ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κέμνιτς, μια γερμανική πόλη στο όριο

1.000 υποστηρικτές της Ακροδεξιάς διαδήλωναν έπειτα από έκκληση της ακροδεξιάς οργάνωσης Pro Chemnitz στο Κέμνιτς

Kathimerini.gr

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται το Κέμνιτς στη Σαξονία, το ανατολικογερμανικό κρατίδιο που συγκλονίζεται την τελευταία εβδομάδα από ρατσιστικά επεισόδια μετά τον φόνο ενός Γερμανού την περασμένη Κυριακή από δύο μετανάστες. «Δεν είμαστε όλοι ναζί», δηλώνει αναστενάζοντας η 60χρονη Ρίτα Ταλ. «Ολα όσα ακούμε και βλέπουμε για το Κέμνιτς δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα», προσθέτει η φαρμακοποιός που ζει εδώ και 50 χρόνια στην πόλη περιμένοντας να εισέλθει στο στάδιο όπου πραγματοποιήθηκε προχθές φόρουμ «διαλόγου πολιτών» έπειτα από έκκληση του πρωθυπουργού της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, όμως τα πρόσφατα γεγονότα προσέδωσαν αιφνιδιαστικά πολύ πιο επίκαιρη τροπή. Σχεδόν 500 κάτοικοι του Κέμνιτς παρευρέθηκαν στη συνάντηση, την ώρα που περίπου 1.000 υποστηρικτές της Ακροδεξιάς διαδήλωναν έπειτα από έκκληση της ακροδεξιάς οργάνωσης Pro Chemnitz, τρία μέλη της οποίας συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν έξω ήταν «Ψευδής Τύπος» (Luegenpresse), ενώ δεν έλειψαν οι φραστικές επιθέσεις κατά των πολιτικών.

Αντίστοιχη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί και για σήμερα στην πόλη. Από μακριά και σε τακτά χρονικά διαστήματα ακουγόταν η κραυγή «Φύγετε!», απευθυνόμενη στους πολιτικούς. Και στην αίθουσα του γηπέδου τα πνεύματα ήταν επίσης οξυμένα. Η δήμαρχος της πόλης Μπάρμπαρα Λούντβιχ, που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, δέχθηκε τις αποδοκιμασίες των παρευρισκόμενων πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. «Στο Κέμνιτς ταλαντευόμαστε μεταξύ της αγάπης και του μίσους», παρατήρησε. «Η πόλη αυτή δεν είναι ακροδεξιά, αυτή η πόλη δεν είναι φαιά», τόνισε από την πλευρά του ο Κρέτσμερ. Ομως εικόνες από τα επεισόδια στο Κέμνιτς, αλλά και τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία φαίνονται διαδηλωτές να χαιρετούν ναζιστικά, «είναι παντού σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε. Η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη στη χώρα, ώστε η Ελβετία συνέστησε στους υπηκόους της που ταξιδεύουν στη Γερμανία να προσέχουν.

Πλαστά έγγραφα

Σύμφωνα με αποκάλυψη του γερμανικού Τύπου, ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του Γερμανού, ο ιρακινής καταγωγής Γιουσίφ Α, 22 ετών, είχε υποβάλει πλαστά έγγραφα στην αίτηση ασύλου του, η οποία και απερρίφθη στις 29 Αυγούστου, τρεις ημέρες μετά το περιστατικό. Σημαντική είναι πάντως και η κινητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος, που διοργανώνει δωρεάν ανοικτή συναυλία τη Δευτέρα στο Κέμνιτς με κεντρικό σύνθημα την εναντίωση στον ρατσισμό, στη βία και στην ξενοφοβία. Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στη συναυλία με τίτλο «Υπάρχουν πολλοί σαν και εμάς» είναι το διάσημο συγκρότημα Die Toten Hosen.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση