ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:21
 

Βράχος 360 τόνων απειλεί το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά

Έχουν φτάσει σχεδόν στο τέλος οι εργασίες συντήρησης του μοναστηριού οι οποίες είχαν ξεκινήσει πριν τέσσερα χρόνια

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Βράχος 360 τόνων απειλεί το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA σύμφωνα με το οποίο έχουν αρχίσει οι εργασίες για να αφαιρεθεί ο βράχος ώστε να ανοίξει το μοναστήρι στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, έχουν φτάσει σχεδόν στο τέλος οι εργασίες συντήρησης του μοναστηριού οι οποίες είχαν ξεκινήσει πριν τέσσερα χρόνια, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής τα ειδικά συνεργεία τα οποία εργάζονται στο μοναστήρι καθάρισαν βράχους 4 χιλιάδων τόνων.

Ο πρώην καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μαύρης Θάλασσας, γεωλόγος Οσμάν Μπεκτάς, δήλωσε ότι και στο μέλλον θα συνεχίσουν να υπάρχουν πτώσεις βράχων και πως είναι αδύνατον να εμποδιστεί πλήρως η πτώση τους. «Στο παρελθόν δεν υπήρξε κανένας θάνατος ή τραυματισμός από πτώση βράχων, αλλά παρότι θα ανοίξει για τους επισκέπτες, υπάρχει κίνδυνος πτώσης βράχων. Με αυτές τις εργασίες που γίνονται σήμερα γίνεται προσπάθεια να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος. Ποτέ δεν θα εκλείψει εντελώς αυτός ο κίνδυνος», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι γίνονται δυο ειδών εργασίες αυτή τη στιγμή. Η πρώτη αποκαλείται «δραστική εργασία» και αφορά την αφαίρεση βράχων που μπορεί να πέσουν. Η δεύτερη είναι η «παθητική εργασία» που αφορά την παρεμπόδιση ζημιών με συρματόπλεγμα από πιθανή πτώση βράχων.

Ωστόσο ο δήμαρχος της περιοχής Μάτσκα Κοράι Κοτζχάν είπε ότι με τις εργασίες δεν θα υπάρχει κίνδυνος πτώσης βράχων και πως οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται το μοναστήρι με ασφάλεια. “Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρός μας το μουσείο θα ανοίξει σε πρώτη φάση την παγκόσμια Ημέρα Μουσείων μέσα στον Μάιο. Για την περιοχή το μοναστήρι Σουμελά είναι πολύ σημαντικό τουριστικό κέντρο. Πριν κλείσει το μοναστήρι είχε 600 χιλιάδες επισκέπτες. Ακόμη και μετά το κλείσιμό του επισκέφθηκαν την περιοχή 400 χιλιάδες. Όσο γίνονταν οι εργασίες συντήρησης κι εμείς δεν μείναμε με δεμένα τα χέρια, κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες”, ανέφερε ο δήμαρχος Μάτσκα λέγοντας ότι από ειδικές ταράτσες οι τουρίστες μπορούσαν από μακριά να βλέπουν το μοναστήρι αλλά και το εσωτερικό του ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X