ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:25
 

Επίτροπος Κατάινεν προς Πολωνία: Η ΕΕ δεν είναι «μηχανή που παράγει χρήματα»

«Περιμένουμε πιο ουσιαστική συνεισφορά από την Πολωνία για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο Κατάινεν

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Πολωνία θα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μια μηχανή παραγωγής χρήματος και να αρχίσει να συμβάλει περισσότερο οικονομικά στο μέλλον, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν.

«Η ΕΕ δεν είναι απλώς μια μηχανή που παράγει χρήματα, μια αγελάδα που μπορεί κανείς να αρμέγει. Περιμένουμε πιο ουσιαστική συνεισφορά από την Πολωνία για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο Κατάινεν σε δημοσιογράφους από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται.

Ο Φινλανδός επίτροπος εκτίμησε εξάλλου ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ΕΕ, βάσει του οποίου οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις στη Βαρσοβία για τις αλλαγές στο δικαστικό της σύστημα που πλήττουν το κράτος δικαίου, δεν έχει προς το παρόν επιπτώσεις.

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι καλή διότι έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία του άρθρου 7 για την Πολωνία και δυστυχώς τίποτε δεν έχει συμβεί», επεσήμανε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργοποίησε το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης εναντίον της Πολωνίας στο τέλος του 2017 –η πρώτη φορά που γινόταν κάτι τέτοιο—καθώς εκτίμησε ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου» στη χώρα αυτή, και εναντίον της Ουγγαρίας το 2018. Βάσει της διαδικασίας οι δύο χώρες μπορούν μέχρι και να χάσουν το δικαίωμα ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Κατάινεν --επίτροπος αρμόδιος για την Εργασία, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα-- βρίσκεται στη Βαρσοβία για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 15ης επετείου από την διεύρυνση του 2004, όταν δέκα χώρες εντάχθηκαν στην ΕΕ.

Οικοδεσπότης της συνόδου είναι ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ενώ σε αυτή συμμετέχουν οι ηγέτες των δέκα χωρών που εντάχθηκαν το 2004 στην ΕΕ (Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία) καθώς και αυτοί της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Καλό θα ήταν οι ενέργειες να γίνονται πριν τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων...»
Ένας Πολίτης  |  15:20

ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ μοιράζονται τους νέους δήμους

«έτσι μπράβο .. να διοικείτε η χώρα κομματικά πολιτικαντζηδικα ... μπράβο.. μελέτες , ειδικοί , στοιχεια ...»
Πελασγός  |  11:24

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X