ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γεμάτη ερείπια η Μοσούλη δύο χρόνια μετά την ήττα του ISIS

Στους δρόμους λίγοι είναι οι περαστικοί, ενώ είναι πιο πιθανό να δει κανείς μπουλντόζες και λόφους από συντρίμμια

Kathimerini.gr

Εχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη της Μουσούλης μετά από μια μάχη που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς πολίτες. Μεγάλα τμήματα της πόλης δεν έχουν ακόμη ανοικοδομηθεί με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να παραμένουν ιδιαίτερως ανήσυχοι, μεταδίδει η δημοσιογράφος του BBC, Shaimaa Khalil.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου του BBC, στην Παλαιά Πόλη, ή αλλιώς στην καρδιά της Μουσούλης, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ποταμού Τίγρη υπάρχουν ακόμη ερείπια. Στους δρόμους λίγοι είναι οι περαστικοί, ενώ είναι πιο πιθανό να δει κανείς μπουλντόζες και λόφους από συντρίμμια, παρά ανθρώπους να περπατούν. Τα κτίρια είναι ετοιμόρροπα και γεμάτα τρύπες από βλήματα.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και κυβερνητικών δυνάμεων του Ιράκ, μεγάλη καταστροφή σημειώθηκε στην Παλαιά Πόλη, όπου κάποτε στεκόταν το ιστορικό Μεγάλο Τζαμί του al-Nuri και ο περίφημος μιναρές al-Hadba.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, παιδιά σκαρφαλώνουν στους λόφους από ερείπια και ψάχνουν μεταλλικά αντικείμενα ώστε να τα μεταπωλήσουν για σκραπ. Κάτοικοι της Μοσούλης αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα, σοροί και εκρηκτικοί μηχανισμοί είναι θαμμένα κάτω από τα συντρίμμια σε ολόκληρη την πόλη, ενώ πόστερ στους δρόμους προειδοποιούν τους πολίτες να μην αγγίζουν ύποπτα αντικείμενα.

Η ανακατάληψη της Μοσούλης από την ιρανική κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2017 θεωρήθηκε μεγάλη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν οδήγησε στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων που μένουν εκεί.

«Δεν έχουμε τίποτα», δήλωσε πρώην κάτοικος της Παλιά Πόλης στο BBC και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε φαγητό, η ατμόσφαιρα και το νερό είναι μολυσμένα. Δεν έχουμε σχολεία ούτε νοσοκομεία. Αυτό δεν είναι καλό για την επόμενη γενιά». Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από το 50% των νέων στη Μοσούλη δεν μπορεί να βρει δουλειά.

«Είναι θλιβερό να επισκέπτεσαι τη δυτική Μοσούλη και να βλέπεις ακόμη ερειπωμένες τις χριστιανικές γειτονιές και τις εκκλησίες τους ακόμη κατεστραμμένες», υπογράμμισε στο βρετανικό μέσο ο Αλι Μπαρόντι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης.

Αρκετοί είναι αυτοί που ζουν ακόμη υπό τον φόβο του Ισλαμικού Κράτους και την άγνοια για την επόμενη κίνησή του, καθώς μπορεί η τζιχαντιστική οργάνωση να έχασε τον έλεγχο στην περιοχή, αλλά συνεχίζει να ασκεί επιρροή.

Το ΒΒC καταλήγει στο ότι αν δεν καταπολεμηθεί η φτώχεια, η διαφθορά, η ανεργία αλλά και η αυξανόμενη δυσαρέσκεια του πληθυσμού που τείνει να χωρίζεται σε φανατικά σύνολα, το Ισλαμικό Κράτος θα παραμείνει απειλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X