ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Διαστημικός βράχος θα περάσει σε απόσταση ασφάλειας από τη Γη

Θα τρέχει με ταχύτητα 34 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και θα βρίσκεται σε απόσταση 4.2 εκατ. χιλιόμετρα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ενας μεγάλος διαστημικός βράχος κατευθύνεται προς τη Γη με τη ΝΑΣΑ να καθησυχάζει ότι η τροχιά του θα τον φέρει σε απόσταση ασφάλειας από τον πλανήτη μας.

Ο αστεροειδής, όταν πλησιάσει τη Γη, θα τρέχει με ταχύτητα 34 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και θα βρίσκεται σε απόσταση 4.2 εκατ. χιλιόμετρα, δηλαδή περισσότερο από δέκα φορές πιο μακριά από την απόσταση της Γης με τη Σελήνη.

Κατά τη ΝΑΣΑ, όμως, η απόσταση αυτή θεωρείται κοντινή προς τον πλανήτη μας.

Το ραντεβού αναμένεται για τις 4 Φεβρουαρίου.

Ο αστεροειδής 2002 AJ129, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2002, έχει διαστάσεις 0.5 επί 1.2 χιλιόμετρα.

«Παρακολουθούμε αυτόν τον αστεροειδή για πάνω από 14 χρόνια και γνωρίζουμε την τροχιά του με ακρίβεια» δήλωσε αξιωματούχος της ΝΑΣΑ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κτυπήσει τη Γη τα επόμενα 100 χρόνια.

Από την γένεση της Γης, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας πλήγηκε πολλές φορές από αστεροειδείς των οποίων οι τροχιές τους οδήγησαν στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος.

Καθώς πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να κτυπήσει στη Γη ένας αστεροειδής το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις και τις εθνικές τους υπηρεσίες, κυρίως στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Το ερώτημα είναι πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η κοσμική σύγκρουση και εάν η ανθρωπότητα θα είναι σε θέση να αποτρέψει την καταστροφή.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας για διάσωση του πλανήτη από πιθανή απειλή αστεροειδούς. Θα πρόκειται για μια συνεργασία με την αμερικανική ΝΑΣΑ και την ευρωπαϊκή ΕΣΑ, κατά την οποία θα σταλούν διαστημόπλοια μεταξύ 2020-2022 για να αλλάξουν την τροχιά ενός αστεροειδή σαν ένα πρώτο τεστ της ανθρωπότητας για τις δυνατότητές της να προστατέψει τον πλανήτη.

«Σε αυτή την αποστολή θα έχουμε και εμείς ένα σημαντικό μέρος ως Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος. Είναι η πρώτη μας αποστολή στο απώτερο διάστημα», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Δανός.

Πρόσθεσε ότι υπεύθυνος για την κατασκευή ενός πολύ σημαντικού μέρους της πρώτης διεθνούς αποστολής για εκτροχιασμό αστεροειδή θα είναι ο Κυπριακός Οργανισμός.

Για τον εκτροχιασμό του αστεροειδούς θα σταλεί ένας μικρός στόλος από διαστημόπλοια εκ των οποίων τα μεγαλύτερα θα έχουν το μέγεθος περίπου ενός ψυγείου. Πρόκειται άρα για μια μη επανδρωμένη αποστολή, όπως εξάλλου είναι όλες οι αποστολές στο διάστημα (εκτός από το φεγγάρι τη δεκαετία του 1970 και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 400 χιλιόμετρα από τη Γη).

Τα διαστημόπλοια αυτά θα λειτουργούν σε συνέργεια.

«Εμείς, σε συνεργασία με την Ιταλία θα είμαστε υπεύθυνοι για την κατασκευή ενός πολύ σημαντικού μέρους αυτής της αποστολής», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X