ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Αναιμικά» τα μέτρα παγκοσμίως για μια νέα πανδημία

Αν μέσα στην επόμενη δεκαετία ληφθούν μέτρα ύψους 260 δισ. δολαρίων, θα μειωθούν δραστικά οι πιθανότητες να ξεσπάσει μια ακόμη πανδημία, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση εμπειρογνωμόνων

Newsroom Κ, Αθήνα

Μόλις το 2% του κόστους του Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία είναι μέχρι στιγμής η δαπάνη για μέτρα προφύλαξης κατά μιας νέας πανδημίας, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση εμπειρογνωμόνων από τους τομείς της ιατρικής, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Όπως επισημαίνεται, αν μέσα στην επόμενη δεκαετία ληφθούν μέτρα ύψους 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μειωθούν δραστικά οι πιθανότητες να ξεσπάσει μια ακόμη πανδημία της κλίμακας του Covid-19. Το ποσό αυτό αποτελεί μόλις το 2% των 11,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που πιστεύεται ότι έχει κοστίσει η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Οι εμπειρογνώμονες που συνέταξαν την έκθεση, την οποία αναδημοσιεύει η Statista, αναφέρουν ότι κατά τον 20ο αιώνα, κάθε χρόνο, δύο ιοί περνούσαν από τους φυσικούς ξενιστές τους σε ανθρώπους. Σήμερα οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι λόγω της συνεχιζόμενης καταστροφής της φύσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία της άγριας ζωής, να περιοριστεί η αποψίλωση των δασών και να ρυθμιστεί το παγκόσμιο εμπόριο ζώων. Η αποψίλωση δασών και το εμπόριο ζώων έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους στην άγρια φύση, γεγονός που αύξησε τις πιθανότητες μετάδοσης παθογόνων. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι παρυφές των τροπικών δασών είναι τα σημεία όπου εκκολάπτονται οι νέοι ανθρώπινοι ιοί. Μια μείωση της δασοκάλυψης κατά 25% εκτοξεύει τα επίπεδα επαφής του ανθρώπου με την άγρια φύση. Τα δάση αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για τον άνθρωπο. Μεταξύ πολλών άλλων, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων CO2 που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή. Ομως το κέρδος από τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών θα ήταν εξαιρετικά μεγάλο ακόμη κι αν το μόνο όφελος ήταν η μείωση των συμβάντων εμφάνισης ιών.

Παράλληλα με τη διάσωση των δασών, στην έκθεση προτείνεται η λήψη διάφορων πρόσθετων μέτρων, όπως ο τερματισμός της κατανάλωσης άγριου κρέατος στην Κίνα ώστε να μειωθεί η μεταφορά ασθενειών από τα ζώα στον άνθρωπο. Οι συζητήσεις σχετικά με το σταδιακό κλείσιμο της κτηνοτροφίας άγριας ζωής στην Κίνα, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με απασχολούμενο προσωπικό περίπου 15 εκατομμύρια άτομα, συνεχίζονται. Η κτηνοτροφία άγριας ζωής συμβάλλει στην εμφάνιση ασθενειών, ενώ απουσιάζουν οι αυστηροί κανονισμοί για την υγεία και την ασφάλεια. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, θα έπρεπε να απαγορευτεί δια νόμου το εθνικό και διεθνές εμπόριο ειδών υψηλού κινδύνου και να ισχύσουν κανονισμοί που να κρατούν ζώα όπως νυχτερίδες, παγκολίνοι, τσίχλες και τρωκτικά έξω από τις αγορές και μακριά από την ανθρώπινη κατανάλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η Βρετανία επέβαλε την περασμένη εβδομάδα νέα μέτρα που απαιτούσαν από τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι

Σενάριο «lockdown» στη Βρετανία

Τα νέα μέτρα περιορισμού που εξετάζονται, είναι όλες οι παμπ, τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείσουν για δύο εβδομάδες
ΠΗΓΗ: skai.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