ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατάπαυση του πυρός και εκλογές στην Λιβύη

«Βλέπουν» διαμελισμό της χώρας σε βάθος χρόνου οι αναλυτές.

Ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ Σαρράτζ έδωσε εντολή στις δυνάμεις του λιβυκού στρατού να εφαρμόσουν άμεση κατάπαυση του πυρός και να τερματίσουν όλες τις εχθροπραξίες στη Λιβύη.

Στα πλαίσια της νέας πρωτοβουλίας του για τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη, ο κ. Σαράτζ ανέφερε ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός θα σημάνει αποστρατιωτικοποίηση της πόλης Σίρτης και της Περιοχής Τζούφρα. Ο κ. Σαράτζ προτείνει την ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων και των δύο πλευρών στην περιοχή.

Η νέα πρωτοβουλία

«Ο τελικός στόχος της κατάπαυσης του πυρός είναι η αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας στο λιβυκό έδαφος και η απέλαση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων», ανέφερε ο Σαρράτζ.

Ο Σαράτζ αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο της παραγωγής πετρελαίου και των εξαγωγών μέσω της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC) με έδρα την Τρίπολη. Τα έσοδα θα διοχετεύονται σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για δίκαιη διανομή σύμφωνα με πολιτική διευθέτηση βασισμένη στα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου. Ο κ. Σαράτζ πραγματοποίησε επίσης κάλεσμα για προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές τον προσεχή Μάρτιο.

Η στάση του Χάφταρ

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Στρατάρχης Χαλίφα Μπιν Χάφταρ και οι ξένοι σύμμαχοί του θα αποδεχθούν την νέα πρόταση. Η πρωτοβουλία της Τρίπολης έρχεται δύο ημέρες μετά τη δήλωση των δυνάμεων του πολέμαρχου Χάφταρ ότι δεν θα εγκαταλείψουν την Σίρτη και την Τζούφρα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Αλ-Μισμάρι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις τους δεν θα υποχωρήσουν από τη Σίρτη και τα περίχωρά της και δεν θα παραδώσουν την πόλη σε «εισβολείς». Πρόκειται για δήλωση η οποία φαίνεται να ανταποκρίνεται στις διεθνείς εκκλήσεις, ειδικά των ΗΠΑ και της Γερμανίας, για αποστρατιωτικοποίηση της Σίρτης και της Τζούφρα για πολιτική λύση στη χώρα.

Η εκτίμηση των αναλυτών

Πρώτες αναλύσεις και ερμηνείες σε Λιβύη και εξωτερικό για την εξέλιξη καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χώρα οδηγείται σε ένα είδος καταμερισμού εδαφών, ενεργειακών πηγών και εξουσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X