ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:24
 

Όλα όσα έγιναν στις τουρκικές εκλογές

Στο 86,99% το ποσοστό συμμετοχής στις τουρκικές εκλογές

Newsroom K

«Η Τουρκία ζει σήμερα μια γιορτή της δημοκρατίας. Σήμερα το πρωί η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκίνησε σε ολόκληρη την Τουρκία δίχως κανένα πρόβλημα», δήλωσε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Από εκεί και πέρα τα δεδομένα πήραν άλλη τροπή. 

Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι στόχος του είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σήμερα πριν από τις 12:00 τα μεσάνυχτα.

Συνεχής ενημέρωση:

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:

23.35 Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Τουρκίας (TRT): Αποτελέσματα Προεδρικών εκλογών με καταμετρημένο το 97,17% των ψήφων.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 52,59%
Μουχαρρέμ Ιντζέ: 30,76%
Σελαχαττίν Ντεμίρτας: 8,15%
Μεράλ Άκσενερ: 7,41%
Τεμέλ Καραμολλάογλου: 0,89%
Ντογού Περίντσεκ: 0,20%

23.18 Για ιστορική επιτυχία κάνει λόγο ο κ. Μπαχτσελί, ο οποίος αναφέρει ότι «τα έχασαν όσοι ανέμεναν κρίση».

Ο κ. Μπαχτσελι τονίζει χαρακτηριστικά ότι το κίνημα του για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι κόμμα-κλειδί στην Τουρκία. Το ΜΗΡ θα εκπληρώσει τα καθήκοντα του για την μετάβαση στο νέο πολίτευμα ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της εισόδου του κόμματος του στην κυβέρνηση. Μιλάει για καθήκοντα του ΜΗΡ στο νέο σύστημα-πολίτευμα της Τουρκίας και κλείνοντας σχολιάζει, «τι ευτυχισμένος αυτός που λέει ότι είναι Τούρκος».

23.00 «Δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε αυτό που επιθυμούσαμε στο κοινοβούλιο» δηλώνει ο Ερντογάν στην Πόλη, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

22.43 «Ο λαός μας, μας έδωσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ευχαριστώ όλους που εκτέλεσαν το πατριωτικό, δημοκρατικό καθήκον τους. Ο λαός μας σήμερα ψήφισε με την ελεύθερη βούληση του», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν στέλνει τα συγχαρητήρια του στους αντίπαλους του. Εκφράζει την ικανοποίηση του για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής, σύμφωνα με τον οποίον αποτελεί ένα μήνυμα προς την εξωτερική κοινή γνώμη. Η παγκόσμια κοινή γνώμη θα πρέπει να «διαβάσει» με προσοχή και ορθό τρόπο τα αποτελέσματα των εκλογών, είπε.

Ευχαρίστησε τους αρχηγούς ξένων κρατών που επικοινώνησαν μαζί του για τον συγχαρούν.

«Οι εντάσεις της προεκλογικής περιόδου μένουν πλέον πίσω». Επίσης επισήμανε ότι ο λαός δίνει στην παράταξη του την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα εκδημοκρατισμού, σεβασμού ελευθεριών και ανάπτυξης-προόδου.

Στην νέα περίοδο, θα συνεχιστεί με πιο ισχυρό τρόπο η καταπολέμηση της τρομοκρατίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Τουρκίας, ανάφερε.

Μέχρι την ορκωμοσία θα ολοκληρωθεί η μετάβαση σε προεδρικό σύστημα.

Ο κ. Ερντογάν δίνει υποσχέσεις για εκδημοκρατισμό, ενίσχυση της δικαιοσύνης και διαφύλαξη των βασικών ελευθεριών.

«Γλυτώσαμε την Τουρκία από τους πραξικοπηματίες και τρομοκράτες. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να μετατρέψουμε την Τουρκία σε μια από τις πιο δέκα ισχυρές χώρες του πλανήτη» διαμηνύει ο κ. Ερντογάν.

22.28 Παραποίηση αποτελεσμάτων καταγγέλλει ο Ιντζέ

 Σοβαρές αιχμές για παρατυπίες στην μετάδοση των αποτελεσμάτων των τουρκικών εκλογών άφησε ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ.

Ο κ. Ιντζέ κατήγγειλε πως ενώ το σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου δείχνει πως έχει καταμετρηθεί το 37% των ψήφων, το κρατικό πρακτορείο Anadolu τροφοδοτεί μέσα ενημέρωσης με ενσωμάτωση της τάξης του 85%.

Ο υποψήφιος του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κάλεσε εκ νέου τους οπαδούς του να μην απομακρυνθούν από τα εκλογικά κέντρα, αφήνοντας υπονοούμενα για κίνδυνο χειραγώγησης του αποτελέσματος.

Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu, ο πρόεδρος Ερντογάν αποσπά το 53,18% της λαϊκή ψήφου και οδεύει προς επανεκλογή από τον πρώτο γύρο.

21.38 Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Τουρκίας (TRT): Αποτελέσματα Προεδρικών εκλογών με καταμετρημένο το 90,18% των ψήφων.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 53,32%

Μουχαρρέμ Ιντζέ: 30,42%

Σελαχαττίν Ντεμίρτας: 7,70%

Μεράλ Άκσενερ: 7,47%

Τεμέλ Καραμολλάογλου: 0,90%

Ντογού Περίντσεκ: 0,20%

21.17 Ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Ερτνογάν είναι στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα αναμένεται στην Άγκυρα.

21.11 Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Τουρκίας (TRT): Αποτελέσματα Προεδρικών εκλογών με καταμετρημένο το 85% των ψήφων.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 53,82%

Μουχαρρέμ Ιντζέ: 30,14%

Μεράλ Άκσενερ: 7,49%

Σελαχαττίν Ντεμίρτας: 7,45%

Τεμέλ Καραμολλάογλου: 0,90%

Ντογού Περίντσεκ: 0,20%

21.09 Μαχίρ Ουνάλ, Εκπρόσωπος ΑΚΡ: Βιώσαμε μια από τις πιο ασφαλείς εκλογές. Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που έχει το πιο ασφαλές εκλογικό σύστημα. Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Δεν πρέπει να στοχοποιούνται κάποιοι θεσμοί της. Το ΑΚΡ εκτός από τους δικούς του ψήφους εγγυάται και του ψήφους της αντιπολίτευσης. Το ΑΚΡ έχει δώσει αγώνα για δημοκρατία κατά τα τελευταία 16 χρόνια. Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης πρέπει να αναλάβουν πολιτική ευθύνη και να κατανοήσουν ότι οι κινήσεις τους θα μπορούσαν να έχουν επικίνδυνα αποτελέσματα.

20.42 Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Τουρκίας (TRT): Αποτελέσματα Προεδρικών εκλογών με καταμετρημένο το 75% των ψήφων.

Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν: 54,67%

Μουχαρρέμ Ιντζέ: 29,66%

Μεράλ Άκσενερ: 7,49%

Σελαχαττίν Ντεμίρτας: 7,08%

Τεμέλ Καραμολλάογλου: 0,91%

Ντογού Περίντσεκ: 0,20%

20. 39 Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί συνεχάρη τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 20.38 Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών στην βουλή. Ξεπέρασε το εκλογικό μέτρο του 10%. Αλλάζουν οι ισορροπίες στις βουλευτικές εκλογές

20.30 Κάλεσμα από την Μεράλ Άκσενερ για περιφρούρηση των ψήφων και των εκλογικών κέντρων.

20.24 Η τουρκική υπηρεσία του BBC μεταδίδει ένα πολύ ενδιαφέρον γραφικό. Με καταμετρημένους ψήφους μόλις το 11,7% ανεξάρτητος εκλογικός φορέας δίνει πολύ διαφορετικά ποσοστά για τις προεδρικές εκλογές (την ίδια στιγμή το Πρακτορείο Ανατολίας μετέδιδε καταμετρημένους ψήφους 52,45%).

20.14 Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Τουρκίας (TRT): Εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν

20.06 Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών προσεγγίζει το εκλογικό μέτρο του 10%. Με 48,54% καταμετρημένους ψήφους τώρα έχει ποσοστό της τάξης 9,43%. Σε περίπτωση που τελικά ξεπεραστεί το εμπόδιο του 10% θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην βουλή.

20.02 Νέο κάλεσμα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για περιφρούρηση των εκλογικών κέντρων, με κοινό μήνυμα ότι το Πρακτορείο Ανατολίας μεταδίδει πρώτα τις περιοχές όπου ο Ερντογάν έχει ισχυρή βάση.

19.53 Στο 86,99% το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές τουρκικές εκλογές 

19.45 Αποτελέσματα Προεδρικών εκλογών με καταμετρημένο το 50% των ψήφων 

Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν: 56,5%

Μουχαρρέμ Ιντζέ: 28,6%

Μεράλ Άκσενερ: 7,4%

Σελαχαττίν Ντεμίρτας: 6,3%

Τεμέλ Καραμολλάογλου: 0,9%

Ντογού Περίντσεκ: 0,2%

19.27 Αποτελέσματα Προεδρικών εκλογών με καταμετρημένο το 40% των ψήφων 

Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν: 57%

Μουχαρρέμ Ιντζέ: 28,3&

Μεράλ Άκσενερ: 7,4&

Σελαχαττίν Ντεμίρτας: 6,1&

Τεμέλ Καραμολλάογλου: 0,9&

Ντογού Περίντσεκ: 0,2&

19.19 Το Halk Tv που εκφράζει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταδίδει τα εξής ποσοστά:

Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν: 46,58%

Μουχαρρέμ Ιντζέ: 40,35%

19.15 Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα παραχωρεί συνέντευξη τύπου με τον Αντιπρόεδρο του κόμματος, Μπουλέντ Τέζτζαν να ασκεί δριμύτατη κριτική στο Πρακτορείο Ανατολίας για την παραποίηση αποτελεσμάτων.

19.05 Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν πως δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα τα πρώτα ποσοστά. Οι προεδρικές θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο.

18.47 Αποτελέσματα προεδρικών εκλογών με καταμετρημένο το 19%

Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν: 59,3%

Μουχαρρέμ Ιντζέ: 26,4%

Μεράλ Άκσενερ: 7,7%

Σελαχαττίν Ντεμίρτας: 5,5%

Τεμέλ Καραμολλάογλου: 0,9%

Ντογού Περίντσεκ: 0,2%

18.45 Καταμετρήθηκε το 18,6% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές

18.31 Νέο βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου με περιστατικό καλπονοθείας

18.30 Στιγμιότυπο από την καταμέτρηση των ψήφων στην Τουρκία

18.00 Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία από την Άγκυρα. Σε διάφορα σημεία της πόλης αναπτύσσονται δημοτικά οχήματα και φορτηγά, με τα οποία οι αρχές διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων, όπως ακριβώς την περίοδο του πραξικοπήματος.

17.51 Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

17.48 Συνελήφθησαν μέλη του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος που είχαν φτάσει ως παρατηρητές

Μια τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό, συνελήφθη σήμερα στο Αγκρι της Τουρκίας, ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως 'τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές'», καταγγέλλει το PCF.

17.33 O Πρωθυπουργός Μπιν Αλί Γιλντιρίμ ισχυρίζεται ότι το περιστατικό στο Ερζουρούμ δεν σχετίζεται με τις εκλογές, αλλά με μια βεντέτα.

17. 27 Κάλεσμα και από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών για να παραμείνουν πολίτες και παρατηρητές στα εκλογικά κέντρα και να περιφρουρήσουν τους ψήφους και την καταμέτρηση.

