ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Eκατό χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ

Η Λούξεμπουργκ υπήρξε σπουδαία ρήτορας και συγγραφέας, αλλά και ιδιοφυής οικονομολόγος

Kathimerini.gr

Τα εκατό χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του συντρόφου της, Καρλ Λίμπνεχτ, τίμησαν χθες χιλιάδες άνθρωποι στο κοιμητήριο Φρίντριχσφελντε του Βερολίνου.

Η επέτειος των δολοφονιών των ιδρυτών του Κομμουνιστικού Κόμματος (KPD), στα χέρια παρακρατικών υπό τις διαταγές των Σοσιαλδημοκρατών, στάθηκε αφορμή για πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας. Παρότι η συμβολή του Λίμπνεχτ στο αριστερό κίνημα αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, η ακτινοβολία της Λούξεμπουργκ είναι αυτή που διατηρεί ζωντανό και επίκαιρο τον μύθο της «εξέγερσης των Σπαρτακιστών», όπως επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα The Guardian.

Η Λούξεμπουργκ υπήρξε σπουδαία ρήτορας και συγγραφέας, αλλά και ιδιοφυής οικονομολόγος. Τη φήμη της εδραίωσαν η αντίθεσή της στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και ο αγώνας της για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, ενώ ο πρόωρος θάνατός της, σε ηλικία 47 ετών, σήμανε ότι η εικόνα της δεν συνδυάστηκε με τις μετέπειτα ωμότητες του σοβιετικού καθεστώτος.

«Η Ρόζα –όπως αποκαλείται η Λούξεμπουργκ στους κύκλους της μαρξιστικής Αριστεράς σε όλο τον κόσμο– υπήρξε παράδειγμα επιτυχίας στην απόλυτα ανδροκρατούμενη κοινωνία της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής σκηνής. Ο μύθος της Ρόζα υποστηρίζει ότι εάν είχε επιζήσει, η άνοδος του εθνικοσοσιαλισμού θα είχε αποφευχθεί στη Γερμανία», λέει στον Guardian ο καθηγητής Μαρκ Τζόουνς.

Ο Ούβε Χικς, στέλεχος του Αριστερού Κόμματος (Die Linke), έχει αναλάβει την ξενάγηση επισκεπτών στα μνημεία, που σχετίζονται με τη δολοφονία της Λούξεμπουργκ και του Λίμπνεχτ. Πρόσφατη ξενάγηση έφερε τον Χικς και τους επισκέπτες στο ξενοδοχείο «Eden», όπου οδηγήθηκαν οι δύο κομμουνιστές ηγέτες από απόστρατους στρατιώτες, μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Φράικορς, οι οποίοι τους ξυλοκόπησαν και τους πυροβόλησαν, για να πετάξουν τις σορούς τους στα παγωμένα νερά του ποταμού Σπρέε.

Οταν τα μέλη των Φράικορς έφθασαν στο γραφείο της Λούξεμπουργκ για να τη συλλάβουν, τη βρήκαν να διαβάζει τον «Φάουστ» του Γκαίτε. «Νόμιζε ότι θα την οδηγήσουν στις φυλακές και δεν είχε ιδέα ότι σχεδίαζαν να τη σκοτώσουν και έτσι πήρε μαζί της μία βαλίτσα με βιβλία», λέει ο Χικς.

Η νέα ηγέτις των Σοσιαλδημοκρατών, Αντρέα Νάλες, έγινε η πρώτη γενική γραμματέας του κόμματος η οποία «πλησίασε» με τις θέσεις της στην παραδοχή του ρόλου που έπαιξε το κόμμα της στη δολοφονία της Ρόζα. Η πρόσφατη ιστορική έρευνα έδειξε άλλωστε ότι ο υπουργός Αμυνας της τότε κυβέρνησης του SPD, Γκούσταβ Νόσκε, διέταξε τη δολοφονία, σε μία προσπάθεια κατάπνιξης της «σπαρτακιστικής» εξέγερσης της άκρας Αριστεράς. «Η σχέση του SPD με την επανάσταση του 1918-19 παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Παρότι οι περισσότεροι ιστορικοί του κόμματος παραδέχονται τον ρόλο του SPD στη δολοφονία Λούξεμπουργκ και Λίμπνεχτ, άλλοι συνεχίζουν να υπεραμύνονται της στάσης των Σοσιαλδημοκρατών του 1919», λέει ο Τζόουνς.

Ακόμη και σήμερα, οι ψηφοφόροι του Die Linke υποστηρίζουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα συνεχίσουν να προδίδουν το εργατικό κίνημα, όπως έκαναν και το 1919.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση