ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κίνα κατασκευάζει γέφυρα στην Αδριατική

Με γοργό ρυθμό προωθούνται τα έργα κατασκευής γέφυρας, η οποία θα συνδέει την πόλη του Ντουμπρόβνικ με την κροατική ενδοχώρα

Kathimerini.gr

Η γέφυρα που θα κατασκευάσει η Κίνα και θα ενώνει το κροατικό χωριό Κομάρνα με την πόλη του Ντουμπρόβνικ θα δώσει τέλος σε δεκαετίες σχεδίων επί χάρτου. Η γέφυρα θα αποτελέσει επίσης τεστ, καθώς θα γίνει το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό έργο που αναλαμβάνει κινεζική εταιρεία. Η China Road and Bridge εξασφάλισε το συμβόλαιο κατασκευής χάρη στην προσφορά της, που ήταν κατά 100 εκατ. δολάρια χαμηλότερη από κάθε άλλη. Η προσφορά των Κινέζων ήταν τόσο χαμηλή, που η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει εάν το συμβόλαιο παραχωρήθηκε σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Οι ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες αδυνατούν να ανταγωνιστούν τις κρατικά επιδοτούμενες κινεζικές», λέει ο οικονομικός αναλυτής Γενς Μπάστιαν. Η Κίνα, από τη μεριά της, επιδιώκει μέσα από τέτοια έργα υποδομής, που εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος», να ενισχύσει την οικονομική και διπλωματική επιρροή της, προκαλώντας την καχυποψία της Ευρώπης. Για την Κροατία, όμως, η οποία εντάχθηκε στην Ε.Ε. το 2013, η γέφυρα στην Αδριατική θα προσφέρει οικονομική λύση σε φαινομενικά άλυτο πρόβλημα. Τον Ιούνιο του 2017, η Ε.Ε. ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες τη χορήγηση κεφαλαίων ύψους 357 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της γέφυρας, Εξι μήνες αργότερα, όμως, η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ ανέθετε το έργο στην κινεζική εταιρεία, που είχε καταθέσει τη χαμηλότερη προσφορά, προκαλώντας αντιδράσεις ευρωπαϊκών κατασκευαστικών κολοσσών, όπως η αυστριακή Strabag. Η αυστριακή εταιρεία κατηγόρησε μάλιστα την κινεζική κοινοπραξία για προσφορά κάτω του πραγματικού κόστους του έργου. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. τονίζουν ότι θα παρακολουθούν στενά τις τακτικές πρόσληψης της κινεζικής εταιρείας, για να προλάβουν κάθε κρούσμα παραβίασης της ευρωπαϊκής εργατικής νομοθεσίας. Παρ’ όλα αυτά, οι Κινέζοι έχουν ήδη εξασφαλίσει το δικαίωμα να ορίσουν τα ημερομίσθια των Κινέζων εργατών που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή.

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο του έργου εκφράζει, όμως, ο δήμαρχος της ιστορικής πόλης του Ντουμπρόβνικ, Μάτο Φράνκοβιτς. «Σε αντίθεση με άλλα κινεζικά έργα στα Βαλκάνια, η γέφυρα Κομάρνα δεν χρηματοδοτείται με δάνεια από κινεζικές τράπεζες, που θα επιβάρυναν τον κρατικό μας προϋπολογισμό. Η κατασκευή ευνοεί όλους τους εμπλεκομένους», λέει ο Φράνκοβιτς. Με την άποψη του δημάρχου συμφωνεί και ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κομάρνα, Σμίλιαν Μούσταπιτς, που λέει: «Η κατασκευή της γέφυρας έχει ανεκτίμητη αξία για όλη την περιοχή. Υστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, τα υποθαλάσσια έργα έχουν ήδη ξεκινήσει και σε λίγα χρόνια δεν θα χρειάζεται να περνάμε μέσα από το Μαυροβούνιο για να φτάσουμε στο Ντουμπρόβνικ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση