ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νίκη Ερντογάν με «φιλί ζωής» των Γκρίζων Λύκων

Η πρώτη ανάλυση της νέας εκλογικής νίκης του Ταγίπ Ερντογάν

Περίπου δυο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και το δημοψήφισμα που έφερε την μετάβαση στο προεδρικό σύστημα, οι Τούρκοι ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες για να αναδείξουν για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας σε μια ταυτόχρονη εκλογική αναμέτρηση τον νέο Πρόεδρο και τη νέα σύνθεση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της χώρας, η οποία από τώρα και στο εξής θα απαρτίζεται από 600 έδρες.
Το βράδυ της Κυριακής, η πλειοψηφία των Τούρκων ψηφοφόρων έδωσε μια ακόμη νίκη στον Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Παρά την μείωση των ποσοστών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), σε σχέση με τα ποσοστά των εκλογών του 2015, ο κ. Ερντογάν κατάφερε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας, με την υποστήριξη φυσικά των Γκρίζων Λύκων.

Με την νέα νίκη του κ. Ερντογάν, η Τουρκία ολοκληρώνει την μετάβασή της στο προεδρικό σύστημα. Εις το εξής καταργείται το αξίωμα του Πρωθυπουργού και στην νέα του θητεία στην Προεδρία της χώρας του, ο κ. Ερντογάν αποκτά ενισχυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες.
Στον απόηχο των νέων αποτελεσμάτων βαρύς προβληματισμός έχει επικρατήσει στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Εξαίρεση αποτελεί το κλίμα που επικρατεί στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ), το οποίο υποστηρίζουν οι Κούρδοι και οι Αριστερές δυνάμεις της Τουρκίας. Το ΔΚΛ κατάφερε, παρά τα μεγάλα εμπόδια που του δημιούργησε κατά την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση, να επιστρέψει στην βουλή αυξάνοντας μάλιστα τον αριθμό των εδρών του κινήματος.

Η νίκη του Μπαχτσελί

Σε σχέση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 2017 (για την αλλαγή του πολιτεύματος), αλλά και τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2014, ο κ. Ερντογάν κατάφερε το βράδυ της Κυριακής να διατηρήσει με μικρή διαφορά τα ποσοστά του και να κλειδώσει την επανεκλογή του από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Το ίδιο ωστόσο, δεν συνέβη στο μέτωπο της βουλευτικής αναμέτρησης, όπου τα ποσοστά του ΑΚΡ οπισθοχώρησαν από το 49% στο 42%.

Με ποιον τρόπο λοιπόν ο κ. Ερντογάν και το κόμμα του κατάφεραν να διαιωνίσουν την παρουσία τους στην εξουσία; Οι προσεκτικοί Τούρκοι αναλυτές απαντώντας σε αυτό το ερώτημα εστιάζουν στην εκλογική απόδοση-επιτυχία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Το συγκεκριμένο κίνημα ένωσε πριν από λίγο καιρό τις δυνάμεις του με το ΑΚΡ, ενβώ στις προεδρικές εκλογές επέλεξε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Ερντογάν.

Παρά τα δεδομένα των σφυγμομετρήσεων της προεκλογικής περιόδου και τις επιπτώσεις της πρόσφατης διάσπασης της εκλογικής του βάσης, το Κίνημα Γκρίζων Λύκων κατάφερε να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά του και να μετατραπεί σε εξισορροπητικό παράγοντα στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο. 

Για τους Τούρκους αναλυτές το τελευταίο σημείο φέρει μεγάλη σημασία τόσο για την ίδια την Τουρκία όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Για τα επόμενα πέντε χρόνια, αν όχι σε κυβερνητικό σίγουρα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο ισχυρός πολιτικός άνδρας θα στηριχθεί στην συνεργασία και στην υποστήριξη του εθνικιστικού κινήματος.

Στις εκλογές της Κυριακής, οι Γκρίζοι Λύκοι, εκτός από το γεγονός ότι ανέλαβαν ρόλο-κλειδί στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο, κατάφεραν να πλήξουν τα ποσοστά και το γόητρο της Μεράλ Άκσενερ, η οποία πριν από λίγο καιρό χώρισε τον δρόμο της με το κίνημα και προχώρησε στην ίδρυση του Καλού Κόμματος. Σε αντίθεση με το ΚΚ το οποίο εισήλθε στην νέα βουλή, η κ. Άκσενερ διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό.

Ο στόχος επετεύχθη παρά την πτώση των ποσοστών

Όπως έχει ήδη τονιστεί η νέα νίκη του κ. Ερντογάν έρχεται πάρα την μείωση των ποσοστών του κόμματος. Στην νοτιοανατολική Τουρκία, το ΑΚΡ χάνει τις πολύτιμους ψήφους των Κούρδων, ενώ μικρή πτώση παρατηρείται και στο δυτικό κομμάτι της Τουρκίας.

Παρά την αισθητή πτώση των ποσοστών του, το ΑΚΡ με το «φιλί ζωής» του ΜΗΡ κρατιέται στην εξουσία και εξασφαλίζει την «χρυσή ευκαιρία» για να ολοκληρώσει ανενόχλητα την μετάβαση της χώρας στο νέο προεδρικό σύστημα. Οι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη χρεώνεται στον λογαριασμό του κ. Ερντογάν ως μια νέα εκλογική νίκη, η οποία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και τις ισορροπίες στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο.

Το ΔΚΛ και οι αδυναμίες της αντιπολίτευσης

Στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης οι εκλογές της 24ης Ιουνίου αφήνουν πίσω τους κλίμα σύγχυσης και προβληματισμού. Μια μερίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλει την άποψη ότι οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες και ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε κάθε είδους μέσο για να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Μια άλλη μερίδα της αντιπολίτευσης προβάλλει την άποψη ότι έχει έρθει πλέον η στιγμή για ριζικές αλλαγές σε πολλά πεδία. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου σκεπτικού, ο Μουχαρρέμ Ιντζέ ο οποίος έχοντας πάρει το 30% των ψήφων έχει ξεπεράσει τα ποσοστά του κόμματός του, ανεβάζει τον πήχη και θέτει στο στόχαστρό του την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξελίξεις αναμένονται και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε αντίθεση με τα «τουρκικά» κόμματα της αντιπολίτευσης που βυθίζονται σε κλίμα έντονου προβληματισμού, στο στρατόπεδο του ΔΚΛ επικρατεί ικανοποίηση. Ο φυλακισμένος τέως συν-πρόεδρος του κόμματος, Σελαχαττίν Ντεμίρτας, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα των φυλακών στην Αδριανούπολη. Την ίδια στιγμή, το ΔΚΛ επέστρεψε στην βουλή με ένα εντυπωσιακό για την ιστορία του ποσοστό. Σε πολλές κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας η εκλογική επιτυχία του ΔΚΛ δημιουργεί ποικίλα ερωτηματικά για το μέλλον των σχέσεων των Κούρδων με το τουρκικό κράτος και τον αγώνα των Κούρδων για την χάραξη της δικής τους «αυτόνομης» πολιτικής πορείας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X