ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:35
 

Μπλόκο από ΗΠΑ σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν θα ανανεώσει την εντολή της λεγόμενης Προσωρινής Διεθνούς Παρουσίας στη Χεβρόνα.

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επέτρεψε να εγκριθεί διά ψηφοφορίας μια ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα εξέφραζε λύπη για την μονομερή απόφαση του Ισραήλ να διώξει μια διεθνή αποστολή παρατηρητών από τη Χεβρόνα, εστία έντασης στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ανέφεραν διπλωμάτες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα ανανεώσει την εντολή της λεγόμενης Προσωρινής Διεθνούς Παρουσίας στη Χεβρόνα (Temporary International Presence in Hebron, ερίζοντας ότι οι ξένοι παρατηρητές επιδόθηκαν σε αντιισραηλινή δραστηριότητα, για τη φύση της οποίας δεν έδωσε καμία διευκρίνιση.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, της χώρας που ηγήθηκε αυτής της πολυεθνικής αποστολής παρατηρητών τα τελευταία 22 χρόνια, τόνισε πως «η μονομερής ισραηλινή απόφαση σημαίνει πως η εφαρμογή ενός μεγάλου μέρους των συμφωνιών του Όσλο διακόπτεται».

Tο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε σχετικά με την απόφαση του Ισραήλ κεκλεισμένων των θυρών χθες Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος του Κουβέιτ και της Ινδονησίας, που προετοίμασαν το κείμενο του σχεδίου ανακοίνωσης. Για την έγκριση οποιασδήποτε τέτοιας ανακοίνωσης του ΣΑ απαιτείται συναίνεση.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η αμερικανική αποστολή ανέφερε πως η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί πως θα ήταν πρέπον να εκδοθεί ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα.

Το κείμενο, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, επισήμαινε τη σημασία της αποστολής και τις «προσπάθειές της για να διατηρείται η ηρεμία σε μια πολύ νευραλγική περιοχή» και την «εύθραυστη κατάσταση επί του πεδίου, που υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί περαιτέρω».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορεί εδώ και χρόνια τα Ηνωμένα Έθνη ότι εμφορούνται από προκατάληψη σε βάρος του Ισραήλ και φροντίζει να προστατεύει τον πιο στενό της σύμμαχο στη Μέση Ανατολή αποτρέποντας την ανάληψη δράσης εκ μέρους του ΣΑ.

Στη Χεβρόνα ζει ανάμεσα σε 200.000 Παλαιστίνιους μια κοινότητα περίπου 1.000 εποίκων την οποία φρουρούν ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

Η TIPH δημιουργήθηκε μετά τη σφαγή 29 Παλαιστίνιων από έναν έποικο το 1994, μέσα σε χώρο λατρείας ιερό τόσο για τους εβραίους, όσο και για τους μουσουλμάνους.

Στην πόλη έχουν εξάλλου γίνει επιθέσεις με μαχαίρια και πυροβόλα όπλα από Παλαιστίνιους εναντίον εποίκων και στρατιωτών.

Αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής αποσύρθηκαν εν μέρει από το Χεβρόνα το 1998, βάσει των προσωρινών ειρηνευτικών συμφωνιών του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, οι παρατηρητές εντέλλονταν να καταγράφουν και να αναφέρουν «παραβιάσεις των συμφωνιών (και) παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σύμφωνα με τον ιστότοπο της ΤIPH.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων κατέρρευσαν το 2014.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Σήμερα στην «Κ»: Ποια η νέα κίνηση του γενικού γραμματέα στο Κυπριακό

«προσφέρουμε 2% αξιόπιστο δάνειο για επιχειρηματικές επενδύσεις, αγορά διαμερίσματος, αυτοκινήτου και ...»
matto gregio  |  04:56

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X