ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αυστηρότεροι οι έλεγχοι στις εξαγωγές εμβολίων

Τα νέα κριτήρια και το πώς θα εφαρμοστούν θα συζητηθούν σήμερα στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Kathimerini.gr

Σε ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων για περίοδο έξι εβδομάδων προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα νέα κριτήρια και το πώς θα εφαρμοστούν θα συζητηθούν σήμερα στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η τροποποίηση του κανονισμού για τις εξαγωγές παρουσιάστηκε την ίδια μέρα οπότε οι ιταλικές αρχές ανακάλυψαν 29 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε εργοστάσιο της εταιρείας Catalent στο Ανάνι (νοτιοανατολικά της Ρώμης).

Η ιταλική εφημερίδα La Stampa ανέφερε ότι οι δόσεις αυτές προορίζονταν για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό διαψεύδεται ωστόσο από βρετανικές αλλά και ευρωπαϊκές πηγές. Η ίδια η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι 16 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. (10 εκατομμύρια εντός του Μαρτίου), ενώ 13 εκατομμύρια προορίζονται για εξαγωγή μέσω του μηχανισμού Covax. Η AstraZeneca μέχρι στιγμής έχει παραδώσει στην Ε.Ε. μόλις 17 εκατομμύρια δόσεις, έναντι αρχικού στόχου 120 εκατομμυρίων έως τις 31/3 και πιο πρόσφατου στόχου 30 εκατομμυρίων δόσεων.

Η λογική του τροποποιημένου κανονισμού για τις εξαγωγές, όπως την εξήγησε την περασμένη εβδομάδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι η διασφάλιση των αρχών της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να μπλοκαριστούν εξαγωγές προς χώρες που παράγουν οι ίδιες εμβόλια αλλά δεν εξάγουν προς την Ε.Ε. και προς χώρες που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο στην εκστρατεία εμβολιασμού τους ή που παρουσιάζουν συγκριτικά χαμηλή διασπορά του ιού.

Τα μέτρα αναμένεται να πλήξουν κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, προορισμό του ¼ των εξαγωγών της Ε.Ε. από τα τέλη Ιανουαρίου που τέθηκε εν ισχύι ο μηχανισμός εξουσιοδότησης εξαγωγών, αλλά επίσης χώρες όπως το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αυστραλία. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τροποποιημένος κανονισμός να πλήξει και άλλες εταιρείες πλην της AstraZeneca. Ειδικά η Johnson & Johnson, που –όπως φαίνεται– έχει προγραμματίσει να παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος των 55 εκατομμυρίων δόσεων τo β΄ τρίμηνο τον Ιούνιο, μπορεί να απειληθεί με μπλόκο αν δεν επισπεύσει τις παραδόσεις.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι που ενημέρωσαν τον Τύπο σχετικά με τον νέο κανονισμό μίλησαν για ένα εργαλείο που θα διευκολύνει την Ε.Ε. στις «καθημερινές επαφές» που έχει με τους παραγωγούς των εμβολίων. Οπως υπενθύμισαν, μέχρι σήμερα μόνο μία από τις 381 αιτήσεις εξαγωγών έχει απορριφθεί. «O βασικός μας στόχος είναι η ασφάλεια προμηθειών για την Ε.Ε… δεν είναι σκοπός μας να προχωρήσουμε σε απαγορεύσεις», τόνισαν, χαρακτηρίζοντας τη μη εξαγωγή σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού «θέμα δικαιοσύνης». Σημείωσαν επίσης ότι ο κανονισμός συμμορφώνεται με τους κανόνες του ΠΟΕ (ρήτρα περί ασφάλειας προμηθειών) και εξακολουθούν να εξαιρούνται από την εφαρμογή οι εξαγωγές προς χώρες που υπάγονται στον μηχανισμό Covax.

Πολλές χώρες, πάντως, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία, εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους απέναντι στην αυστηροποίηση του μηχανισμού ελέγχου εξαγωγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X