ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εμιράτα: «Συνεργαζόμαστε με οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του»

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά την ιστορική συμφωνία στοχεύουν στην αύξηση του τουρισμού και των επενδύσεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, για δεκαετίες, οι κάτοικοι εβραϊκής καταγωγής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επέμειναν σε μια χορτοφαγική διατροφή, λόγω της έλλειψης κρέατος κοσέρ, καθώς η χώρα όπως και οι γείτονες της στον Κόλπο, δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Παρόλου που οι κάτοχοι ισραηλινών διαβατηρίων δεν μπορούσαν να εγκατασταθούν στα ΗΑΕ, με την πάροδο του χρόνου η εβραϊκή κοινότητα της χώρας, η οποία αριθμεί σε μόνο μερικές χιλιάδες από τους 9 εκατομμύρια κατοίκους, κατάφερε να εξελιχθεί, μέσω και κυβερνητικής υποστήριξης.

Τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνουν οι FT, η παροχή κοσέρ τροφίμων και άλλων στοιχείων της καθημερινής ζωής έχει γίνει ευκολότερη για αυτή την ομάδα του πληθυσμού. Παράλληλα, εκτός από μια «μυστική» συναγωγή σε μια πολυτελή γειτονιά στο Ντουμπάι, σήμερα υπάρχει ένας δεύτερος χώρος λατρείας.

Μετά την συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ, οι προσπάθειες εντείνονται εν αναμονή εκατοντάδων χιλιάδων Ισραηλινών και Εβραίων τουριστών στην κατά πλειοψηφία μουσουλμανική χώρα του Κόλπου. Η πρωτεύουσα της χώρας, Αμπού Ντάμπι, εξέδωσε αυτή την εβδομάδα οδηγία προς τις ξενοδοχειακές μονάδες, για την απόκτηση πιστοποίησης για την ορθή προετοιμασία γευμάτων κοσέρ.

«Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι στη θέση να μπορώ να βοηθήσω στη διευκόλυνση φαγητού κοσέρ για όσους έρχονται στα ΗΑΕ», δήλωσε στις FT,ο Ραβίνος Λέβι Ντάτσμαν, ο οποίος είναι ο μόνος ραβίνος που ζει στη χώρα. «Το Αμπού Ντάμπι ανοίγει πραγματικά τις πόρτες του για την ευρύτερη εβραϊκή κοινότητα από όλο τον κόσμο».

Αντιδράσεις από τον μουσουλμανικό χώρο

Η τελική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες όπως αναφέρει το δημοσίευμα διατηρούσαν εδώ και πολύ καιρό «μυστικές» σχέσεις για σε θέματα επιχειρήσεων και ασφάλειας, έρχεται μετά και από την αυξανόμενη κοινή δυσπιστία στο Ιράν. Οι προηγούμενες αυτές επαφές, σημειώνουν οι FT, έθεσαν τα θεμέλια για την επέκταση και κανονικοποίηση των σχέσεων των δύο, σε θέματα εμπορίου, επενδύσεων και τουρισμού.

Η εξομάλυνση των σχέσεων αποτελεί και ένδειξη του ρόλου της Ουάσινγκτον στην περιοχή, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Αμπντουλάχ Μπιν Ζαΐντ αλ Ναχάν (αδελφός του πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Ζαίντ), θα δώσει τα χέρια με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο γρασίδι του Λευκού Οίκου την επόμενη εβδομάδα.

Το Abraham Accord, ή η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ, έτυχαν ευρείας κριτικής από περιφερειακούς δρώντες της Μέσης Ανατολής, όπως η Τουρκία, το Ιράν και η Παλαιστίνη, οι οποίοι τη θεωρούν ως προδοσία εκ μέρους των Εμιράτων, στην προσπάθεια τους για την δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

«Θέλουμε να συνεργαζόμαστε με οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του», δήλωσε στις FT, ιδιοκτήτης επιχείρησης στο Ντουμπάι. «Μπορεί να μην δεχόμαστε την παρούσα κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε επικρίσεις για παράδειγμα από την Τουρκία, η οποία διατηρεί σχέσεις με το Ισραήλ από την εγκαθίδρυση του».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως η συμφωνία απολαμβάνει ευρεία λαϊκή υποστήριξη, κυρίως μεταξύ των νέων, που από την πλευρά τους ασχολούνται λιγότερο με αυτά που θεωρούν «ως παρωχημένα θέματα της Μέσης Ανατολής».

Υπάρχει, ωστόσο, σημαντική εγχώρια κατακραυγή, από εκείνους που εκφράζουν αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους. Ωστόσο, η κυβερνητική προσέγγιση των Εμιράτων κατά της ανοιχτής εναντίωσης στο καθεστώς, συμπεριλαμβανομένης και της αποθάρρυνσης της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο μέσω σχετικών νόμων, έχει εξασφαλίσει τον περιορισμό μιας ευρείας κριτικής επί του θέματος.

Έμμεσος στόχος ο τουρισμός

Ενώ η συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας, ασφάλειας και γεωργικής ανάπτυξης είναι πρωταρχικού ενδιαφέροντος για τα ΗΑΕ, πολλοί θεωρούν ότι η συμφωνία αποτελεί μέσο για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα στη χώρα, ο οποίος έχει πληγεί βαριά από την πανδημία.
Οι ξενοδόχοι αναμένουν ένα μεγάλο αριθμό Εβραίων και Ισραηλινών επισκεπτών στον Κόλπο, μετά την έναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο κρατών. Μεταξύ των ξενοδοχείων που προετοιμάζονται για αυτούς τους επισκέπτες, οι Financial Times σημειώνουν ότι βρίσκονται το κρατικό Emirates Palace και το Armani Hotel, που βρίσκεται στη βάση του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, Burj Khalifa στο Ντουμπάι.

Το ενδιαφέρον είναι ήδη εμφανές από την εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ. Ο Ραβίνος Μενατσεμ Γκενάκ, ο οποίος διευθύνει τον μεγαλύτερο οργανισμό πιστοποίησης κοσέρ στον κόσμο, δήλωσε ότι «ο πρίγκιπας του στέμματος των Εμιράτων, έχει δώσει οδηγίες ότι το ερχόμενο εβραϊκό Πάσχα, θέλει τα ξενοδοχεία να είναι γεμάτα με Ισραηλινούς, τόσο σε Ντουμπάι όσο και Αμπού Ντάμπι».

Φωτογραφία: ΚΥ.Π.Ε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση