ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρμενία καλεί Μόσχα σε βοήθεια

Εκεχειρία συμφώνησαν χθες Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Kathimerini.gr

Εκεχειρία συμφώνησαν χθες Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, όπως ανήγγειλε το βράδυ το αρμενικό υπουργείο Aμυνας, λίγες ώρες μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η συμφωνία επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας. Μέχρι αργά το βράδυ οι Αρχές του Αζερμπαϊτζάν δεν είχαν κάνει καμία δήλωση για την εξέλιξη. Το Κοινοβούλιο της Αρμενίας ανακοίνωσε χθες ότι 15 Αρμένιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 12 αιχμαλωτίστηκαν σε συγκρούσεις στα σύνορα της χώρας με το Αζερμπαϊτζάν, ενώ τραυματίες φαίνεται ότι έχει και το Μπακού. Η Αρμενία ζήτησε από τη Ρωσία να βοηθήσει στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας έναντι του Αζερμπαϊτζάν δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σφοδρή συνοριακή σύγκρουση μεταξύ αζερικών και αρμενικών δυνάμεων. Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε σε δική του ανακοίνωση ότι θεωρεί την Αρμενία υπαίτια για τη σκόπιμη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα των δύο χωρών.

Το Σύμφωνο του 1997

«Επειδή η επίθεση έγινε στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας, βάσει της συμφωνίας του 1997, απευθυνόμαστε στη Ρωσική Ομοσπονδία, την οποία καλούμε να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της Αρμενίας. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η έγγραφη έκκληση», δήλωσε νωρίς χθες το μεσημέρι ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, Αρμέν Γκριγκοριάν, με την ελπίδα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα παράσχει επαρκή βοήθεια, εάν οι συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν δεν απέδιδαν. Αργότερα ο πρεσβευτής της Αρμενίας στη Μόσχα, Βαρντάν Τογκανιάν, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι Ρωσία και Αρμενία διεξάγουν διαβουλεύσεις μέσω της στρατιωτικής και της διπλωματικής οδού σε σχέση με την όξυνση της κατάστασης στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.

Το Σύμφωνο φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας υπεγράφη στις 29 Αυγούστου 1997. Η διάρκεια ισχύος είναι 25 χρόνια και αυτομάτως ανανεώνεται στο τέλος κάθε δεκαετίας, εάν ένα εκ των μερών δεν δηλώσει την επιθυμία του να τερματίσει την ισχύ του συμφώνου. Το εν λόγω σύμφωνο είχαν υπογράψει οι πρώτοι πρόεδροι των δύο χωρών, Μπόρις Γέλτσιν και Λεβόν Τερ-Πετροσιάν. Τον Νοέμβριο η κατάσταση στις παραμεθόριες περιοχές της Σιουνίκσκαγια της Αρμενίας οξύνθηκε απότομα. Και οι δύο πλευρές συστηματικά ανακοινώνουν ένοπλα επεισόδια, στα οποία υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Στις 13 Νοεμβρίου Eρεβάν και Μπακού εξαπέλυσαν μεταξύ τους κατηγορίες για πλήγματα στρατιωτικών θέσεων. Ενταση, επίσης, δημιουργείται και στα εδαφικά τμήματα της διεθνούς οδικής αρτηρίας που συνδέει την Αρμενία με το Ιράν, τα οποία πέρασαν στη δικαιοδοσία του Αζερμπαϊτζάν μετά τις δηλώσεις της 9ης Νοεμβρίου 2020 που έκαναν οι ηγέτες της Αρμενίας, της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν και στα οποία είχαν τοποθετηθεί φυλάκια Ρώσων μεθοριακών φρουρών για να διασφαλισθεί η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και μεταφορικών μέσων.

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Συνολικά 2.000 Ρώσοι –μέλη ειρηνευτικής δύναμης– αναπτύχθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για μια πενταετή θητεία, η οποία θα μπορεί να ανανεωθεί μετά το πέρας της, όπως προβλέπεται από την περυσινή συμφωνία. Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, μίλησε χθες τηλεφωνικά με τους ομολόγους του –της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν–, τους οποίους κάλεσε να σταματήσουν την κλιμάκωση της έντασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση