ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H Μαλάλα επέστρεψε στο Πακιστάν

Eγινε γνωστή όταν οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι το 2012 έξω από το σχολείο της

ΑΜΠΕ

Έξι χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον της από τους Ταλιμπάν, επειδή υπερασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, η βραβευμένη με Νόμπελ Μαλάλα Γιουσαφζάι επέστρεψε στο Πακιστάν.

Ο τηλεοπτικός σταθμός του Πακιστάν Geo TV έδειξε πλάνα από το διεθνές αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ με τη Μαλάλα να κατευθύνεται σε αυτοκίνητο, το οποίο συνοδευόταν από οχήματα υπηρεσιών ασφαλείας.

Η επίσκεψή της αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κατά πόσον η Μαλάλα θα επισκεφθεί τη γενέτειρά της στο Σουάτ.

Αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Σαχίντ Καγκάν Αμντάσι, ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες του ταξιδιού της δεν έχουν ανακοινωθεί «λόγω της ευαισθησίας του θέματος» , όπως δήλωσε αξιωματούχος στο γαλλικό πρακτορείο.

Η επιστροφή της Μαλάλα έχει ξεσηκώσει θερμό κύμα διαδικτυακής συμπαράστασης , από την ώρα που η είδηση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της

Η νεαρή Πακιστανή έγινε γνωστή όταν οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι το 2012 την ώρα που έφευγε από το σχολείο της στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, στοχοποιηθείσα για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Η 20χρονη σήμερα Μαλάλα ζει στη Βρετανία, όπου είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο μετά την επίθεση εναντίον της.

Σε ηλικία 19 ετών η Γιουσαφζάι έγινε η μικρότερη Αγγελιοφόρος Ειρήνης, η υψηλότερη τιμή που απονέμει ο ΟΗΕ, αρχικά για περίοδο δύο ετών.

Επίσης, το 2014 σε ηλικία 17 ετών ήταν το νεότερο πρόσωπο που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης.

Η επίθεση

Η Μαλάλα έχει περιγράψει στην αυτοβιογραφία της τον τρόμο που ένιωσε όταν δύο ένοπλοι άνδρες ανέβηκαν στο σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαινε στις 9 Οκτωβρίου 2012 και την πυροβόλησαν στο κεφάλι.
«Οι φίλοι μου λένε ότι πυροβόλησαν τρεις φορές, τη μία μετά την άλλη», γράφει η Μαλάλα. «Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο τα μακριά μαλλιά μου και τα γόνατα της Μονίμπα, μιας συμμαθήτριάς της, ήταν καλυμμένα με αίμα».

Και περιέγραφε ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή της μήνες πριν από την επίθεση. «Τη νύχτα περίμενα μέχρι να κοιμηθούν όλοι. Στη συνέχεια έλεγχα όλες τις πόρτες και τα παράθυρα».
«Δεν ξέρω γιατί, αλλά όταν έμαθα ότι είμαι στόχος δεν ανησύχησα. Μου φαινόταν ότι όλος ο κόσμος ξέρει ότι θα πεθάνει μια μέρα», ανέφερε.

Στην αυτοβιογραφία της περιέγραφε τη ζωή της υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σαβάτ. Και αναφερόταν στις δημόσιες μαστιγώσεις, την απαγόρευση της τηλεόρασης, του χορού και της μουσικής, καθώς και στην απόφαση της οικογένειάς της να φύγει από την περιοχή το 2009, όπως και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι καθώς μαίνονταν οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και του πακιστανικού στρατού.

Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης ότι ο πατέρας της Μαλάλα όταν ήταν έφηβος είχε σκεφτεί να γίνει τζιχαντιστής και να πάει να πολεμήσει στο Αφγανιστάν μετά τη σοβιετική επέμβαση στη χώρα το 1979.

Η Μαλάλα, που πλέον ζει στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας όπου νοσηλευόταν, διηγείται επίσης τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να προσαρμοστεί στον βρετανικό τρόπο ζωής.

Αναφέρει εξάλλου την έκπληξη της όταν είδε για πρώτη φορά νεαρές Αγγλίδες ελαφρά ντυμένες να βγαίνουν για βράδυ, αλλά και αγόρια και κορίτσια να φλερτάρουν στα καφέ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X