ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λύπη Γιοχάνες Χαν για την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία

Πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν την πρόσκληση να παραστούν στο σεμινάριο

ΚΥΠΕ

Ορθά επικεντρώνουμε την πολιτική μας στην αξία της ελευθεροτυπίας ως βασικό συστατικό των ελεύθερων και ανοιχτών κοινωνιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκία, δήλωσε ο Επίτροπος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, εκφράζοντας λύπη γιατί πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν την πρόσκληση να παραστούν στο σεμινάριο για την κατάσταση των ΜΜΕ και της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Στην ομιλία του στο κλείσιμο του διήμερου σεμιναρίου, ο κ. Χαν είπε πως οι πολίτες στην Τουρκία έχουν δικαίωμα στην ανεξάρτητη ενημέρωση, που είναι ένα κρίσιμο στοιχείο σε σχέση με τη συμμετοχή στο δημοκρατικό γίγνεσθαι.

Είναι απαράδεκτο, σημείωσε, τόσοι δημοσιογράφοι και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του τουρκικού λαού να είναι στη φυλακή και αναφέρθηκε σε «σοβαρή οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία».

Ο Επίτροπος Χαν ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται το τραύμα που προκάλεσε στην Τουρκία το ότι έγινε μια απόπειρα πραξικοπήματος και χρειάστηκε να ληφθούν κάποια μέτρα αλλά χαρακτήρισε δυσανάλογα μεγάλο και βαρύ τον τρόπο αντίδρασης του τουρκικού κράτους, εκφράζοντας λύπη γιατί εξακολουθεί να εφαρμόζεται στην Τουρκία η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο Γιοχάνες Χαν ευχαρίστησε τους Τούρκους πολίτες γιατί πολλοί από αυτούς παραμένουν, όπως είπε, δεσμευμένοι στο να μείνουν και να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης στα ΜΜΕ και γενικά. Δέσμευση, όπως ανέφερε, που «είναι ακόμη πιο πολύτιμη σε συνάρτηση με την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν ανεξάρτητες πληροφορίες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για μια ανοιχτή συζήτηση και δημοκρατική δέσμευση. Οι συζητήσεις σήμερα επιβεβαίωσαν και πάλι τα πορίσματα της πρόσφατης ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία: παρά τις πολλές εκκλήσεις και συστάσεις της διεθνούς κοινότητας, η καταστολή της ελευθερίας έκφρασης συνεχίζεται σε μεγάλη κλίμακα».

Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία βασίζεται σε γεγονότα που βασίζονται σε λεπτομέρειες και στο πώς αυτά τα γεγονότα δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά επίπεδα και αυτό, σύμφωνα με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, δεν θα πρέπει να αντικρισθεί σαν επίκριση αλλά σαν ένα εργαλείο που στηρίζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Τουρκία.

Ο κ. Χαν είπε ότι παρακολουθεί η Επιτροπή από κοντά τις δίκες εναντίον δημοσιογράφων και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, ενώ παρακολούθησε από κοντά τις υποθέσεις των δημοσιογράφων Αλτάν και Αλπάι.

Ο Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση της Επιτροπής ότι οι πολύ ασαφείς ορισμοί που περιέχονται στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας επιτρέπουν την επιλεκτική και αυθαίρετη εφαρμογή τους. Γι’ αυτό, ανέφερε, επιμένουν ότι θα πρέπει να μην εφαρμοσθεί αυτή η νομοθεσία.

Μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της στρατηγικής μας για τη διεύρυνση, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος λέγοντας ότι συνεργάστηκαν με το Συμβούλιο της Ευρώπης για να επιτύχουν την ανεξαρτησία των Τούρκων δικαστών και εισαγγελέων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ιδιαίτερα εκείνα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οι πρόσφατες συλλογικές αναστολές και μεταφορές στο δικαστικό σώμα καθώς και οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της έχουν υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειές μας. Το γεγονός αυτό θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση την ενδεχόμενη περαιτέρω επένδυση σε ιδρύματα των οποίων η ανεξαρτησία αμφισβητείται».

Αυτή η διασύνδεση, είπε, είναι υψίστης σημασίας: Το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση μπορεί να διασφαλιστεί και να τύχη υπεράσπισης μόνο με αμερόληπτο και ανεξάρτητο δικαστικό σώμα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη, τα δικαστήρια πρέπει να καθοδηγούνται από σαφείς νόμους που να τηρούν τα πρότυπα που προβλέπονται από τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, νόμους που δεν αφήνουν περιθώρια για αυθαίρετη ερμηνεία και πολιτική παρέμβαση, σημείωσε.

Ολοι θέλουμε το ίδιο πράγμα, μια σταθερή, ασφαλή και οικονομικά επιτυχημένη, ανοικτή και δημοκρατική Τουρκία, ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν λέγοντας ότι γι’ αυτό πρέπει να κρατήσουν ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας και αυτό που αναφέρεται στην ετήσια έκθεση για την Τουρκία το 2018 είναι μια έκκληση για έναν ακόμη πιο βαθύ διάλογο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X