ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Μπάιντεν μεταξύ Αλεξάντρια και Μιτς

Οι πρώτοι υπουργοί της κυβέρνησης, η ισορροπία με την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών και ο Ρεπουμπλικανός Μακόνελ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ξένια Κουναλάκη

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η νίκη του οποίου επικυρώθηκε αυτή την εβδομάδα από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ανακοινώνει σταδιακά τη σύνθεση της κυβέρνησής του και επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ δύο αντίρροπων δυνάμεων: τη διαφαινόμενη υποχρέωση να συμβιώσει στη Γερουσία με τον –εκτός απροόπτου ηγέτη του σώματος– Ρεπουμπλικανό Μιτς Μακόνελ, ο οποίος μέχρι πριν από λίγα 24ωρα απέφευγε να αναγνωρίσει την επικράτησή του στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου αναπαράγοντας τη γραμμή του Ντόναλντ Τραμπ, και ταυτόχρονα να κατευνάσει την εσωκομματική αντιπολίτευση των Δημοκρατικών, που ζητάει τολμηρότερα βήματα προς τα αριστερά.

Αν δεν καταφέρουν να νικήσουν στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια οι δύο Δημοκρατικοί υποψήφιοι γερουσιαστές, τότε ο Μακόνελ θα είναι και πάλι πρόεδρος του σώματος. H καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα με την οποία αναγνώρισε την επικράτηση του Μπάιντεν δείχνει πόσο στενά συνέδεσε το πολιτικό του μέλλον με αυτό του Τραμπ, υπολογίζοντας προφανώς ότι ο απερχόμενος πρόεδρος εξακολουθεί να έχει μεγάλη επιρροή στο εκλογικό σώμα και η απώλεια της εύνοιάς του θα μπορούσε να του στοιχίσει τον θώκο του.

Επαψε να είναι πατριώτης

Πράγματι, μόλις ο Μακόνελ παραδέχθηκε ότι «το Κολέγιο των Εκλεκτόρων μίλησε», η αντίδραση του προέδρου ήταν άμεση. «Ο Μιτς Μακόνελ δεν είναι πατριώτης. Ρωτήστε τη σύζυγό του. Εκείνη ξέρει», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι ο 78χρονος γερουσιαστής είναι πρόθυμος να ξεπουλήσει την Αμερική για να εξασφαλίσει όσα θέλει.

Το υπουργικό συμβούλιο του Μπάιντεν αποτελείται κυρίως από Δημοκρατικούς με θητεία στον ιδιωτικό τομέα και «γεράκια» του τομέα εθνικής ασφαλείας επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Ελάχιστα είναι τα στελέχη από την προοδευτική, αριστερή πτέρυγα του κόμματος, γεγονός που έχει δυσαρεστήσει την ηγεσία της με επικεφαλής την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές (AOC). Ηταν μία από τους μόλις 37 Δημοκρατικούς βουλευτές που καταψήφισαν το πρόσφατο νομοσχέδιο για την εθνική άμυνα και σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Ιntercept δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τη στάση του κόμματός της.

Κληθείσα πάντως να σχολιάσει την προεδρία της Βουλής από τη Νάνσι Πελόσι, η οποία σημειωτέον είναι εκ νέου υποψήφια χωρίς αντίπαλο, η ΑΟC αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι το πόστο και πως η ίδια δεν είναι έτοιμη για μια τόσο σύνθετη αποστολή. «Δεν γίνεται να είμαι εγώ! Δεν μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά!». H προοδευτική πτέρυγα του κόμματος, με επικεφαλής την «ομάδα» (squad) των τεσσάρων γυναικών υπό την ΑΟC, δέχεται οξύτατη κριτική ότι εξαιτίας ακραίων θέσεων, όπως η αναστολή χρηματοδότησης της αστυνομίας και συνθήματα στα πρότυπα του «Tax the rich» (Φορολογήστε τους πλούσιους), απώθησε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους με αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί να περιορίσουν την επιρροή τους στη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά, η «ομάδα» εμπλουτίζεται εσχάτως με νέο αίμα, εντείνοντας τις πιέσεις προς τον Μπάιντεν.