17.14 Μετά το κάλεσμα του Ιντζε οι πληροφορίες της «Κ» θέλουν την αστυνομία να λαμβάνει έκτακτα μέτρα στην Άγκυρα στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Επίσης η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο πολιτών στο μητροπολιτικό πάρκο της Αντιοχείας όπου η αντιπολίτευση διατηρεί ισχυρή βάση.

17.10 «Ελπίζω να μην χρειαστεί να έρθω ξανά στο κτίριο του Ανώτατου Συμβουλίου Εκλογών», δηλώνει ο κ. Ιντζέ μπροστά στο συγκεκριμένο κτίριο, στην Άγκυρα, ο οποίος επαναλαμβάνει το κάλεσμα του προς τους πολίτες για να συγκεντρωθούν έξω από τα κτίρια του συμβουλίου σε ολόκληρη την Τουρκία.

17.08 Ο αρχηγός του Καλού Κόμματος που έχασε την ζωή του στο Ερζουρουμ

17.07 Ο Μουχαρρέμ Ιντζέ πραγματοποιεί έκκληση στον λαό για επαγρύπνηση.

Το αποτέλεσμα δεν θα το καθορίσει το Πρακτορείο Ανατολίας, το οποίο θα επιχειρήσει να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, δηλώνει ο κ. Ιντζέ.  «Μην αφήνετε τις κάλπες», το κάλεσμα του κ. Ιντζέ προς τους παρατηρητές. «Οι πολίτες να πάνε έξω από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο»

17:00 Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν η Σοζτζού και τα αντιπολιτευόμενα μέσα της Τουρκίας, στο Ερζουρούμ σημειώθηκε ένοπλη επίθεση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του Καλού Κόμματος στο Καράτσομπαν, Μεχμέτ Σινττίκ Ντουρμάζ ενεπλάκη σε ένοπλη σύγκρουση και ανταλλαγή πυρών την στιγμή που ψήφιζε. Από την ανταλλαγή πυρών έχασαν την ζωή τους ο Ντουρμάζ, ο Αγκίτ Γιαζάν και άλλος ένας πολίτης που ψήφιζε στο εκλογικό κέντρο, όπου έλαβε χώρα το αιματηρό συμβάν. Το επεισόδιο επιβεβαιώνει ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του Καλού Κόμματος στο Ερζουρούμ, Ιμπραχίμ Ντουμλού. Η τοπική οργάνωση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στο Ερζουρούμ αναφέρει ότι τα αίματα άναψαν στο εκλογικό κέντρο μετά την μετάβαση σε αυτό υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος.

16.50 Τουρκικά ΜΜΕ: Ανταλλαγή πυροβολισμών με τρεις νεκρούς σε εκλογικό κέντρο

Όπως μεταδίδεται, αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ έπεσε νεκρός μαζί με αλλά δυο άτομα καθώς ψήφιζαν. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανταλλαγή πυροβολισμών.

16.30 Τέσσερις συλλήψεις για απόπειρα νοθείας στην Τουρκία

Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθηκαν στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας λόγω υποψιών ότι προσπάθησαν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε τμήματα της περιοχής, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

15.52 Το ψηφοδέλτιο των προεδρικών εκλογών

15.50 Στιγμιότυπα από την κάλπη στην Τουρκία

15.20 Στο 50% έφτασε η συμμετοχή στις εκλογές μέχρι στιγμής δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

15.18 Μια νύφη πήγε να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα ντυμένη στα λευκά λίγο πριν να παντρευτεί.

15.00 Η αντιπολίτευση καταγγέλλει απόπειρες εκλογικής νοθείας

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε απόπειρες νοθείας στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα στην Τουρκία.«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα. «Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.

Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα. Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και μκο έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες. «Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας», δήλωσε ο Τεζτσάν. Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Όμως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, πως πληροφορήθηκε «ότι σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» όσον αφορά τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών. Ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λίγο αφού ψήφισε στην Άγκυρα, απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους δημόσιους λειτουργούς» να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε πως είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος». Ο υποψήφιος του CHP, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, επιβλήθηκε ως ο κύριος αντίπαλος του απερχόμενου προέδρου και επανέλαβε σήμερα τη βούλησή του να περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών μπροστά από την έδρα της ανώτατης εκλογικής αρχής.

14.37 Τα φαινόμενα της εκλογικής νοθείας, τα οποία καταγγέλλει η τουρκική αντιπολίτευση κατά τις τελευταίες ώρες επικεντρώνονται κυρίως στο ανατολικό κομμάτι της Τουρκίας, όπου υπάρχουν μεγάλες κουρδικές κοινότητες. Οι Τούρκοι αναλυτές και παρατηρητές δεν θεωρούν τυχαία τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Υπενθυμίζουν ότι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής παράταξης στις σημερινές εκλογές είναι ο αποκλεισμός του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (ΔΚΛ) από το νέο κοινοβούλιο με βάση το αντιδημοκρατικό εκλογικό μέτρο του 10%. Τελευταίες σφυγμομετρήσεις έδειχναν ότι η είσοδος αυτού του κόμματος στη βουλή ενδέχεται να εξαρτηθεί από λίγες χιλιάδες ψήφους. Γι' αυτόν άλλωστε, τον λόγο το ΔΚΛ με συνεχόμενες εκκλήσεις του μέσω twitter καλεί σε εγρήγορση τους υποστηρικτές του και υπογραμμίζει τη σημασία της περιφρούρησης των ψήφων πριν και κατά την καταμέτρηση.

14.11 Κράτηση 10 αλλοδαπών που επιχείρησαν «παρέμβαση» στις εκλογές

«Νομικές διαδικασίες» κατά δέκα αλλοδαπών που ανέφεραν ότι ήταν παρατηρητές των τουρκικών εκλογών, αλλά «αποπειράθηκαν να παρέμβουν σε αυτές» ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές προ ολίγου. Τα δέκα άτομα κρατούνται. 

13. 53 Υψηλή η συμμετοχή των τούρκων πολιτών, η οποία εκτιμάται ότι αγγίζει το 88%, στις διπλές τουρκικές εκλογές. Μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας δήλωνε νωρίτερα ότι η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

13.50 «Αναγκαία μέτρα» για τη διατήρηση της ασφάλειας στην επαρχία Σανλιούρφα, γνωστή και ως Ούρφα, στη νοτιοανατολική Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία, ανακοίνωσε  ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Στη Σανλιούρφα υπάρχει ισχυρή παρουσία  κουρδικού πληθυσμού. 

13.30 Ο Ταγιπ Ερντογάν ψήφισε στις 13:30, όπως πάντα σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, με την σύζυγό του Εμινέ.

turkish-pres_1

Στην κάλπη τον περίμενε και η κόρη του με τον γαμπρό του και υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Άλμπαϊρακ που είχαν ψηφίσει νωρίτερα.

Ο Ερντογάν είπε ότι ενημερώθηκε πως η μεχρι στιγμής συμμετοχή είναι υψηλή, όπως και στις τελευταίες εκλογές, κάτι που, όπως είπε, δείχνει δημοκρατική ωριμότητα, “Με αυτές τις εκλογές περνάμε στο προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια”, πρόσθεσε.

 

13.01 Τραυματισμός ενός προσώπου σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο ομάδων ατόμων, που επρόκειτο να ψηφίσουν στο Secondary School Hamit.

12.40 Εντάσεις στο Δημοτικό Σχολείο Ugur Mumcu στην κομητεία Gölcük του Kocaeli. H κάμερα του ΑBC GAZETESI κατέγραψε επίθεση των μελών του ΑΚP προς άλλους πολίτες. 

