ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμανουέλ Μακρόν, ισχυρός ηγέτης με αδύναμο κόμμα

Ενα κυβερνών κόμμα που κατέχει μόλις 19 από τις 348 έδρες της Γερουσίας εξ ορισμού δεν διανύει την καλύτερή του περίοδο

Kathimerini.gr

Ευρυδίκη Μπερσή

Ενα κυβερνών κόμμα που κατέχει μόλις 19 από τις 348 έδρες της Γερουσίας εξ ορισμού δεν διανύει την καλύτερή του περίοδο. Οταν το αποτέλεσμα των εκλογών για το σώμα αυτό συνδυαστεί με την αποτυχία, από τον πρώτο γύρο, στις εκλογές για έξι έδρες της Εθνοσυνέλευσης, την απογοητευτική εμφάνιση στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και τις διαρκείς αποχωρήσεις στελεχών, τότε ο επικεφαλής έχει στα χέρια του ένα πρόβλημα πρώτου μεγέθους.

Το εν λόγω ερείπιο δεν είναι άλλο από το LREM (La Republique en Marche) του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δίνει την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για ζητήματα γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων απ’ ό,τι για το όχημα που τον έφερε στην εξουσία. Μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, στις οποίες 87.000 τοπικοί αξιωματούχοι ανανέωσαν, με τις ψήφους τους, κατά το ήμισυ τη γαλλική Γερουσία, ο επικεφαλής του LREM, Στανισλάς Γκερινί, υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, καθώς τρία κυβερνητικά στελέχη υποψήφια προς επανεκλογή, πράγματι επανεξελέγησαν. Ομως οι 19 έδρες και η τέταρτη θέση του κυβερνώντος κόμματος, πολύ πίσω από τις 150 έδρες του δεξιού LR, τις 65 των σοσιαλιστών και τις 53 των κεντρώων, δείχνουν την έλλειψη επαφής του κόμματος με το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.

Αίτημα για «ηλεκτροσόκ»

«Πολλοί νόμιζαν ότι η άνευ όρων στήριξη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν αρκετή για να δημιουργηθεί ένα κόμμα. Προφανώς όχι. Αυτό που μας λείπει απελπιστικά τώρα είναι η πολιτική συζήτηση, οι ιδεολογικές ανταλλαγές. Εδώ και τρία χρόνια, αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα έχει αποφύγει τη συζήτηση από τον φόβο μην υπάρξουν διαφωνίες και διαφοροποιήσεις», είπε η Αν-Κριστίν Λαγκ, βουλευτής Παρισιού του LREM. Παρά την κριτική, η Λαγκ επέλεξε να παραμείνει στο κόμμα. Δεν ισχύει το ίδιο για τον Πιερ Περσόν, υπ’ αριθμόν δύο του LREM μετά τον Γκερινί, ο οποίος αποχώρησε υποστηρίζοντας ότι το κόμμα έχει ανάγκη από «ηλεκτροσόκ». «Ενα κόμμα χρειάζεται λόγο ύπαρξης πέρα από το να παπαγαλίζει όσα λέει η κυβέρνηση», ανέφερε o Περσόν στην εφημερίδα «Λε Μοντ». Η ιδέα ενός κόμματος «νέου τύπου», που συλλέγει στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους με συγκολλητική ουσία την προσωπικότητα του επικεφαλής, έδειξε τους περιορισμούς της.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση εκφράζεται από την οπτική της Κεντροαριστεράς, με την πρώην λογογράφο του Εμανουέλ Μακρόν, Μαρί Ταγκί, να σημειώνει ότι η ιδέα του Μακρόν ως κληρονόμου του Μισέλ Ροκάρ –πολιτικού που συνδυάζει τη βαθιά προσήλωση στην κοινωνική δικαιοσύνη με τον ρεαλισμό– αποδείχθηκε πλάνη. Ο Μακρόν έχει εστιάσει την προσοχή του στην αντιπαράθεση με το συντηρητικό LR, από το οποίο προέρχεται ο νέος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, υπολογίζοντας, ίσως, ότι όσο και αν απογοητεύσει τους κεντροαριστερούς, στις επόμενες προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τη Μαρίν Λεπέν πάλι αυτόν θα επιλέξουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X