Οι νεοεκλεγέντες αστέρες με τη ζωηρή παρουσία στα σόσιαλ μίντια ήρθαν να προστεθούν στην τετράδα, αποτελούμενη από τη Νεοϋορκέζα AOC, την Ιλχάν Ομάρ της Μινεσότα, τη Ρασίντα Τλάιμπ του Μίσιγκαν και την Αγιάνα Πρέσλεϊ της Μασαχουσέτης. Από τους 15 νέους βουλευτές, τουλάχιστον τέσσερις έχουν στενές σχέσεις με την τετραμελή squad. Εχοντας συνάψει συμμαχία με τον βετεράνο γερουσιαστή Εντ Μάρκεϊ από τη Μασαχουσέτη, η αριστερή πτέρυγα του κόμματος έχει ήδη αρχίσει να ασκεί κριτική σε κάποιες επιλογές προσώπων του Μπάιντεν, χωρίς πάντως να απειλεί την επανεκλογή της Πελόσι ή την υπερψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων στο σώμα.

Μεταξύ των νεοεκλεγέντων περιλαμβάνονται ο Τζαμάαλ Μπάουμαν, Αφροαμερικανός πρώην εκπαιδευτικός στο Μπρονξ, ο οποίος φιλοδοξεί να προβάλει το θέμα των αποζημιώσεων για τη δουλεία, και ο 33χρονος Μοντέρ Τζόουνς, πρώην υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης επί Ομπάμα, ο οποίος επικράτησε σε μια πλούσια και κυρίως λευκή περιοχή των προαστίων της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκεται το σπίτι του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ειδική στην πράσινη ενέργεια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ Τζένιφερ Γκράνχολμ θα αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας, η Τζίνα Μακάρθι, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος επί προεδρίας Ομπάμα, θα γίνει «τσαρίνα» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Πιτ Μπούτιτζιτζ αναμένεται να είναι ο νέος υπουργός Μεταφορών. Αν επικυρωθεί η υποψηφιότητά του, θα είναι ο πρώτος «ανοιχτά» γκέι υπουργός στην ιστορία της χώρας.

Διορίζοντας ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της χώρας στη νέα του κυβέρνηση, ο Μπάιντεν τιμά έτσι τη δέσμευσή του για ένα συμπεριληπτικό υπουργικό συμβούλιο με πολλές γυναίκες, μαύρους και ισπανόφωνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως δήμαρχος ο Μπούτιτζιτζ, που θεωρείται ανερχόμενο αστέρι στους κόλπους των Δημοκρατικών, πιστώθηκε πολλά σημαντικά έργα υποδομής που οδήγησαν στην αναζωογόνηση του Σάουθ Μπεντ, μια πόλη 100.000 κατοίκων στην Ιντιάνα. Αλλη μια ιστορική πρωτιά είναι ο διορισμός της ιθαγενούς Ντεμπ Χάαλαντ στο υπουργείο Εσωτερικών, που παίζει σημαντικό ρόλο στις υποθέσεις των αυτόχθονων Αμερικανών. Η 60χρονη από το Νέο Μεξικό έχει γράψει ήδη Ιστορία όταν εξελέγη μέλος του Κογκρέσου πριν από δύο χρόνια. Η Γκράνχολμ είναι ειδική στην καθαρή ενέργεια, στην πολιτική καινοτομία και στην επικοινωνία, θέματα που διδάσκει στο Μπέρκλεϊ. Θα είναι η δεύτερη καθηγήτρια του πανεπιστημίου, μετά την επίτιμη καθηγήτρια Τζάνετ Γέλεν, η οποία προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών. Η Γκράνχολμ χρημάτισε επίσης κυβερνήτης του Μίσιγκαν από το 2002 έως το 2011, στη διάρκεια μιας βαθιάς ύφεσης που οδήγησε στο κλείσιμο 50.000 εργοστασίων στην πολιτεία και στην κατάρρευση της τοπικής οικονομίας. Κατά τη γνώμη της, η καθαρή ενέργεια και η καινοτομία είναι η οδός για τη δημιουργία νέων –και πράσινων– θέσεων εργασίας.

Μια αποφασιστική 66χρονη

Η Μακάρθι είναι αυτή τη στιγμή πρόεδρος του Συμβουλίου Προστασίας των Εθνικών Πόρων, που έχει μηνύσει την κυβέρνηση Τραμπ πάνω από 100 φορές, ανατρέποντας πρωτοβουλίες της που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο απειλούμενα είδη και να τινάξουν στον αέρα τη μέχρι πρότινος περιβαλλοντική πολιτική της Ουάσιγκτον. Η 66χρονη, που βρίσκεται πίσω από τις προσπάθειες του Ομπάμα για περικοπές των χημικών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα αναλάβει να εφαρμόσει τα σχέδια Μπάιντεν για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Ουσιαστικά, θα είναι η εγχώρια ομόλογος του Τζον Κέρι, πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα είναι ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για το κλίμα, προκειμένου να διαχειριστεί τον διεθνή ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
USelections  |  ΗΠΑ  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση