ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλαγή ισορροπιών στη Λιβύη

Η αλλαγή της κατάστασης στο θέατρο του λιβυκού εμφυλίου πολέμου αποτυπώνεται στην αεροπορική βάση Αλ Βατίγια στην έρημο νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης

Kathimerini.gr

Τις τελευταίες ημέρες, ενώ η υφήλιος ασχολείται πρωτίστως με την επιδημία του κορωνοϊού, η Τουρκία φαίνεται πως κατάφερε να αλλάξει την πορεία της εμφύλιας σύγκρουσης στη Λιβύη, ενισχύοντας σημαντικά την κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιτρέποντάς της να ανακαταλάβει πόλεις και βάσεις στα δυτικά της χώρας. Η σημαντικότερη εξέλιξη είναι ότι χάρη στα ντρόουν και στα αντιαεροπορικά συστήματα που έχει στείλει η Αγκυρα στη Λιβύη, η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης (LNA) υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ απώλεσε για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο την αεροπορική υπεροχή γύρω από την περιοχή της Τρίπολης. Μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση παραδέχθηκε ουσιαστικά και την αποστολή στη Λιβύη, την περασμένη Παρασκευή, ακόμη και μαχητικών F-16 συνοδευόμενων από αεροσκάφος ανεφοδιασμού με δικαιολογία τη διενέργεια άσκησης.

Η αλλαγή της κατάστασης στο θέατρο του λιβυκού εμφυλίου πολέμου αποτυπώνεται στην αεροπορική βάση Αλ Βατίγια στην έρημο νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης που αποτελεί τον τελευταίο χρόνο σημαντικό προπύργιο των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ. Τις τελευταίες ημέρες, η βάση αλ Βατίγια έχει μετατραπεί σε καταφύγιο των δυνάμεων του Χαφτάρ στη δυτική Λιβύη αφότου έχασαν την περασμένη εβδομάδα αρκετές παράκτιες πόλεις έπειτα από επίθεση των δυνάμεων του Αλ Σαράζ. Η αποστολή τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικού αριθμού τουρκικών ντρόουν Bayraktar, ανδρών των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και στελεχών των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών επέτρεψε στις δυνάμεις του Αλ Σαράζ να προβούν σε αντεπιθέσεις και να ελέγχουν τον εναέριο χώρο γύρω από τα περίχωρα της Τρίπολης.

Η Τουρκία «υποστηρίζει ενεργά» την αντεπίθεση των δυνάμεων του Αλ Σαράζ, δήλωσε στο Bloomberg ανώνυμα Τούρκος αξιωματούχος, ενώ επισήμως η Αγκυρα δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις. «Η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει τους δύο περασμένους μήνες εξαιτίας της τουρκικής υποστήριξης και των υλικών και μαχητών που έχει φέρει η Τουρκία (στη Λιβύη)», λέει στο Bloomberg ο Βόλφραμ Λάχερ, ειδικός σε θέματα Λιβύης στο γερμανικό ερευνητικό κέντρο SWP. «Προκύπτει το ερώτημα τι θα κάνουν οι υποστηρικτές του Χαφτάρ», δηλαδή οι κυβερνήσεις Ρωσίας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συνεχίζει ο Λάχερ. «Ενισχύεται το ενδεχόμενο για περαιτέρω κλιμάκωση αν αποφασίσουν να επιμείνουν, όπως περιμένω ότι θα πράξουν». Αραβες και Δυτικοί διπλωμάτες εξήγησαν στο Bloomberg ότι πράγματι το πιθανότερο είναι Κάιρο και Αμπου Ντάμπι να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στο Χαφτάρ.

Παρά τις πρόσφατες στρατιωτικές ήττες, οι δυνάμεις του Χαφτάρ και οι Ρώσοι μισθοφόροι που τους υποστηρίζουν εξακολουθούν να βρίσκονται στα νότια προάστια της Τρίπολης, και όπως λέει ο Εμαντεντίν Μπάντι από το Atlantic Council, οι υποστηρικτές του Χαφτάρ «δεν πρόκειται να επιτρέψουν να ηττηθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση