ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πανδημία - Μεγαλύτερη η ψυχική αντοχή για τους άνω των 50

Τι δείχνουν οι μελέτες

Kathimerini.gr

Μεγάλη ψυχική αντοχή επιδεικνύουν οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, σε σχέση με τους νέους ενήλικες, εν μέσω υγειονομικών περιορισμών και κοινωνικής απομάκρυνσης. Εκτεταμένες ψυχολογικές μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση με μεγαλύτερη αισιοδοξία, ανεξάρτητα από το εισόδημα ή το μορφωτικό τους επίπεδο.

Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν εάν η αισιοδοξία αυτή οφείλεται στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικής ψυχικής άμυνας με την πάροδο των ετών ή επιτυγχάνεται χάρη στην καταπολέμηση του άγχους. Για να δοκιμάσουν τα δύο αυτά σενάρια, οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα από τις ημέρες των lockdowns.

Το ξέσπασμα της επιδημίας και η εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ την περασμένη άνοιξη έδειξαν ότι οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι κινδύνευαν περισσότερο από ό,τι οι νέοι. «Η ασθένεια απείλησε από την αρχή τους ηλικιωμένους, ενώ τους υπέβαλε σε διαρκές άγχος», λέει η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Λόρα Κάρστενσεν. Η ομάδα της δρος Κάρστενσεν μελέτησε δείγμα 1.000 ενηλίκων, ηλικίας από 18 έως και 76 ετών, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για την ψυχική τους κατάσταση και τα συναισθήματά τους σε μία συγκεκριμένη εβδομάδα. Οι απαντήσεις κατέτασσαν τη διάθεσή τους από απολύτως θετική μέχρι και εντελώς αρνητική, με κυρίαρχα συναισθήματα τις ενοχές ή την οργή.

Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι ερωτηθέντες απέδειξαν την ικανότητά τους να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους, αποφεύγοντας αγχώδεις καταστάσεις. Η διάθεσή τους παρέμεινε θετική, ενώ τα άτομα αυτών των ηλικιών φάνηκαν να νιώθουν συστηματικά μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι οι νεότεροι συμπολίτες τους, παρότι και οι δύο ομάδες ανέφεραν αντίστοιχα επίπεδα άγχους. «Οι νέοι δεν διαχειρίζονταν καλά την πανδημία σε συναισθηματικό επίπεδο. Το συμπέρασμα αυτό βγήκε τον Απρίλιο, ο οποίος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας, με τον κορωνοϊό να είναι ακόμη μυστηριώδης και τα κρούσματα να αυξάνονται στις ΗΠΑ από το μηδέν στις 60.000 σε τρεις εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά, οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι ανέφεραν λιγότερη συναισθηματική πίεση», λέει η δρ Κάρστενσεν.

Ανεξάρτητη μελέτη του Πανεπιστημίου του Βανκούβερ στον Καναδά διαπίστωσε το ίδιο φαινόμενο τους δύο πρώτους μήνες της πανδημίας.

Οι έρευνες αυτές ενισχύουν τη θεωρία πολλών ψυχολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι εστιάζουν σε ευχάριστες δραστηριότητες, αποφεύγοντας συνειδητά το άγχος και την επικίνδυνη ομφαλοσκόπηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση