ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιταλία: Στους 17 οι νεκροί από την κακοκαιρία

Τι λένε οι ειδικοί για τις πλημμύρες

Kathimerini.gr

Μετά τους 13 νεκρούς της περασμένης Τρίτης, σήμερα άλλοι 4 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας στις βόρειες περιφέρειες της Ιταλίας Βάλε Ντ΄Αόστα και Τρεντίνο.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πτώσης δέντρου πάνω στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, ενώ ένας ηλικιωμένος 81 ετών, έπεσε από τη στέγη του σπιτιού του, ενώ προσπαθούσε να την επισκευάσει.

Μέχρι το Σάββατο, το νέο κύμα κακοκαιρίας θα συνεχίσει να πλήττει την Σικελία, την περιφέρεια της Λάτσιο με πρωτεύουσα την Ρώμη, την Τοσκάνη, την ευρύτερη περιοχή της Νάπολης και το Πεδεμόντιο, με κύρια πόλη το Τορίνο.

Η περιφέρεια του Λατίου κηρύχθηκε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας πόλης Μπελούνο, εξαιτίας της νεροποντής, εκατοντάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρισμό και θέρμανση.

Στο Παλέρμο της Σικελίας οι πυροσβέστες προσπαθούν να βοηθήσουν δεκάδες οδηγούς αυτοκινήτων οι οποίοι, λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων, δεν καταφέρνουν να βγουν από ανισόπεδες γέφυρες.

Τι λένε οι ειδικοί για τις φονικές πλημμύρες στην Ιταλία

Ο λογαριασμός των ζημιών από το κύμα κακοκαιρίας στην Ιταλία είναι πολύ βαρύς. Ενα δισεκατομμύριο ευρώ στην περιφέρεια Βένετο, λέει ο κυβερνήτης Λούκα Ζάια.

Στην επαρχία Μπελούνο 55.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αναμένονται νέες διακοπές.

H κατάσταση στο Σαν Μάρκο της Βενετίας είναι δραματική. Το μωσαϊκό δάπεδο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου καλύφθηκε από νερό ύψους 90 εκατοστών και ο Κάρλο Τεσερίν, διαχειριστής του ναού δήλωσε ότι «η Βασιλική γέρασε 20 χρόνια σε μια μόλις ημέρα και ίσως να είμαι υπερβολικά αισιόδοξος λέγοντας αυτό».

Ο Λουίτζι Ντ΄Αντζελο Διευθυντής διαχείρισης έκτακτης ανάγκης του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας λέει: «Η Περιφέρεια του Βένετο ζήτησε από τον Τζιουζέπε Κόντε την κινητοποίηση του εθνικού συστήματος πολιτικής προστασίας. Από την Emilia Romagna, έως τη Λομβαρδία, τη Μάρτσε και το Πιεντμοντ οι ζημιές είναι μεγάλες.

«Όσον αφορά τις επιπτώσεις σε άλλες περιοχές της Ιταλίας, ιδιαίτερα στην παράκτια πλευρά της Τυρρηνίας, καταγράψαμε ζημιές.

Ο κυβερνήτης της Λιγουρίας Τζιοβάνι Τότι ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ το εμπορικό λιμάνι της Σαβόνα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο γεωλόγος Ρικάρντο Κανιπαρόλι εξηγεί: Οι καταστροφές δεν είναι ποτέ φυσικές γιατί η φύση έχει τις ισορροπίες της. Δεν είναι φυσικό για παράδειγμα να κρατάς έναν άνθρωπο μέσα σε κλουβί σε μια άκαμπτη δομή. Ο άνθρωπος όπως και η φύση χρειάζεται την κίνηση και έτσι αρχίζει να σπάει. Εγώ θα ξεκινούσα με νέες μελέτες για τις υδάτινες ροές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X