12.00 Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετά άτομα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και εκτός του παραβάν. Επίσης στο βίντεο διακρίνεται και ένα πρόσωπο να δίνει ψηφοδέλτιο σε ένα άλλο που βρίσκεται εντός τους παραβάν εκείνη την στιγμή.

11.30 Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα που προσπάθησαν να εισέλθουν σε σχολείο στο στο Ντιγιαρμπακίρ με 1000 σφραγισμένους φακέλους και ψηφοδέλτια, ώστε να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

11.15 Ο πρωθυπουργός Μπίναλι Γιλντρίμ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Σμύρνη

11.01 Ψήφισε ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρρέμ Ιντζέ.

10.55  «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, έκανα το καθήκον μου», δήλωσε η υποψήφια του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ αφού άσκησε το δικαίωμα ψήφου της στην Κωνσταντινούπολη.

10.45 Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε από την φυλακή ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και κάλεσε τους πολίτες να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν για τη δημοκρατία.

 

10.30 Το ψηφοδέλτιο των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία

10.20 Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

10.00

09.50 Όταν κλείσουν οι κάλπες θα γίνει πρώτα η καταμέτρηση των ψήφων για τον πρόεδρο.

09.49 Σε ολόκληρη την Τουρκία στήθηκαν 180,065 κάλπες. Οι ψηφοφόροι θα κλείσουν στον ίδιο φάκελο και τα δύο ψηφοδέλτια, ένα για τον πρόεδρο και ένα για το κοινοβούλιο. 

09.30 Βίντεο κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας

 

09.15 Στην Κωνσταντινούπολη 38 χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την ήρεμη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Επίσης, 4 ελικόπτερα, 8 σκάφη του λιμενικού, 85 υδροφόρες, 90 τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, 137 οχήματα της αστυνομίας και 3 drones επιτηρούν τις 39 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και τα 1670 σχολεία, όπου έχουν στηθεί οι κάλπες. 

09.00 Από τις 6.00 σήμερα το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ καθώς και η κατανάλωση του σε δημόσιους χώρους. Μέχρι τις 18.00 απαγορεύονται τα πολιτικά σχόλια και οι προβλέψεις από τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα. Από τις 18,00 μέχρι τις 21.00 απαγορεύεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά μέσα εκτός και αν ληφθεί άλλη απόφαση από το Συμβούλιο Εκλογών.

08.00 Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις πέντε το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα όπως αποφάσισε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

07.50 Το ψηφοδέλτιο των Προεδρικών εκλογών

photo_293895

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:

23.34 Το αποτέλεσμα των εκλογών, παρά το γεγονός ότι είναι θετικό για το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ) δεν ικανοποιεί τις δημοκρατικές μερίδες της Τουρκίας. Το αποτέλεσμα των εκλογών βαθαίνουν το ρήγμα -κοινωνικό και πολιτικό- στην Τουρκία και δίνουν διαστάσεις στην πολιτική αβεβαιότητα. Την ίδια στιγμή, δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά και υποψίες για τον δίκαιο χαρακτήρα των εκλογών. Για αυτόν τον λόγο, δεν υπάρχουν λόγοι για πανηγυρισμούς. Αυτό επισημαίνουν στην Κ κουρδικές πηγές την νύχτα της Κυριακής, ως μια πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα που προκύπτει στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

23.07 Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Τουρκίας (TRT): Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών με καταμετρημένο το 96,01% των ψήφων

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 42,49%
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ): 22,70%
Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ): 11,19%
Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ): 11,20%
Καλό Κόμμα (ΚΚ): 10,06%
Κόμμα Ευτυχίας (ΚΕ): 1,37%
Λοιπά: 0,48%

Νέα σύνθεση της τουρκικής βουλής

Καταμετρημένοι ψήφοι:96%
Συνολικές έδρες: 600
Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 293
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ): 146
Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ): 66
Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ): 49
Καλό Κόμμα (ΚΚ): 46

21.58 Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Τουρκίας (TRT): Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών με καταμετρημένο το 90,14% των ψήφων.

