ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φόβοι για... κίτρινα γιλέκα και εντός της Κομισιόν

Το κυριότερο σύνθημα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» ήταν «Μακρόν παραιτήσου!»

Kathimerini.gr

Ως φοιτητής στη Ναντέρ, το προπύργιο της εξέγερσης τον Μάιο του 1968, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε την εργασία αποφοίτησής του με θέμα τον Νικολό Μακιαβέλι, του οποίου ο «Ηγεμόνας» εξακολουθεί να αποτελεί απαραίτητο ανάγνωσμα για κάθε φέρελπι πολιτικό. Η συμβουλή του Μακιαβέλι ήταν απλή: απόφυγε να γίνεις μισητός.

Στο δίλημμα ανάμεσα στην εύνοια των ευγενών και αυτή του λαού, είναι προτιμότερο να έχεις τον λαό στο πλευρό σου. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος απέτυχε να ακολουθήσει αυτή τη συμβουλή, όπως επισημαίνει σε άρθρο του στην «Γκάρντιαν» ο Βρετανός καθηγητής πολιτικών επιστημών, Χούγκο Ντρότσον. Το κυριότερο σύνθημα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» ήταν «Μακρόν παραιτήσου!». Οι εξαγγελίες του για αναστολή του φόρου στα καύσιμα και αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ, φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις δεν ήταν αρκετές να κατευνάσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους ζωής. Καταργώντας τον ISF, τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα, ο Μακρόν βαφτίστηκε «πρόεδρος των πλουσίων». Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι αν και εκείνοι που έχουν ευεργετηθεί περισσότερο από την προεδρία του είναι τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα, εξίσου ευνοημένη είναι και η μεσαία τάξη. Εκείνων που έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση είναι των φτωχότερων και των συνταξιούχων, όσων δηλαδή βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στους δρόμους.

Ανησυχίες για το έλλειμμα

Η παροχολογία του Μακρόν έχει προκαλέσει ανησυχίες για εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2019 και είναι πιθανό να πυροδοτήσει εντάσεις και στο εσωτερικό της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, μετά ένα γύρο επεισοδίων το Σαββατοκύριακο, ο Μακρόν υποσχέθηκε εκτός από την αύξηση 100 ευρώ τον μήνα, τη διασφάλιση του αφορολογήτου των υπερωριών, οι οποίες δεν θα υπόκεινται σε εισφορές για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Δεσμεύθηκε εξάλλου ότι θα ανακληθεί η αύξηση της φορολογίας σε συντάξεις για όσους έχουν εισόδημα κάτω από 2.000 ευρώ τον μήνα και ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να καταβάλουν ένα αφορολόγητο μπόνους στο τέλος του χρόνου. Οι διαδηλώσεις μαίνονται εδώ και ένα μήνα με τα «Κίτρινα Γιλέκα» να κυριαρχούν, ενώ αυτήν την εβδομάδα ακολούθησαν και οι μαθητές. Οι αρχικές κινητοποιήσεις είχαν αφορμή τις αυξήσεις στον φόρο καυσίμων, αλλά μετεξελίχθηκαν σε αντικυβερνητικές, με ιδιαίτερη έμφαση στο αίτημα για παραίτηση του Μακρόν. Η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης ήταν πρώτα η αναβολή και μετά η ανάκληση του φόρου στα καύσιμα, αλλά οι διαδηλωτές δεν κάμφθηκαν από την ανακοίνωση και τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν.

Σε διάγγελμά του την περασμένη Δευτέρα, μετά τις σκηνές χάους στο Παρίσι, ο Μακρόν ανέλαβε εν μέρει την ευθύνη γι’ αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε ανεπαρκή απάντηση στο κοινό αίσθημα. «Αρχικά ήταν η οργή για τον φόρο και ο πρωθυπουργός απάντησε αναβάλλοντας όλες τις αυξήσεις που είχαν προγραμματιστεί για τις αρχές του νέου έτους. Η οργή όμως ήταν βαθύτερη με πολλούς τρόπους. Αισθάνομαι ότι είναι δίκαιη. Μπορεί να σας έχω δώσει την εντύπωση ότι δεν νοιάζομαι, πως έχω άλλες προτεραιότητες. Μπορεί να πλήγωσα ορισμένους από εσάς με τα λόγια μου», είπε σε μία κρίση δημόσιας αυτοκριτικής.

