ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με δαπάνη του τουρκικού κράτους ανακαινίστηκε ο Αγ. Γεώργιος στην Κων/πολη

Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου υπήρξε το κέντρο της χριστιανικής συνοικίας της Πύλης της Αδριανούπολης

ΚΥΠΕ

Με δαπάνη του τουρκικού κράτους, ύψους 1 εκ. ευρώ, ανακαινίστηκε η ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στα τείχη του Εντιρνεκαπί (πύλη της Αδριανούπολης) στη Κωνσταντινούπολη, τα θυρανοίξια του οποίου τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην παρουσία του Δυτικοθρακιώτη Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αναστήλωση του Αγίου Γεωργίου λέγοντας: «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας και την κυβέρνησή μας που ανέλαβαν, χωρίς να υπολογίσουν διακρίσεις, την πρωτοβουλία για την ανακαίνιση μιας εκκλησίας».

«Η προστασία των ιστορικών μνημείων και η παράδοση τους στις μελλοντικές γενεές με υγιές τρόπο είναι ένα πολιτισμένο καθήκον», πρόσθεσε.

Για την ανακαίνιση του ναού η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων στην Τουρκία δαπάνησε 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (1.000.000 ευρώ) και οι εργασίες διήρκεσαν τρία χρόνια.

Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου υπήρξε το κέντρο της χριστιανικής συνοικίας της Πύλης της Αδριανούπολης (Εντιρνέ Καπί – Edirne Kapı) στην Κωνσταντινούπολη. Ο αρχικός ναός είχε κατεδαφιστεί το 1555 μ.Χ. προκειμένου να ανεγερθεί τέμενος της Μιχριμάχ Σουλτάνας, κόρης του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς από τον γνωστό αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν.

Παρόλα αυτά, έπειτα από 12 χρόνια και με σουλτανικό φιρμάνι η χριστιανική κοινότητα πήρε την άδεια και κοντά στον παλαιότερο ναό οικοδομήθηκε ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος σώζεται μέχρι τις μέρες μας. Το 1726 ο ναός επισκευάστηκε, αλλά κάηκε σε πυρκαγιά το 1730 και ανοικοδομήθηκε το 1836. Μετά από την αποχώρηση και των τελευταίων Ελλήνων από την περιοχή στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο ναός, όπως και κάποιοι άλλοι ακόμα στην Πόλη, πέρασε στη διαχείριση του τουρκικού κράτους και της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων. Η ελληνορθόδοξη κοινότητα της πύλης της Αδριανούπολης ήταν πολυπληθής, ωστόσο σήμερα στην περιοχή αυτή υπάρχουν μόνο δέκα Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες κάτοικοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση