ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:38
 

Εκτροχιάζονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Στο στόχαστρο κι άλλος εργαζόμενος του Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι A Haber ρίχνει φως στην μεγάλη ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τη νέα πληροφορία, οι τουρκικές αρχές επιδιώκουν να προχωρήσουν στην σύλληψη ενός τουρκικής καταγωγής εργαζόμενου του Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του προξενείου και αρνείται να παραδοθεί στις τουρκικές αρχές. Έχει κληθεί, ωστόσο, για κατάθεση στην εισαγγελία. Πρόκειται για δεύτερο εργαζόμενο του Αμερικανικού Προξενείου που συλλαμβάνεται από τις τουρκικές αρχές μέσα σε λίγες ημέρες.

Οι αρχές όμως έχουν συλλάβει την σύζυγο και τον υιό τού εργαζόμενου του Προξενείου στην Αμασεια και ανακρίνονται από τις διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας, διατηρούν σχέσεις με το Κίνημα Γκιουλέν.

Εν των μεταξύ ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ, διέψευσε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ότι ο Τούρκος υπάλληλος είναι κλεισμένος στο αμερικανικό προξενείο για να αποφύγει σύλληψή του, και δήλωσε ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση για σύλληψη και δεύτερου εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Εξαιτίας της νέας εξέλιξης, ο απερχόμενος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα ζήτησε να συναντηθεί εκτάκτως με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας. Η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτό το αίτημα.

Ενοχλημένη η Τουρκία με τις θεωρήσεις βίζα στις ΗΠΑ

Λίγο πριν από τη νέα εξέλιξη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα και του ζήτησε να τερματιστεί η διαμάχη με την παροχή βίζας στους Τούρκους πολίτες, όπως ανέφεραν πηγές από το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο αναπληρωτής πρεσβευτής ενημερώθηκε ότι η αναστολή παροχής θεωρήσεων εισόδου στις ΗΠΑ για τους Τούρκους πολίτες προκαλεί «ανώφελες εντάσεις» και θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Επίσης πρόσθεσαν ότι ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρεσβευτή χθες Κυριακή.

Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να επιδεινώσουν το συνολικό κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και να ανοίξουν μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, γεμάτη με αβεβαιότητα και αναβρασμό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Σήμερα στην «Κ»: Ποια η νέα κίνηση του γενικού γραμματέα στο Κυπριακό

«προσφέρουμε 2% αξιόπιστο δάνειο για επιχειρηματικές επενδύσεις, αγορά διαμερίσματος, αυτοκινήτου και ...»
matto gregio  |  04:56

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X