ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Διευρύνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Αλβανία

Αφορμή των κοινητοποιήσεων στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια

Newsroom Κ, Αθήνα

«Είμαστε φοιτητές, όχι πελάτες!». Με αυτό το κεντρικό σύνθημα χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν την Παρασκευή έξω από το αποκλεισμένο υπουργείο Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οργανωμένες από την πρωτοβουλία «Πανεπιστημιακό Κίνημα», οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη από τα Τίρανα, για να επεκταθούν στην πορεία σε σειρά πόλεων, όπως η Κορυτσά στον νότο, το Ελμπασάν στο κέντρο και το Δυρράχιο στα δυτικά. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα δίδακτρα, τα οποία ανέρχονται στα δημόσια πανεπιστήμια από 150 μέχρι 2.560 ευρώ. Ο μέσος μισθός στην Αλβανία κυμαίνεται γύρω στα 350 ευρώ.

Την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Εντι Ράμα προκάλεσε την οργή των φοιτητών, καθώς δήλωσε ότι είναι λογικό να επιβαρύνονται με πρόσθετα δίδακτρα όσοι αποτυγχάνουν να περάσουν τα μαθήματά τους στην πρώτη εξεταστική περίοδο. Από τη στιγμή, όμως, που οι κινητοποιήσεις πήραν διαστάσεις και νέκρωσαν τα δημόσια πανεπιστήμια, εμφανίστηκε ανοιχτός στην αναθεώρηση των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για αποφάσεις των αυτοδιοικούμενων ιδρυμάτων, τις οποίες η κυβέρνησή του απλώς επικύρωσε.

Ακόμη και τα δημόσια πανεπιστήμια της Αλβανίας λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, επιβάλλοντας δίδακτρα για υπηρεσίες που στο παρελθόν παρέχονταν δωρεάν. Πρόσθετος παράγοντας επιβάρυνσης για τους φοιτητές είναι τα συχνά ογκώδη και δαπανηρά συγγράμματα των καθηγητών τους που καλούνται να αγοράσουν.
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

360: Η ασφάλεια των εργοταξίων στο προσκήνιο

«Δηλαδή αποκλείστηκε η περίπτωση αυτοκτονίας;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:39

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X