ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Πιονγιάνγκ διαψεύδει Τραμπ

Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Κιμ ζήτησε μόνο μερική άρση των κυρώσεων

Kathimerini.gr

Eκθετο για την άγονη κατάληξη των συνομιλιών Τραμπ - Κιμ στο Ανόι αφήνει τον Αμερικανό πρόεδρο η Βόρεια Κορέα, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του ότι η δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών προσέκρουσε στις δικές της μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.

Λίγο μετά τον πρόωρο τερματισμό των συνομιλιών, την Πέμπτη, στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε συνέντευξη Τύπου όπου υποστήριξε ότι το ναυάγιο προκλήθηκε από την αξίωση του Κιμ Γιονγκ Ουν για πλήρη άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Σε αντάλλαγμα, πάντα σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης προσέφερε μόνο μερική αποπυρηνικοποίηση.

Συνέντευξη Τύπου

Σε μια ασυνήθιστη, για τα δεδομένα της βορειοκορεατικής διπλωματίας, κίνηση ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρι Γιονγκ Χο έδωσε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) για να απαντήσει στον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Κιμ ζήτησε μόνο μερική άρση των κυρώσεων, «οι οποίες βλάπτουν την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο του λαού». Σε αντάλλαγμα, προσέφερε το μόνιμο «πάγωμα» των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών, όπως και την καταστροφή του ερευνητικού και παραγωγικού κέντρου του Γιονγκμπιόν, που αποτελεί την καρδιά του πυρηνικού προγράμματος. «Αυτή η πρόταση ήταν το ισχυρότερο μέτρο αποπυρηνικοποίησης που θα μπορούσαμε να λάβουμε, δεδομένου του σημερινού επιπέδου αμοιβαίας εμπιστοσύνης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ», σημείωσε ο Ρι, προειδοποιώντας ότι «οι προτάσεις μας δεν πρόκειται να αλλάξουν, ακόμη κι αν οι ΗΠΑ προτείνουν νέες διαπραγματεύσεις στο μέλλον».

Περισσότερο απαισιόδοξη εμφανίστηκε η υφυπουργός Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι, η οποία εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον θα υπάρξει και νέα συνάντηση Τραμπ - Κιμ, εκτιμώντας ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας «μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για την επιδίωξη συμφωνίας», από τη στιγμή που ο Τραμπ απέρριψε τις προτάσεις του.

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε από τη Μανίλα των Φιλιππίνων, όπου βρέθηκε χθες, ότι η κυβέρνησή του «ανυπομονεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο ηγέτης της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν, ο οποίος έχει επενδύσει πολλά στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ τόνισε ότι η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα «αποτελεί σημαντική συνιστώσα της διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση