ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκ νέου στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

Τι απόψεις προβάλλει η Άγκυρα, πως απαντά το Τελ Αβίβ;

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ οδηγούνται εκ νέου στα άκρα. Για πρώτη φορά μετά την περίοδο της υπόθεσης του Μαβί Μάρμαρα, οι δυο χώρες ανταλλάσσουν λεκτικές βολές και αυστηρά μηνύματα τα οποία ξεπερνούν τα όρια της διπλωματίας και αγγίζουν τα όρια των προσωπικών προσβολών.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον λαό του Ισραήλ. Σεβόμαστε τα δικαιώματα των Εβραίων. Σεβόμαστε τα σύνορα του 1967. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της ύπαρξης του εβραϊκού κράτους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε μια μεγάλη σφαγή». Αυτό υπογράμμισαν το βράδυ της Τρίτης στην «Κ» πηγές από τους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Οι ίδιες πηγές προέβαλλαν την άποψη ότι το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου και δολοφονεί άμαχο πληθυσμό εξαιτίας του «εθνικιστικού και ρατσιστικού μίσους». Οι ΗΠΑ με την νέα στάση που τηρούν στο Παλαιστινιακό Ζήτημα, διευκολύνουν τα εν λόγω εγκλήματα, ενώ σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η Ουάσιγκτον έχει χάσει πλέον τον διαμεσολαβητικό και πρωταγωνιστικό της ρόλο στην περιοχή.

«Τι περίμενε η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ; Ότι η Τουρκία θα είναι η παλιά Τουρκία που σώπαινε μπροστά στις σφαγές με τον φόβο ότι εάν ακουστεί πιο ηχηρά η φωνή της χώρας ενδέχεται να προκληθεί δυσαρέσκεια στις Μεγάλες Δυνάμεις;», αναρωτιούνται οι πηγές μας, οι οποίες προσθέτουν το εξής: «Η παλαιά Τουρκία έμεινε στην ιστορία για πάντα την νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, όταν ο λαός αυτής της χώρας σημείωσε την ιστορική νίκη κατά των εγκληματιών-πραξικοπηματιών οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από τις ξένες υπηρεσίες της περιοχής και της Δύσης. Τώρα υπάρχει η Τουρκία η οποία σπεύδει να υπερασπιστεί λαούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σε όλα τα σημεία του πλανήτη».

Οι ίδιες πηγές δίδουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η απομάκρυνση του Ισραηλινού Πρέσβη από την Άγκυρα δεν είναι οριστική. Συγκεκριμένα σημειώνουν ότι η τουρκική πλευρά ζήτησε την απομάκρυνσή του Πρέσβη για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Μακροπρόθεσμα, εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή, οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ θα συνεχίσουν την πορεία τους. Ωστόσο, για ένα χρονικό διάστημα η υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων θεωρείται ως μια επιτακτική ανάγκη.

Πυρ και μανία το Ισραήλ

Οι τελευταίες ενδείξεις και πληροφορίες από την ισραηλινή πλευρά δείχνουν ότι η κυβέρνηση Νετανιάχουδεν μοιράζεται την προαναφερόμενη αισιοδοξία την οποία εκφράζει η τουρκική πλευρά. Σε μια στιγμή που υψηλόβαθμα στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης ασκούν κριτική στην Τουρκία με το πρόσχημα ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και φέρει μερίδιο ευθύνης για τα δεινά που υπέστησαν ιστορικά οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι, η ισραηλινή πλευρά ζητάει την απομάκρυνση του Τούρκου Πρέσβη από τα Ιεροσόλυμα και απαιτεί από τους πολίτες του Ισραήλ να ματαιώσουν όλα τα ταξίδια και τις επισκέψεις τους στην Τουρκία.

Από την σκοπιά του Ισραήλ, η νέα κατάσταση που προκύπτει στον άξονα Άγκυρας-Τελ Αβίβ είναι σχετικά απλή. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν παρέχει διπλωματική, υλική και πολιτική κάλυψη και υποστήριξη στην «τρομοκρατική οργάνωση» Χαμάς, η οποία επιχειρεί να επωφεληθεί από τις περιστάσεις για να εξαπολύσει μετωπική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Σε όλες τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι φροντίζουν να στείλουν το μήνυμα ότι η Τουρκία έχει χάσει μια και για πάντα την εμπιστοσύνη του Ισραήλ και ότι οι ζημιές στις διμερείς σχέσεις είναι πλέον ανεπανόρθωτες.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αντιπαράθεση του Ισραήλ με την Τουρκία μεταφέρεται και στο πεδίο της οικονομίας, με το Ισραήλ να τερματίζει την εισαγωγή τουρκικών αγροτικών προϊόντων.

Ψυχροπολεμικό το κλίμα και στον άξονα Ουάσιγκτον-Άγκυρας

«Η νέα κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ δεν είναι αυτήν την στιγμή ο μοναδικός πονοκέφαλος της Άγκυρας», επισημαίνουν στην Κ καλά ενημερωμένες δημοσιογραφικές πηγές από την Άγκυρα.

Πηγές τονίζουν ότι θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των ποινών στην Υπόθεση Χάλκμπανκ από την αμερικανική δικαιοσύνη. Σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας στον άξονα Ουάσιγκτον-Άγκυρας.

«Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να ακολουθήσει στον συγκεκριμένο άξονα, εάν λίγο πριν ή μετά τις εκλογές, η Τουρκία αποφασίσει να λάβει μια νέα πρωτοβουλία στο βόρειο τμήμα της Συρίας, του Ιράκ ή στον άξονα Α. Μεσογείου-Αιγαίου;», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση