ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Νόμος και τάξη» η εκλογική ατζέντα του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επενδύει στον φόβο που προκαλούν οι εικόνες από τις οργισμένες διαδηλώσεις και τα επεισόδια

Kathimerini.gr

Με σημαία την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, μια στρεβλή θριαμβολογία για τα επιτεύγματά του στην οικονομία των ΗΠΑ και στην εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον, την έλλειψη αναφορών στην πανδημία και στην όξυνση των φυλετικών διακρίσεων, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεκδικεί την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου. Σκιαγραφώντας μια ζοφερή εικόνα για την κατάσταση της χώρας σε περίπτωση που επικρατήσει ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ προσπαθεί να κινητοποιήσει μια ξεχωριστή δημογραφική ομάδα, τους κατοίκους των προαστίων και δη τις λευκές γυναίκες («απελπισμένες νοικοκυρές» τις βαφτίζει ο αμερικανικός Τύπος, επικαλούμενος έναν έντονα σεξιστικό όρο). Η ψήφος τους μπορεί πάντως να αποδειχθεί καθοριστική για την ενδεχόμενη νίκη του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επενδύει στον φόβο που προκαλούν στην πληθυσμιακή αυτή κατηγορία οι εικόνες από τις οργισμένες διαδηλώσεις και τα επεισόδια στο Ουισκόνσιν, στο Σιάτλ, στη Μινεάπολη και στο Πόρτλαντ, μετά τα αλλεπάλληλα επεισόδια αστυνομικής βίας εις βάρος άοπλων μαύρων πολιτών. Πάντως, φαίνεται ότι η στρατηγική αυτή αποδίδει καρπούς, αφού η ψαλίδα σε κρίσιμες πολιτείες κλείνει τον τελευταίο καιρό και το προβάδισμα του Δημοκρατικού υποψηφίου περιορίζεται. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος ο Μπάιντεν υποχρεώθηκε να αποδοκιμάσει τις λεηλασίες. «Η περιττή βία δεν θα επουλώσει τις πληγές», δήλωσε ο Δημοκρατικός υποψήφιος, μετακομίζοντας σε μια ατζέντα που αποτελεί προνομιακό πεδίο του Τραμπ.

Σύμφωνα με τις περιγραφές του προέδρου, ο Mπάιντεν είναι «μαριονέτα της ριζοσπαστικής Αριστεράς», «δούρειος ίππος που ανοίγει τον δρόμο για τον σοσιαλισμό, την καταστροφή των προαστίων και τον αφοπλισμό των πολιτών», με στόχο «τη διάλυση του αμερικανικού ονείρου». Και ο ίδιος είναι ο μοναδικός που μπορεί να αποτρέψει τη δυστοπία, όπου βίαιοι αναρχικοί και εγκληματίες θα απειλούν ανενόχλητοι νομοταγείς πολίτες, ενώ «η χώρα θα ανήκει πλέον στην Κίνα» και οι παράνομοι μετανάστες θα απολαμβάνουν μαζική αμνηστία. Mε εξαίρεση την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ, από το συνέδριο έλειψαν οι αναφορές στα πρόσφατα επεισόδια φυλετικής βίας. Αν παρακολουθούσε κανείς τις τετραήμερες εργασίες του, θα έμενε με την εντύπωση ότι το βασικό ζήτημα βίας στις ΗΠΑ σήμερα εκπορεύεται από τους αντιρατσιστές και αντιφασίστες ακτιβιστές.

Yπήρξαν, ωστόσο, νύξεις και προς τους μαύρους ψηφοφόρους, προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση ότι το επιτελείο του προέδρου έχει αποφασίσει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία έχει χαθεί οριστικά για τον Τραμπ. Από τον Μπεν Κάρσον, τον μοναδικό μαύρο υπουργό της κυβέρνησης, μέχρι την Κιμ Κλέισιτς, τη δυναμική μαύρη υποψήφια για το Κογκρέσο στο Μέριλαντ, η επωδός ήταν κοινή: oι Δημοκρατικοί θεωρούν τις ψήφους μας δεδομένες, αλλά δεν είναι.

