ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο έρωτας στα χρόνια του Tinder

Είναι το Ίντερνετ, ο καλύτερος τρόπος να βρούμε το έτερό μας ήμισυ;

Kathimerini.gr

Στο μέλλον, θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα από υπολογιστή, το οποίο θα μας υπαγορεύει με ποιους θα βγούμε ραντεβού και μάλιστα, για πόσο καιρό. Αυτή ήταν, άλλωστε, και η κεντρική ιδέα ενός από τα επεισόδια της καινούργιας σεζόν του Black Mirror, μιας σειράς επιστημονικής φαντασίας που διαδραματίζεται σε δυστοπικές «εκδοχές» της Γης.

Παρόλα αυτά, το γεγονός παραμένει πως η τεχνολογία έχει ήδη αλλάξει την ερωτική μας ζωή.

Πλέον, εφαρμογές όπως το Tinder, οπού βλέπεις προφίλ από άτομα του αντίθετου (ή και του ίδιου) φύλου και αρκεί να «σύρεις» (swipe) τη φωτογραφία του προφίλ που σου αρέσει προς τα δεξιά για να δηλώσεις την επιθυμία σου να βγείτε ραντεβού, έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα.

Το Tinder κυκλοφόρησε το 2012, πάνω στην άνθιση των «έξυπνων» κινητών και σε μόλις δύο χρόνια, απαριθμούσε πάνω από ένα δισεκατομμύριο swipe σε καθημερινή βάση.

Η απήχησή του είναι τέτοια, που στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, η προεκλογική καμπάνια των Δημοκρατικών ενθάρρυνε τους ψηφοφόρους «να κάνουν swipe δεξιά για τη Χίλαρι».

Μια 24χρονη μπλόγκερ με το όνομα Τζόρνταν Μπράουν δήλωσε πως «μπήκε για λίγο καιρό στον κόσμο του Tinder» τον Οκτώβριο του 2016 και εκεί γνώρισε τον άνθρωπο που παραμένει ακόμα και σήμερα το αγόρι της, ο οποίος μένει σε απόσταση μιάμισης ώρας μακριά της. Προσθέτει πως χωρίς την εφαρμογή δεν θα τον γνώριζε ποτέ και πως οι δυο τους δέθηκαν εξαιτίας της κοινής τους αγάπης για τις ταινίες της Disney.

Όταν η 30χρονη Σάρα Σκάρλετ μετακόμισε στο Ντουμπάι το 2015, έφτιαξε λογαριασμό στο Tinder για να γνωρίσει νέα άτομα. Έναν μήνα αργότερα, είχε γνωρίσει το αγόρι της. Η ίδια όμως, λέει ότι το να φτάσεις από τα swipe στο πραγματικό ραντεβού, είναι δύσκολο.

«Υπάρχουν πολλοί χασομέρηδες που δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν και χρησιμοποιούν την εφαρμογή απλά και μόνο επειδή βαριούνται», παρατηρεί.

Παρά την αλήθεια των λεγόμενών της, οι εφαρμογές γνωριμιών επεκτείνονται με εντυπωσιακό ρυθμό. Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας εφαρμογών App Annie, το 2016 οι παγκόσμιες δαπάνες στις εφαρμογές γνωριμιών ήταν 234 εκατομμύρια λίρες, ποσό που σχεδόν διπλασιάστηκε (448 εκατομμύρια) το 2017.

Μια άλλη εταιρεία έρευνας, η Pew Research, ανακάλυψε ότι το 59% των ενηλίκων πιστεύουν πως τα διαδικτυακά ραντεβού είναι καλός τρόπος για να γνωρίσεις νέα άτομα.

Ακόμα και παλιότερα, το 2005, το 20% των ομοφυλόφιλων ζευγαριών γνωριζόντουσαν online, ποσοστό που εκτοξεύτηκε στο 70% μέχρι το 2010.

Ένας από τους λόγους που οι συγκεκριμένες εφαρμογές έχουν τέτοια απήχηση στις κοινότητες ομοφυλοφίλων, είναι πως η ομοφυλοφιλία τιμωρείται ακόμα και σήμερα με θάνατο σε πέντε χώρες και σε συγκεκριμένα κομμάτια άλλων δύο. Οι διαδικτυακές εφαρμογές προσφέρουν ασφάλεια, λοιπόν.

Οι εφαρμογές γνωριμιών έπιασαν τρεις από τις δέκα κορυφαίες θέσεις δημοτικότητας εφαρμογών το 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ο Πολ Μπαρνς, διευθυντής της App Annie. Στη Γαλλία, τη χώρα του ρομαντισμού, κατέλαβαν έξι θέσεις στο τοπ 10 εφαρμογών.

«Η συγκεκριμένη αγορά έχει πολλά χρήματα και είναι πολύ ανταγωνιστική», δηλώνει ο Μπαρνς «Για αυτό οι προγραμματιστές πρέπει να καταλάβουν τα θέλω των χρηστών τους πολύ καλά και να βρουν τρόπους να τους κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον».

Παραδοσιακά, οι υπηρεσίες γνωριμιών ζητούσαν από τους πελάτες τους να συμπληρώσουν ολόκληρα ερωτηματολόγια. Πλέον, η αυτόματη εκμάθηση των υπολογιστών διευκολύνει το έργο των χρηστών.

Ένα μικρό κείμενο 300 με 400 λέξεις, από κάποιο ποστ στου Τουίτερ ή κάτι τέτοιο, αρκεί ώστε το λογισμικό να αποφασίσει πόσα κοινά έχουν δύο άνθρωποι, ισχυρίζεται ο Ντάιγκο Σμιθ, συνιδρυτής της εφαρμογής LoveFlutter.

H Loveflutter συνεργάζεται πλέον με την εταιρεία επεξεργασίας γλώσσας Receptiviti, με σκοπό να δημιουργήσουν νέες προσεγγίσεις στο ταίριασμα ανθρώπων που θα προτιμήσουν την εφαρμογή.

Οι προσεγγίσεις τους θα βασίζονται στην έρευνα του Τζέιμς Πένεμπεϊκερ, καθηγητή κοινωνιοψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Όστιν, στο Τέξας. Ο καθηγητής μελέτησε 86 ζευγάρια και ανακάλυψε πως οι σύντροφοι που χρησιμοποιούν παρόμοιες συχνότητες συνδετικών λέξεων, συνδέσμων, άρθρων και αντωνυμιών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ακόμα ζευγάρι μετά από τρεις μήνες.

Μια άλλη προσέγγιση είναι η χρήση της τοποθεσίας του «έξυπνου» κινητού σας μέσω GPS, για να βρείτε πιθανά ταίρια.

Η εφαρμογή Appn για παράδειγμα, αναλύει πού ήσασταν κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά σας δείχνει τους ανθρώπους που ακολούθησαν παρόμοια δρομολόγια, με μια διαφορά της τάξης των 250 μέτρων. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της εφαρμογής, θα είναι πιο εύκολο για εσάς να συναντήσετε αυτούς τους ανθρώπους στην πραγματική ζωή.

«Συνήθως το μυστικό είναι να συναντιέστε και να το προσπαθείτε. Αν πραγματικά θα ταιριάξετε ή όχι, παραμένει άγνωστο, η χημεία μεταξύ δύο ανθρώπων είναι απρόβλεπτη».

Μπορεί η εγγύτητα προσφέρει τον τρόπο μετάβασης από το swipe στο πραγματικό ραντεβού, ίσως όμως σημαίνει επίσης πως θα μείνουμε κοντά στα λημέρια μας, προειδοποιεί ο κοινωνιολόγος Τζοσέ Ορτέγκα.

Ταυτόχρονα, οι διαδικτυακές γνωριμίες ανέβασαν το ποσοστό διαφυλετικών ραντεβού, προσθέτει.

Η Ρέιτσελ Κατζ, Αμερικανίδα που μελέτησε το Tinder στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και τώρα μελετάει το Grindr για το διδακτορικό της, συμφωνεί μαζί του.

«Κάποτε, οι περισσότεροι παντρεμένοι άνθρωποι ζούσαν σε απόσταση το πολύ μέχρι 5 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Μετά, ήρθε το Ίντερνετ και έφερε άπειρες πιθανότητες να βρούμε το άλλο μας μισό ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου. Πλέον, δεν είχε σημασία πού μέναμε».

Όμως, εν έτει 2018, η τοποθεσία έγινε και πάλι κύριος παράγοντας, σύμφωνα με την Κατζ «Άρα, θα γνωρίσετε κάποιον που μένει κοντά σας, κάτι που βέβαια διαιωνίζει τα όρια της κοινωνικής τάξης».

Το επόμενο τεχνολογικό κύμα ανάπτυξης στις γνωριμίες θα περιλαμβάνει επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Φανταστείτε να «σκανάρετε» ανθρώπους με τα τηλέφωνά σας στο μπαρ και να βλέπετε πόσοι έχουν κάνει διαθέσιμα τα διαδικτυακά τους προφίλ.

Όπως και να έχει, η ουσία των πραγμάτων είναι πως οι διαδικτυακές γνωριμίες ήρθαν και θα μείνουν, αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως όταν μιλάμε για αγάπη, τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Πηγή: BBC, Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση