ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καζάνι που βράζει το Ιράν

Η κατάρρευση της συμφωνίας για τα πυρηνικά έφερε οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση στο Ιράν υπό την σκιά των νέων εξελίξεων που αφορούν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της ισλαμικής δημοκρατίας λαμβάνει διαστάσεις και βάζει στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές.

Στην Τεχεράνη, χθες έλαβε χώρα η μεγαλύτερη διαδήλωση μετά το 2012. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, η ιστορική Μεγάλη Αγορά της πρωτεύουσας του Ιράν έκλεισε και οι μαγαζάτορες και έμποροι χύθηκαν στους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας για να υψώσουν την φωνή τους κατά της κυβέρνησης.

Οι έμποροι της Τεχεράνης έλαβαν μέρος σε μια μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στις αυξανόμενες τιμές και την κατακόρυφη πτώση της αξίας του νομίσματος του Ιράν, το Rial. Καταστήματα έκλεισαν και χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Η ιρανική αστυνομία χρησιμοποίησε αργότερα δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές καθώς κατευθυνόντουσαν προς το κοινοβούλιο.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη διαμαρτυρία στην Τεχεράνη από το 2012, όταν οι διεθνείς κυρώσεις που σχετίζονται με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν παρέλυσαν την οικονομία του , όπως συμβαίνει και σήμερα.

Το 2012 και το σήμερα

Το BBC καλύπτοντας τις τελευταίες εξελίξεις υπενθυμίζει ότι το 2012 οι διαμαρτυρίες οδήγησαν τελικά σε αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης και το Ιράν έδωσε τελικά συγκατάθεση για ουσιαστικές συνομιλίες με στόχο μια πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Οι οικονομικές κυρώσεις που είχαν αρθεί μετά την συμφωνία το 2016, επέστρεψαν στο προσκήνιο μετά την απόφαση του Πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ για την απόσυρση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία.

Οι φόβοι για τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων που θα επανέλθουν τον Αύγουστο και ενδεχομένως προκαλέσουν την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας, οδήγησαν το ιρανικό νόμισμα σε ελεύθερη πτώση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα της Τεχεράνης για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Την παρούσα στιγμή ένα δολάριο ΗΠΑ αντιστοιχεί σε 90.000 ριάλ, σε σύγκριση με 65.000 ριάλ λίγο πριν την ανακοίνωση των ΗΠΑ. Στο τέλος του 2017 η αντιστοιχία ήταν 42.890 ριάλ.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην ιρανική οικονομία έχει ως αποτέλεσμα μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες σε διάφορες πόλεις της χώρας. Μέχρι χθες αυτές οι διαδηλώσεις είχαν επικεντρωθεί σε επαρχιακές πόλεις και κωμοπόλεις και όχι στην Τεχεράνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση