ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θερμή στήριξη Τραμπ προς Σίσι

Ο αγώνας κατά του ISIS επίκεντρο των επαφών των δύο ηγετών

ΠΗΓΗ: skai.gr

Διαβεβαιώσεις στον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουάσινγκτον έδωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, στο Λευκό Οίκο.

«Θέλω απλώς να γνωρίζουν όλοι, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια αμφιβολία, ότι στηρίζουμε τον πρόεδρο Σίσι. Έχει κάνει φανταστική δουλειά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Στηρίζουμε θερμά την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο.

«Έχετε, στις ΗΠΑ και στο πρόσωπό μου, έναν μεγάλο φίλο και μεγάλο σύμμαχο», πρόσθεσε ο κ. Τραμπ, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον αγώνα κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών

«Έχουμε πολλά κοινά», συνέχισε ο κ. Τραμπ, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στα θέματα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου τα οποία έθετε συχνά η κυβέρνηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη του αιγύπτιου προέδρου στο Λευκό Οίκο μετά τη νίκη Τραμπ στις κάλπες του περασμένου Νοεμβρίου. Οι δύο άνδρες είχαν ωστόσο συναντηθεί στη Νέα Υόρκη κατά την προεκλογική περίοδο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σίσι τόνισε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να χαράξουν «μία αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά και το Μεσανατολικό αναμένεται ότι θα είναι στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν οι δύο ηγέτες. Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε παγώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του.

Ωστόσο αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Αιγύπτου, της πολυπληθέστερης και καλύτερα εξοπλισμένης αραβικής χώρας, η Ουάσινγκτον αναθεώρησε τη στάση της το 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X