ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:58
 

Κρίσιμη τριμερής με Ερντογάν-Πούτιν-Ρουχανί στην Άγκυρα

Ιντλίμπ, νέο πολίτευμα για την Συρία και προσφυγικό ζήτημα στο επίκεντρο της συνόδου της Άγκυρας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μια νέα, κρίσιμη διάσκεψη, η οποία θα κρίνει το μέλλον των πρωτοβουλιών της τουρκικής διπλωματίας στην Συρία και σε άλλα μέτωπα, λαμβάνει σήμερα χώρα στην τουρκική πρωτεύουσα. Οι Προέδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν θέτουν επί τάπητος τις εξελίξεις στην Συρία.

Η σύνοδος θα φιλοξενηθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή του Προέδρου Χασάν Ρουχανί του Ιράν και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και οι τρεις ηγέτες θα πραγματοποιήσουν διμερείς συνομιλίες πριν από την τριμερή σύνοδο κορυφής.

Η διάσκεψη έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σε αδιέξοδο στο ζήτημα της Συρίας, με το Ιντλίμπ να πολιορκείται από την Δαμασκό και στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας οι εξελίξεις να μην ικανοποιούν την τουρκική πλευρά. Την ίδια ώρα, στον άξονα Ιράν-Σαουδικής Αραβίας επικρατεί μεγάλη ένταση, λίγο μετά την επίθεση σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πετρελαίου του αραβικού βασιλείου.

Ιντλίμπ, νέο σύνταγμα, προσφυγικό

Στην σύνοδο της Άγκυρας θα τεθούν επί τάπητος τρία, κρίσιμης σημασίας ζητήματα, το μέλλον του Ιντλίμπ, το νέο πολίτευμα της Συρίας και το προσφυγικό ζήτημα. Οι Προέδροι της Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν θα συζητήσουν την πρόσφατα αυξημένη ένταση στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου ο στρατός της Συρίας σημειώνει επιτυχίες.

Παράλληλα, στο προσκήνιο θα έρθουν οι προσπάθειες για μια πολιτική λύση στην κρίση της Συρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συζητηθούν οι προσπάθειες για το νέο πολίτευμα της χώρας. Οι τρεις ηγέτες θα καταβάλουν προσπάθειες για την έναρξη μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία μέσω συμφωνίας για τη θεμελίωση Συνταγματικής Επιτροπής, που θα απαρτίζεται από 150 μέλη, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια ανακοίνωση για την ίδρυση της Επιτροπής είναι πολύ πιθανή, σύμφωνα με την Άγκυρα, καθώς υπάρχει μια γενική συμφωνία για τους αντιπροσώπους της Επιτροπής εκτός από ένα ή δύο ονόματα. Η Επιτροπή θα αποτελείται από τρεις κύριες συριακές ομάδες: το καθεστώς, την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών, η κάθε ομάδα θα εκπροσωπείται από 50 άτομα.

Στην νέα διάσκεψη, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα εστιάσει και στην επικείμενη τετραμερή σύνοδο κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχουν η Τουρκία, η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Τουρκία, και σε αυτήν θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X