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 42,93%

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ): 22,42%

Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ): 11,30%

Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ): 10,79%

Καλό Κόμμα (ΚΚ): 10,02%

Κόμμα Ευτυχίας (ΚΕ): 1,38%

Λοιπά: 0,41%

21.51 Ο νέος εκλογικός χάρτης της Τουρκίας

Κόκκινα: Αξιωματική αντιπολίτευση

Πορτοκαλί: ΑΚΡ και σύμμαχοι

Μωβ: Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών

21.32 Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Τουρκίας (TRT): Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών με καταμετρημένο το 85,59% των ψήφων

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 43,27%

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ): 22,20%

Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ): 11,39%

Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ): 10,57%

Καλό Κόμμα (ΚΚ): 9,98%

Κόμμα Ευτυχίας (ΚΕ): 1,39%

Λοιπά: 0,39%

 

21.16 Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (ΔΚΛ) στο κέντρο της Άγκυρα, για το σημερινό ελπιδοφόρο αποτέλεσμα.

20.54 Νέα σύνθεση της τουρκικής βουλής
Καταμετρημένοι ψήφοι:72%
Συνολικές έδρες: 600
Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 301
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ): 139
Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ): 64
Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ): 51
Καλό Κόμμα (ΚΚ): 45

20.45 Με 63 τουλάχιστον βουλευτές το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών στην βουλή. Άλλαξαν οι ισορροπίες στην βουλή. Τρίτο μεγαλύτερο κόμμα το ΔΚΛ.

20.13 Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Τουρκίας (TRT): Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών με καταμετρημένο το 52,13% των ψήφων

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 45,71%

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ): 20,51%

Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ): 11,87%

Καλό Κόμμα (ΚΚ): 9,53%

Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ): 9,53%

Κόμμα Ευτυχίας (ΚΕ): 1,40%

Λοιπά: 0,30%

18.51 Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών με καταμετρημένο το 7%

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 54,7%

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ): 13,9%

Καλό Κόμμα (ΚΚ): 7,9%

Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ): 6,5%

Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ): 13,3%

Κόμμα Ευτυχίας (ΚΕ): 1,2%

18.44 Καταμετρήθηκε το 6,2% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές

15.52 Το ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών

13.20 Σύμφωνα με καταγγελίες, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε εμφανίζονται φερόμενοι συγγενείς του Γιλντίζ να ρίχνουν επιπλέον ψηφοδέλτια του AKP και του Ερντογάν στις κάλπες.

 

12.50 Επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Ούρφα, της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όταν ο βουλευτής του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Χαλίλ Γιλντίζ, και υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μέσα σε γυμνάσιο που χρησιμοποιείται ως εκλογικό τμήμα.

12.33 Ο Πρόεδρος της MHP Devlet Bahçeli άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και δήλωσε: «πιστεύω ότι η ειρήνη στην εμπιστοσύνη θα εισέλθει σε μια νέα εποχή με μια υγιή επιλογή της Τουρκίας. Και εύχομαι την επιτυχία όλων των υποψηφίων πολιτικών κομμάτων».

11.38 Ο ηγέτης της CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα.

10.27 Πολίτες ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα

Türkiye sandık başında

Türkiye sandık başında

«Δημοτικές εκλογές» κατεχόμενα:

23.50 Τα αποτελέσματα στις «τοπικές εκλογές» στα κατεχόμενα 

Ικανοποιημένος και ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν από τα αποτελέσματα των «τοπικών εκλογών» επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές αλλά όχι δραστικές και θα αξιολογήσουν το τελικό αποτέλεσμα όταν βγουν και τα ονόματα των «δημοτικών συμβούλων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΚΕΕ διατήρησε τα ποσοστά του και ίσως τα αύξησε σε κάποιες περιπτώσεις, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του δεν κατέβηκε σε αυτές τις «εκλογές» με συμμαχίες, αλλά μόνο του.

Ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν πιο χαμηλό από αυτό που περίμενε και εξέφρασε ικανοποίηση για την εκλογή δύο, όπως ανέφερε. υποψηφίων που στήριξε το κόμμα του στην Λάπηθο και την Ακανθού.

Για την συνεργασία του ΔΚ με την Γκεντζάι Έρογλου, την κόρη του Ντερβίς Έρογλου που ήταν η υποψήφια του κόμματος στην Λευκωσία, ο Σερντάρ Ντενκτάς εξέφρασε λύπη γιατί έχασε αλλά είπε πως αυτή είναι μια αρχή και για τις δύο πλευρές.

Στην Αμμόχωστο επανεκλέγηκε ο νυν «δήμαρχος», Ισμαήλ Αρτέρ που κατέβηκε ως υποψήφιος αλλά προερχόταν από το ΚΕΕ το οποίο και τον υποστήριξε. Στην Κερύνεια ο Νιντάι Γκιουνγιουρντού που ήταν ανεξάρτητος επίσης, στην Μόρφου ο Μαχμούτ Οζτσινάρ, στο Τρίκωμο ο Χασάν Σαντίκογλου και στην Λεύκα ο Αζίζ Καγιά.

Όπως μετέδωσε το «Μπαϊράκ», από τους 28 «δήμους» επανεκλέγηκαν οι 23. Συνολικά από τους 28 «δημάρχους» οι 10 στηρίχθηκαν από το ΡΤΚ, οι 7 από το ΚΕΕ, από έναν «δήμαρχο» εξέλεξε το ΚΚΔ και το ΔΚ ενώ 9 εκλέγηκαν ως «ανεξάρτητοι»

18.00 Έκλεισαν οι κάλπες στα κατεχόμενα

Σημειώνεται πως υπάρχουν 111 υποψήφιοι στις συγκεκριμένες εκλογές και θα ακολουθηθεί ο εκλογικός νόμος της Τουρκίας στον οποίο απαγορεύονται τα Exit Polls.

 

14.25 Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ψήφισε στις «δημοτικές εκλογές» που διεξάγονται στα κατεχόμενα.

Είπε ότι την τελευταία φορά που διεξήχθησαν κοινές εκλογές με τους Ε/κ ήταν το 1953 και ότι οι δήμοι ήταν μικτοί μέχρι το 1958 όταν και διαχωρίστηκαν. Πρόσθεσε ότι στο σύνταγμα του 1960 αναφέρετο ότι οι τουρκικοί και ελληνικοί δήμοι θα ήταν χωριστοί σε πέντε μεγάλες πόλεις κάτι που δεν συνέβη γιατί δεν έγινε αποδεκτό από τους Ε/κ.

Μετά το 1974, είπε, οι Τ/κ άρχισαν να ζουν στον βορρά και να εκλέγουν την τοπική τους αυτοδιοίκηση μετά το 1976.

«Από τότε αυτές οι εκλογές διεξάγονται κανονικά. Η ε/κ πλευρά άρχισε τις τοπικές εκλογές το 1986, δέκα χρόνια μετά από εμάς» είπε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι `εκλογές` πραγματοποιούνται πάντα σε δημοκρατικό και ώριμο κλίμα, μίλησε και για τη σημασία τους και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψήφιους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Εννιάχρονο κοριτσάκι κτυπήθηκε από μεθυσμένο οδηγό

«Να δούμε ποιά ποινή γάντι θα επιβάλει το δικαστήριο.....αν φτάσει και πότε η υπόθεση μέχρι το δικαστήριο. ...»
Λευκωσιατης  |  12:03

#PoliticsBlog Ποιος και πώς διοικεί στην Κύπρο;

«Πάλι "κούππα άπαννη" ο Υπουργός Εξωτερικών για την αποτυχία του να εκτιμήσει και να διαχειριστεί τις ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:25

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

«Οι σατραπηδες συνδικαλιστες απειλουν τους γονεις και την παιδεια του »
maria  |  10:14

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

«Εκαλομάθαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  01:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X