Η ανάληψη του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών μπροστά στον Λευκό Οίκο από τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ίσως η πιο τρανταχτή απόδειξη κατάλυσης της διάκρισης των εξουσιών από τον σημερινό πρόεδρο. Είχε προηγηθεί το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς το συνέδριο του κόμματος από το Ισραήλ, όπου βρισκόταν για διπλωματική αποστολή με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, κάτι επίσης πρωτόγνωρο στα κομματικά χρονικά. Οι περισσότεροι ομιλητές είχαν το ίδιο επίθετο με τον πρόεδρο, η σύζυγός του Μελάνια, οι κόρες του Ιβάνκα και Τίφανι, οι γιοι του, η νύφη του, Λάρα. Οπως επισημαίνουν οι New York Times, το φετινό συνέδριο ήταν μια επίδειξη προσωπολατρίας προς τον Τραμπ, από την οποία απουσίαζαν όλα τα πολιτικά τζάκια των Ρεπουμπλικανών: οι Μπους, οι Τσέινι, πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, στελέχη περασμένων ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων, όπως η Κοντολίζα Ράις, και άλλοι εκπρόσωποι του κατεστημένου του κόμματος. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επέλεξε να εμφανιστεί στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Ολοι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο απέφυγαν τις αναφορές στην πανδημία, λόγω της κακής διαχείρισής της από τον Τραμπ, και όπου γινόταν μνεία αυτής, ο χρόνος ήταν πάντα παρελθοντικός, λες και η κρίση έχει ξεπεραστεί. Το ενδιαφέρον είναι πως, ενώ οι Δημοκρατικοί ξέχασαν τελείως το ζήτημα της ρωσικής ανάμειξης στις προηγούμενες εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν ταξίδι στον χρόνο, επτά μήνες πίσω, και επανήλθαν πολλές φορές στο θέμα της διαδικασίας παραπομπής του προέδρου, παρουσιάζοντάς το ως συνωμοσία εις βάρος του.

«Καλός άνθρωπος»

Τέλος, ένα επίμονο μήνυμα καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, κατά το CNN, ήταν ότι ο Τραμπ είναι πιο συμπαθής άνθρωπος από ό,τι φαίνεται. Μετά την επιχείρηση εξωραϊσμού του από την οικογένειά του και την προσπάθεια της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ να δώσει μια πιο συναισθηματική πτυχή στην προεδρία του κατά την ομιλία της, στενοί συνεργάτες του επιχείρησαν να τον περιγράψουν ως άνθρωπο που βρίθει ενσυναίσθησης. «Ενας καλός και αξιοπρεπής άνθρωπος. Εύχομαι να ήσασταν στο πλευρό του μαζί μου για να δείτε την απέραντη καλοσύνη του σε οποιονδήποτε γνωρίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νταν Σκαβίνο, ο γκουρού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συχνά κρύβεται πίσω από τα προσβλητικά tweets του Τραμπ. «Ημουν με τον πατέρα μου και έχω δει την οδύνη στα μάτια του κάθε φορά που ενημερώνεται για τις ζωές που χάθηκαν από αυτήν την πανδημία», είπε από την πλευρά της η κόρη του Ιβάνκα.

Πολιτείες-κλειδιά

Ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ σε έξι πολιτείες που θεωρούνται αποφασιστικής σημασίας για την κατάκτηση της προεδρίας τον Νοέμβριο, ωστόσο η ψαλίδα από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του κλείνει σταδιακά. Λιγότερο από τρεις μήνες απομένουν έως την αναμέτρηση και, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δικτύου CNBC, ο Μπάιντεν έχει κατά μέσον όρο προβάδισμα 3% στις πολιτείες-κλειδιά της Αριζόνα, της Φλόριντα, του Μίσιγκαν, της Βόρειας Καρολίνας, της Πενσιλβάνια και του Ουισκόνσιν. Μόνο που στη Βόρεια Καρολίνα είναι μόνο 1%, 2% στην Αριζόνα και 3% σε Φλόριντα και Πενσιλβάνια, αντιστοίχως. Στο Ουισκόνσιν προηγείται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και στο Μίσιγκαν κατά έξι. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα, με βάση την ίδια έρευνα, ο Μπάιντεν βρισκόταν πίσω από τον Τραμπ. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είναι ο μοναδικός Δημοκρατικός υποψήφιος που κατάφερε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της πολιτείας τα τελευταία χρόνια: το πέτυχε το 2008, όχι όμως και το 2012. Στη Φλόριντα, μια πολιτεία όπου δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ο Τραμπ, ο πρόεδρος περιόρισε το προβάδισμα του Μπάιντεν, από 6% τον περασμένο μήνα σε 3% τον Αύγουστο. Τέλος, στην Αριζόνα, μια πολιτεία όπου ουδείς Δημοκρατικός υποψήφιος έχει κερδίσει από το 1996, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με 49% έναντι 47%. Ο Τραμπ κέρδισε την προεδρία το 2016 σοκάροντας τους Δημοκρατικούς με νίκες στην Πενσιλβάνια, στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν. Ηταν ο πρώτος Ρεπουμπλικανός που κέρδισε αυτές τις δύο πολιτείες από το 1988 και ο πρώτος που κέρδισε το Ουισκόνσιν από το 1984. Η κούρσα είναι αμφίρροπη και στις τρεις αυτές πολιτείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