ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η δύσκολη εξίσωση της Αγκελα Μέρκελ

 Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός, ότι 5,8 εκατ. Γερμανοί ψήφισαν την ακροδεξιά AfD 

Kathimerini.gr

Σε άσκηση τετραγωνισμού του κύκλου θα επιδοθεί τους επόμενους μήνες η Αγκελα Μέρκελ, επιχειρώντας να σχηματίσει κυβέρνηση επί τη βάσει του προχθεσινού εκλογικού αποτελέσματος.

Οι απώλειες για τις παρατάξεις-πυλώνες του γερμανικού δικομματισμού και η ακροδεξιά μετατόπιση που εκφράστηκε από την είσοδο της AfD με διψήφιο ποσοστό στην Μπούντεσταγκ διαμορφώνουν ένα περίπλοκο σκηνικό και στερούν από την καγκελάριο κάθε διάθεση πανηγυρισμών για την τέταρτη συνεχή εκλογική νίκη της.

Η ένωση CDU/CSU των Αγκελα Μέρκελ/Χορστ Ζεεχόφερ απέσπασε ποσοστό 33%, υποχωρώντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το 2013, ενώ το SPD του Μάρτιν Σουλτς έπεσε στα χαμηλότερα ποσοστά από το 1949, εισπράττοντας 20,5%. Ακολούθησαν δύο κόμματα που δεν εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή, η AfD των Αλις Βάιντελ και Αλεξάντερ Γκάουλαντ με 12,6% και το FDP του Κρίστιαν Λίντνερ με 10,7%, ενώ η Αριστερά της Ζάρα Βάγκεκνεχτ και οι Πράσινοι των Τζεμ Ετσντεμίρ και Κάριν Γκέριγκ Εκχαρντ απέσπασαν 9,2% και 8,9% αντιστοίχως.

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων του γερμανικού εκλογικού συστήματος, στη νέα Μπούντεσταγκ θα αναζητήσουν έδρανο 709 βουλευτές, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της πολυπληθέστερης Βουλής (672 βουλευτές την τετραετία 1994-1998). Το προδιαγραφόμενο χωροταξικό χάος ωχριά μπροστά στη βαθιά πολιτική αναστάτωση που θα προκαλέσει η απόπειρα της καγκελαρίου Μέρκελ να συμβιβάσει τις θέσεις των Φιλελευθέρων με αυτές των Πρασίνων και της βαυαρικής CSU, ώστε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία βουλευτών και να εκλεγεί καγκελάριος.

Ο επικεφαλής των Πρασίνων Ετσντεμίρ, που πρόσφατα δήλωσε ότι οι Γερμανοί έχουν βγει κερδισμένοι από τους τόκους των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, θα κληθεί να συγκυβερνήσει με τον Κρίστιαν Λίντνερ, του οποίου η στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα είναι σκληρότερη από αυτήν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι ελπίδες ότι οι δύο θέσεις κατά κάποιον τρόπο θα εξισορροπηθούν δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι για τους Πράσινους το ελληνικό ζήτημα είναι περιφερειακό, ενώ αντιθέτως για τους Φιλελευθέρους η απόλυτη άρνηση κάθε μεταβίβασης γερμανικού χρήματος στο πλαίσιο μιας αναμορφωμένης Ευρωζώνης αποτελεί βασική «κόκκινη γραμμή».

Προσφυγικό

Αντιστοίχως, στο προσφυγικό η θέση των Φιλελευθέρων για ανώτατο όριο εισόδου προσφύγων θα πρέπει να συγκεραστεί με την άρνηση των Πρασίνων και των Χριστιανοδημοκρατών και με την επαμφοτερίζουσα θέση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Επιπρόσθετες δυσκολίες στις συνομιλίες θα προκύψουν εξαιτίας της πολιτικής πίεσης που υφίσταται ο επικεφαλής της CSU Χορστ Ζεεχόφερ. Τα περιθώρια χειρισμών του Ζεεχόφερ έχουν συρρικνωθεί εξαιτίας του καταστροφικού για τα δεδομένα του κόμματος αποτελέσματος (38%), που προκαλεί φόβους ότι θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στις επικείμενες βαυαρικές εκλογές λόγω διαρροών προς το FDP και την AfD. Είναι χαρακτηριστική η διαφορά αντίδρασης στο εκλογικό αποτέλεσμα ανάμεσα στην Αγκελα Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ. Ενώ η Μέρκελ δήλωσε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και επιμένει ότι οι πολιτικές της αποφάσεις ήταν σωστές, ο Ζεεχόφερ έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς και είπε: «Καταλάβαμε. Δεν θα συνεχίσουμε όπως πριν».

«Επίθεση επενδύσεων»

Αποκρυπτογραφώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο οικονομολόγος Μάρσελ Φράτσερ ανέδειξε σε πρώτο πλάνο τη διαφορετική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν οι ψηφοφόροι των κατεστημένων κομμάτων και οι ψηφοφόροι που στράφηκαν στην AfD. «Η δεξιά στροφή είναι έκφραση του διχασμού της γερμανικής κοινωνίας», σχολίασε ο Φράτσερ, ζητώντας «επίθεση επενδύσεων», ώστε να υπάρξει «ουσιαστική ισότητα ευκαιριών και μεγαλύτερη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην εργασία και στις κοινωνικές δομές».

Η Αγκελα Μέρκελ, μετά την τέταρτη διαδοχική νίκη της, ξεκινά τις επαφές με στόχο να έχει σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό έως τα Χριστούγεννα. Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζονται για τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε ήδη από το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής τους Μάρτιν Σουλτς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση