ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:37
 

Ετοιμάζονται οι Κούρδοι για τελική αναμέτρηση με την Τουρκία

Χθες, ο τουρκικός στρατός επιτέθηκε σε χωριά και περιοχές του Ταλ Άμπιαντ και του Κομπάνι

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Αντιμέτωποι με νέο κύμα επιθετικότητας της Άγκυρας, οι Κούρδοι της Συρίας πλέον δεν αποκλείουν κανένα σενάριο και ενδεχόμενο στο βόρειο τμήμα της Συρίας και στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία. Από τη σκοπιά του κουρδικού κινήματος, η νέα διαμεσολάβηση των ΗΠΑ για τον έλεγχο της έντασης ενδέχεται μακροπρόθεσμα να μην αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Κουρδικές πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας εκφράζουν μεγάλο προβληματισμό για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Τουρκίας, οι οποίες λαμβάνουν νέες διαστάσεις με την κάθε νέα ημέρα.

Τουρκική επίθεση σε Κομπάνι

Χθες, ο τουρκικός στρατός επιτέθηκε σε χωριά και περιοχές του Ταλ Άμπιαντ και του Κομπάνι. Για πρώτη φορά, περιοχές του Κομπάνι δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα του τουρκικού στρατού. Το σφυροκόπημα του τουρκικού στρατού ήρθε σε μια στιγμή που αμερικανικές δυνάμεις περιφρουρούν τη συνοριακή ζώνη σε συνεργασία με τις κουρδικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ επισκεπτόταν τραυματίες Κούρδους σε νοσοκομεία της περιοχής.

Μεγάλη ανησυχία εκφράζουν και οι Χριστιανοί της Συρίας και του Ιράκ και καλούν τη διεθνή κοινότητα να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια της Τουρκίας.

Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης του Ταλ Άμπιαντ, μιλώντας σε κουρδικά μηνύματα προβάλλουν την άποψη ότι η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να ισοπεδώσει τη δημοκρατική διακυβέρνηση που αναδύθηκε στην περιοχή κατά τα τελευταία χρόνια. Παρόμοιο στόχο είχε στο παρελθόν και το Ισλαμικό Κράτος.

Ο προβληματισμός των Κούρδων και Χριστιανών της Συρίας

Μεγάλη ανησυχία για την τουρκική επιθετικότητα εκφράζουν και οι Χριστιανοί της Συρίας και του Ιράκ και με κοινό ανακοινωθέν καλούν τη διεθνή κοινότητα να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια της Τουρκίας.

Αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις, Κούρδοι αναλυτές τονίζουν ότι στη Συρία ενδέχεται να βρίσκεται προ των πυλών μια νέα, μεγάλη αναμέτρηση, ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους, η οποία θα κρίνει το μέλλον της περιοχής.

Οι μανούβρες της Ουάσιγκτον

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σαρωτικές εξελίξεις «τρέχουν» στο μέτωπο της Συρίας, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε μεγάλη χρηματική αμοιβή για τη σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον της Άγκυρας. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι κοινές περιπολίες του αμερικανικού στρατού με τον τουρκικό στρατό στο Μίμπιτς της Συρίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Spiegel: Αυξάνονται αισθητά οι πρόσφυγες στην Κύπρο

«Πληθαίνουν οι πρόσφυγες αφού ο `καλός` Ισλαμιστής Ερντογάν μας τους στέλνει αβέρτα! »
ΑΚΑ  |  09:52

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ

«Όπως ακριβώς και εσείς εκμεταλλευόσασταν για τόσες δεκαετίες την συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ για να έχετε ...»
Σοφούλης  |  19:35

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ

«Όπως ακριβώς και εσείς εκμεταλλευόσασταν για τόσες δεκαετίες την συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ για να έχετε ...»
Σοφούλης  |  19:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X