ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετωπική σύγκρουση Νταβούτογλου - Ερντογάν

Νέο σύνταγμα για την Τουρκία ζητεί ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στον απόηχο της επίθεσης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που προκάλεσε μεγάλο αναβρασμό στη γειτονική Τουρκία, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοινώνει νέο πολιτικό μανιφέστο και ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Στο νέο μανιφέστο που ανακοινώθηκε διαδικτυακά, ο κ. Νταβούτογλου προβάλλει την άποψη ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) άρχισε να απομακρύνεται από τις ιδρυτικές αρχές του την περίοδο της υπόθεσης Γκεζί. Αυτή η απομάκρυνση κορυφώθηκε την περίοδο της δημοσιοποίησης των πολιτικών σκανδάλων και του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ο κ. Νταβούτογλου καλεί το κυβερνών ΑΚΡ να εστιάσει στα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι μετά τις εκλογές το ΑΚΡ παρουσιάζει εικόνα διάλυσης και έντονου εσωκομματικού αναβρασμού.
Το νέο σύνταγμα θα πρέπει έχει λαϊκό, δημοκρατικό χαρακτήρα και να φέρει την υποστήριξη ολόκληρης της κοινωνίας.
Κριτική στον Ερντογάν

Ο Νταβούτογλου θεωρεί ότι το κυβερνών Κόμμα ΑΚ άρχισε να απομακρύνεται από τις ιδρυτικές αρχές του την περίοδο της υπόθεσης Γκεζί.

Σύμφωνα με τον πρώην Τούρκο πρωθυπουργό, το ΑΚΡ έχει απομακρυνθεί από τις αρχές της ηθικής και από μεγάλες μερίδες της τουρκικής κοινωνίας. Στις δημοτικές εκλογές, το ΑΚΡ γνώρισε ήττα στο δυτικό κομμάτι της Τουρκίας. Τα ποσοστά του παραμένουν υψηλά μονάχα στην ανατολική ενδοχώρα και στον Πόντο και σε αυτές τις περιοχές, οι Γκρίζοι Λύκοι βγαίνουν κερδισμένοι από την συμμαχία τους με το ΑΚΡ. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του ΑΚΡ εμφανίζονται «σκοτεινές δυνάμεις» που επιχειρούν να επισκιάσουν τις αποφάσεις της ηγεσίας. Παράλληλα, το ΑΚΡ μετατρέπεται σε έναν μηχανισμό έγκρισης των αποφάσεων μιας αρχής (της προεδρίας της χώρας).

Ο κ. Νταβούτογλου συμπεραίνει ότι το νέο προεδρικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Τουρκία και η πολιτική πόλωση έλαβε νέες διαστάσεις με το νέο πολίτευμα.

Υπό την σκιά όλων των προαναφερόμενων αρνητικών εξελίξεων, μια ημέρα πριν την 99η επέτειο ίδρυσης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου καλεί την τουρκική κυβέρνηση να λάβει σειρά νέων πρωτοβουλιών.

Οι προτάσεις του Νταβούτογλου

Πρώτα από όλα, τα ΑΚΡ πρέπει να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Παράλληλα, πρέπει να αποδεχθεί ότι η προεκλογική εκστρατεία του ήταν αποτυχημένη. Συνδέοντας τις δημοτικές εκλογές με εθνικά θέματα, το ΑΚΡ έφερε τη χώρα στα πρόθυρα μιας μεγάλης πολιτικής πόλωσης που είχε ως αποτέλεσμα την επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη νέα περίοδο η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Εξαιτίας αυτών των παρεμβάσεων και παρατυπιών η καταπολέμηση της Οργάνωσης ΦΕΤΟ σήμερα δεν είναι αποτελεσματική. Ο κ. Νταβούτογλου προτείνει την δημιουργία ενός νέου πολιτεύματος για την Τουρκία. Το νέο σύνταγμα θα πρέπει έχει λαϊκό, δημοκρατικό χαρακτήρα και να φέρει την υποστήριξη ολόκληρης της κοινωνίας. Το νέο πολίτευμα θα πρέπει οπωσδήποτε να σέβεται την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Στα πλαίσια αυτής της αρχής, ο πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να χωρίσει τους δρόμους του με το κυβερνών κόμμα.

Ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός στα πλαίσια της ανακοίνωσης του νέου πολιτικού μανιφέστου υπενθυμίζει ότι είναι ο τελευταίος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της Τουρκίας και εστιάζει και σε άλλα σημαντικά πεδία. Υπογραμμίζει τη σημασία της ελευθεροτυπίας και αναφέρεται στα αρνητικά αποτελέσματα του ελέγχου των περισσότερων μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση. Επίσης, αναφέρεται σε φαινόμενα διαφθοράς, κυρίως στα δημόσια έργα, και καλεί την κυβέρνηση να μην παραγνωρίσει τη σοβαρότητα της νέας οικονομικής κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ

Θύμωσε και το λατζινάρι!

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Κυπριανού: Άλλοι πρόδωσαν την Κύπρο το '74

«Έχουν όνομα και ταυτότητα οι "2" που μας προασβάλλουν το ήθος και τον πατριωτισμό μας: (α) ο Υπαρχηγός ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:36

Δεν ανήκει στην Καίτη Κληρίδου το άρθρο ψήφου προς Νιαζί

«Τελικά η ανάληψη πολιτικών ευθυνών είναι είδος που εξέλιπεν στην Κύπρο Των Σαλταδόρων Πολιτικών της ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:24

Madonna: Η αμφιλεγόμενη εμφάνιση και τα φάλτσα της «βασίλισσας» στη Eurovision

«Ας είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε αυτή την `καλλιτέχνηδα`!!!»
ΑΚΑ  |  09:01

Κυπριανού: Κομματάρχης της χειρότερης εκδοχής ο Πρόεδρος

«Άντρο μου, κάποτε, κάποτε, βλέπε και τη φάτσα σου στον καθρέφτη και βλέπε τι ξεστομίζεις! Τελικά έγινες ...»
ΑΚΑ  |  08:52

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X