ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλλη μία τραγωδία στη Μεσόγειο με 70 νεκρούς

70 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν την Παρασκευή ανοικτά της Τυνησίας

Kathimerini.gr

Τουλάχιστον 70 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν την Παρασκευή ανοικτά της Τυνησίας, μετά τη βύθιση του σκάφους που τους μετέφερε προς την Ιταλία. Ψαράδες διέσωσαν 16 από τους επιβαίνοντες, οι οποίοι δήλωσαν ότι το σκάφος είχε ξεκινήσει από τη Ζαουάρα της Λιβύης.

«Αλλη μία τραγωδία στη Μεσόγειο», ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ότι δεν υπάρχουν αρκετά σωστικά μέσα στη Μεσόγειο. Το υπουργείο Αμυνας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες ότι έχουν ανασυρθεί μόλις τρεις από τις σορούς των θυμάτων του ναυαγίου, που συνέβη 40 ναυτικά μίλια ανοικτά του τυνησιακού λιμανιού Σφαξ.

Η απάντηση των ιταλικών αρχών στα ναυάγια είναι να απαγορεύουν τον ελλιμενισμό σκαφών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ενα από τα τελευταία σκάφη που προχωρούσε σε διασώσεις στη Μεσόγειο, το Mare Jonio, έφθασε χθες στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, όπου αποβίβασε 30 διασωθέντες. «Ηταν το τελευταίο του ταξίδι. Το μπλοκάραμε και το κατασχέσαμε. Bye, bye», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι. Ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι το σκάφος θα κατασχεθεί με την κατηγορία ότι υποβοήθησε την παράνομη μετανάστευση.

«Λειτουργούμε με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία», δήλωσε ο αρχηγός της αποστολής του πλοίου, Μπέπε Κάτσα. «Τα χαμόγελα του παιδιού που σώσαμε χθες αξίζουν οποιαδήποτε νομικά μπλεξίματα».

Στην Ιταλία αποβιβάσθηκαν επίσης 36 άνθρωποι που διασώθηκαν την Πέμπτη από σκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, μετά την ταχύτατη συμφωνία για απορρόφησή τους από πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Μέσω των συμφωνιών για την κατανομή των αφιχθέντων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και της συνεργασίας με τη ακτοφυλακή της Λιβύης, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών φέτος στην Ιταλία έχουν πέσει κατακόρυφα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά βελτίωση ως προς το ανθρωπιστικό δράμα των προσφύγων, καθώς έχουν επιδεινωθεί δραματικά οι συνθήκες κράτησής τους στη Λιβύη, όπου οι περιγραφές κάνουν λόγο για κόλαση βιασμών, δουλείας και βασανιστηρίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση