ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεκατρείς οι επίδοξοι πρωθυπουργοί της Βρετανίας

Υποψήφιος τάσσεται υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit

ΚΥΠΕ

Ο τέως υφυπουργός Πανεπιστημίων Σαμ Τζίμα έγινε το πρωί της Κυριακής το 13ο στέλεχος των Βρετανών Συντηρητικών που ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα από την κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι.

Ο 42χρονος βουλευτής της περιφέρειας του Ανατολικού Σάρεϊ είναι ο πρώτος επίδοξος νέος ηγέτης που τάσσεται υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του μέσω εκπομπής του Sky News, ο κ. Τζίμα είπε: «Αυτό που προσφέρουν οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι το no deal και μία πρόχειρη αλλαγή της συμφωνίας της Τερέζα Μέι, που έχει ηττηθεί βαριά. Το κοινοβούλιο είναι σε αδιέξοδο, όλοι το ξέρουμε αυτό, θέλουμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και θέλουμε να μπορέσουμε να ενώσουμε τη χώρα. Για αυτό λοιπόν θεωρώ ότι μία οριστική εκλογή επί της συμφωνίας του Brexit είναι ο τρόπος να το επιτύχουμε αυτό».

Αργότερα μέσω Twitter ο κ. Τζίμα δήλωσε ότι θέλει ένα δημοψήφισμα με δύο στάδια: αρχικά μια επιλογή μεταξύ παραμονής και εξόδου από την ΕΕ και σε περίπτωση επικράτησης του Brexit μία νέα επιλογή μεταξύ εξόδου με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία.

Την ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στον Μάικλ Γκόουβ, που αναδεικνύεται μέχρι στιγμής σε υποψήφιο που προτιμούν πολλοί Remainers και μετριοπαθείς Brexiteers στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις, λένε ότι ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος θα ήταν διατεθειμένος ως πρωθυπουργός να διεκδικήσει νέα καθυστέρηση του Brexit έως τα τέλη του 2020 προκειμένου να αποτραπεί το no deal.

Μιλώντας, εξάλλου, στο BBC μία ακόμα εκ των 13 επίδοξων πρωθυπουργών, η προσφάτως παραιτηθείσα ηγέτιδα της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρια Λέντσομ, είπε ότι θα επιδίωκε μία «ελεγχόμενη έξοδο» από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό πως δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της «νεκρής» Συμφωνίας Αποχώρησης που έχει υπογράψει η Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σημείωσε ότι αυτό που προτείνει δεν συνιστά ‘no deal’, καθώς θα έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προετοιμασίας «για παν ενδεχόμενο». Απέκλεισε εξάλλου τις πιθανότητες δεύτερου δημοψηφίσματος ή συνεργασίας με το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε από την πλευρά του στη Sunday Telegraph ότι κύρια επιδίωξή του θα ήταν η επαναδιαπραγμάτευση του ‘backstop’ για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία, ώστε να σταθεί δυνατή η έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Πρόσθεσε παρόλα αυτά ότι θα έδινε έμφαση στην προετοιμασία για ένα no deal, παρά το γεγονός ότι πιστεύει πως το κοινοβούλιο θα έκανε ό,τι μπορούσε για να εμποδίσει μία τέτοια κατάληξη.

Γράφοντας εξάλλου στους Συντηρητικούς βουλευτές, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ παρουσίασε ένα «Σχέδιο Υλοποίησης του Brexit», το οποίο βασίζεται σε μια νέα συμφωνία με την ΕΕ με άξονα μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και χρονικό περιορισμό στο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

Ο κ. Χάνκοκ επανέλαβε ότι το no deal δεν είναι «διαθέσιμη επιλογή» για τον επόμενο πρωθυπουργό, καθώς το κοινοβούλιο θα το εμπόδιζε.

Τέλος, ο υφυπουργός Στέγασης Κιτ Μάλτχαουζ δήλωσε στο Sky News ότι θα ήθελε ως πρωθυπουργός να καταλήξει πρώτα σε κάποια συμβιβαστική πρόταση με τους βουλευτές και μετά να την παρουσιάσει στις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση