ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:08
 

ΕΚ: Η Ρωσία δε θα πρέπει πλέον να θεωρείται «στρατηγικός εταίρος»

Η ΕΕ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να υιοθετήσει πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Newsroom K

Σημαντικό από όλες τις απόψεις για το μέλλον των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ πρέπει να θεωρείται το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναφορικά με τη Ρωσία  η οποία δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον στρατηγικός εταίρος. 

Το ΕΚ υιοθέτησε την Τρίτη το ψήφισμα με 402 ψήφους έναντι 163 και 89 αποχές, στο οποίο προβαίνει σε αποτίμηση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Περισσότερες κυρώσεις

Στενότερες σχέσεις είναι εφικτές μόνο αν η Ρωσία εφαρμόσει πλήρως τις αποκαλούμενες «συμφωνίες του Μινσκ» για τον τερματισμό της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι από το 2015 και έπειτα έχουν ανακύψει νέες εντάσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων λόγω των ρωσικών επεμβάσεων στη Συρία, των παρεμβάσεων σε χώρες όπως η Λιβύη και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών στην Ουκρανία. Τονίζουν επίσης τη στήριξη που παρέχει η Ρωσία σε αντιευρωπαϊκά κόμματα και ακροδεξιά κινήματα, καθώς και τη συνεχή παρεμβολή της στις εκλογικές διαδικασίες και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επικράτειά της. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραβάσεις του διεθνούς δικαίου, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να υιοθετήσει πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, με έμφαση στις στοχευμένες κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων ατόμων. Οποιεσδήποτε κυρώσεις επιβληθούν θα πρέπει να είναι ανάλογες προς το μέγεθος της ρωσικής απειλής, προσθέτουν. Το Δεκέμβριο του 2018, το Συμβούλιο παρέτεινε τις οικονομικές κυρώσεις μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019.

Από κοινού αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών

Το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει την τρέχουσα συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας (PCA) με τη Ρωσία και να περιορίσει τη συνεργασία μαζί της σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ασφάλεια η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας χρειάζονται τέτοιου είδους επιλεκτική συνεργασία, διατείνονται οι ευρωβουλευτές.

Στενότερες σχέσεις είναι εφικτές μόνο αν η Ρωσία εφαρμόσει πλήρως τις αποκαλούμενες «συμφωνίες του Μινσκ» για τον τερματισμό της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία και αρχίσει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

Απάντηση στην παραπληροφόρηση

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις από ρωσικές πηγές, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση των εντάσεων μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της. Εκφράζουν δε τη βαθιά ανησυχία τους για την ανεπάρκεια της αντίδρασης της ΕΕ στην προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση και δηλώνουν ότι θα πρέπει οι σχετικές προσπάθειες να ενταθούν, ειδικά στο διάστημα μέχρι τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019. Σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη σημαντική ενίσχυση της ειδικής ομάδας East StratCom της ΕΕ με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

Στήριξη προς απολυταρχικά καθεστώτα και ανατρεπτικές πολιτικές δυνάμεις

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη παροχή στήριξης από τη Ρωσία προς απολυταρχικά καθεστώτα και χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Συρία. Εκφράζουν επίσης τη θλίψη τους γιατί, στην προσπάθειά της να αποσταθεροποιήσει τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η Ρωσία στηρίζει οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις όπως αυτές που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει επιλύσει τη μακροχρόνια διαμάχη για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και προγράμματα «χρυσής βίζα»

Το ΕΚ καταδικάζει τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη Ρωσία, το οποίο μπορεί να ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που νομιμοποιούνται παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες σε ετήσια βάση, γεγονός το οποίο απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα. Το ψήφισμα τονίζει ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να τερματίσουν όλα τα προγράμματα παροχής «χρυσής βίζα» ή διαβατηρίων, από τα οποία επωφελούνται Ρώσοι ολιγάρχες.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

«Εκαλομάθαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  01:05

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

« Είσαι επιχειρηματίας ή γυναίκα; Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό χάος ή χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις ...»
3% προσφορά δανείου αιτηθείτε τώρα  |  20:38

Δίωρη αποχή από του μαθητές για τα τετράμηνα

«ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΟΙ ΜΑΜΟΥΧΑΛΟΙ ΤΗΣ ΠΣΕΜ ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ...»
ΜΑΡΙΑ  |  10:58

Θέμα μηνών η έλευση 5G στην Κύπρο

«Θα μπορούσε κάποιος να μας εξηγήσει γιατί το Βέλγιο ανέβαλε την εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας (5G) ...»
Andreas Malis  |  10:14

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι ηγεσίες των ισραηλινών κομμάτων και των συμμαχιών δεν αμφισβήτησαν το γενικό αποτέλεσμα το οποίο άρχισε να μεταδίδεται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα

Σε αχαρτογράφητα νερά το Ισραήλ

Κυβέρνηση συμμαχίας ή τρίτες επαναληπτικές εκλογές, οι επιλογές της γειτονικής χώρας μετά τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου ...
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X