Οι εξαγγελίες Μακρόν είναι πιθανό να φέρουν το Παρίσι σε τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν, αφού αυξάνουν το έλλειμμα από 2,8 σε 3,4% του ΑΕΠ, αν δεν υπάρξει περικοπή δαπανών, η οποία είναι δύσκολη στην παρούσα φάση. Οι μισθολογικές αυξήσεις και οι φοροαπαλλαγές υπολογίζονται σε 10 δισ. ευρώ, ενώ η ανάκληση των αυξήσεων στον φόρο στα καύσιμα στοιχίζει 4 δισ. ευρώ.

Πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν στο κίνημα λαϊκιστικά ακροδεξιά χαρακτηριστικά, εντάσσοντάς το στην αγανάκτηση εκείνων που έμειναν πίσω από την παγκοσμιοποίηση. Είδαν δηλαδή μια συνέχιση της τάσης, που εκφράστηκε με το Brexit και την ανάδειξη Τραμπ στις ΗΠΑ. Φαίνεται, ωστόσο, ότι το φαινόμενο είναι πολύ πιο σύνθετο, καθώς οι εξεγερμένοι ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα. Παρά την προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς, να χειραγωγήσει τα «Κίτρινα Γιλέκα», η Αριστερά φρόντισε να αναδείξει τον αντίστροφο λαϊκισμό του ίδιου του Γάλλου προέδρου.

«Κάνει λάθος αν νομίζει ότι με τη διανομή χρημάτων θα καταφέρει να φιμώσει την αντίδραση», είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ –σε μια συμβολική ενέργεια– πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης κατέθεσαν οι βουλευτές των Σοσιαλιστών, της Ανυπότακτης Γαλλίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Τέλος, ο αρχηγός των γαλλικών συνδικάτων, Λοράν Μπερζέρ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος επειδή στο διάγγελμά του ο Μακρόν προσπάθησε να απευθυνθεί στα ταπεινότερα ένστικτα των λαϊκών στρωμάτων με αναφορές στη μετανάστευση.

Οργή για το τρομοκρατικό χτύπημα

Στη γενικευμένη αίσθηση αδυναμίας της γαλλικής αστυνομίας να αντιμετωπίσει την οργή των «Κίτρινων Γιλέκων» ήρθε να προστεθεί η επίθεση στο Στρασβούργο την περασμένη Τρίτη, όταν ένας 29χρονος ένοπλος σκότωσε τέσσερις και τραυμάτισε 12 ανθρώπους σε χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρειάστηκαν ένα ολόκληρο 48ωρο για να τον εντοπίσουν και να τον σκοτώσουν, ενώ οι αρχικές υπόνοιες ότι είχε καταφέρει να διαφύγει στη Γερμανία προκάλεσαν την αγανάκτηση της κοινής γνώμης για την ανικανότητα τον Αρχών. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον τραυματίσουν, αλλά εκείνος διέφυγε με ταξί, που τον άφησε στη γειτονιά Νόιντορφ. Ο Σερίφ Σεκάτ, γεννημένος στο Στρασβούργο, ήταν σεσημασμένος για ποινικά αδικήματα και είχε πολλές καταδίκες, ενώ είχε εκτίσει ποινές σε τρεις χώρες: Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία. Ηταν επίσης στη λίστα με τους καταζητούμενους υπόπτους για τρομοκρατικές επιθέσεις. Πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό του, ανάμεσά τους οι γονείς του και δύο από τα αδέλφια του. Ο δήμαρχος του Στρασβούργου εξήγησε ότι η αστυνομία κατάφερε να βρει τα ίχνη του έπειτα από τηλεφώνημα γυναίκας. Είχε προηγηθεί έκκληση προς τους πολίτες να συνδράμουν στις έρευνες σε περίπτωση που διαθέτουν κάποια πληροφορία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X