ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Πούτιν πιέζει τον Ερντογάν για τη Συρία

Ρωσία και Τουρκία συζητούν το μέλλον του τελευταίου προπύργιου της αντιπολίτευσης στη Συρία.

Για μια ακόμη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο αρχηγός των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) σπεύδουν στην Μόσχα για να συζητήσουν με την ρωσική πλευρά το μέλλον της Συρίας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στην Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε θέσει επί τάπητος με τον Ρώσο ομόλογο του το ίδιο θέμα.

Η Άγκυρα έχει περιορίσει τη διαρροή πληροφοριών για τις διαπραγματεύσεις με την ρωσική πλευρά για το μέλλον της Συρίας. Τούρκοι συνάδελφοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση παρέχει πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα με το «σταγονόμετρο». Ωστόσο, αντιπολιτευόμενες, κουρδικές και αραβικές πηγές μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον άξονα Άγκυρας-Μόσχας.

Ρωσικό σχέδιο για το Ίντλιπ

Σε μια περίοδο που η Άγκυρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Μόσχα έχει θέσει επί τάπητος την προοπτική του τερματισμού της εμφύλιας σύρραξης στην Συρία. Το ρωσικό σχέδιο αφορά το τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης στη Συρία και το βόρειο κομμάτι της χώρας που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Στην περίπτωση του Ίντλιπ, μεγάλη σημασία φέρει το μέλλον των 100.000 και ενδεχομένως περισσότερων ένοπλων ισλαμιστών ανταρτών. Όλα δείχνουν ότι η ρωσική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της επανένταξης ενός τμήματος αυτής της ομάδας στη συριακή κοινωνία. Ωστόσο, τα «επικίνδυνα στοιχεία» θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη χώρα. Όπως και το Ίντλιπ θα πρέπει να πάψει να αποτελεί κίνδυνο και πρόκληση για την υπόλοιπη Συρία. Παρόμοια είναι η άποψη και της Δαμασκού που επιμένει για την άμεση κατάληψη της πόλης.

Η προσέγγιση της Άγκυρας

Με βάση τους προαναφερόμενους στόχους,, η Μόσχα ζητά από την Άγκυρα να αναλάβει ρόλο στο εγχείρημα της απομάκρυνσης των ισλαμιστών ανταρτών από το Ίντλιπ.
Η Τουρκία δεν αποκλείει τον διάλογο σε αυτό το ζήτημα, προβάλλοντας τα δικά της αιτήματα. Συγκεκριμένα, η τουρκική πλευρά ζητά διαβεβαιώσεις για την δική της ζώνης επιρροής στην Συρία και απαιτεί να έχει λόγο για το μέλλον του Ίντλιπ και των βόρειων περιοχών της Συρίας όπου δρα το κουρδικό κίνημα.

Οι πιέσεις της Ρωσίας προς Τουρκία και Συρία

Πώς αντιμετωπίζονται τα τουρκικά αιτήματα από τη ρωσική πλευρά; Αυτή την ώρα στον άξονα Μόσχας-Άγκυρας οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και γι’ αυτό άλλωστε τον λόγο σπεύδουν στη Ρωσία Χουλουσί Ακάρ και Χακάν Φιντάν. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τη ρωσική πλευρά να εκφράζει αισιοδοξία με βάση την εκτίμηση ότι σε μια περίοδο που η Τουρκία δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις ΗΠΑ, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά αργά ή γρήγορα να αποδεχθεί τους όρους του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα δεν φαίνεται να φέρει παρόμοια αισιοδοξία σε ένα άλλο ζήτημα, στο ενδεχόμενο της απομάκρυνσης των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία. Συγκεκριμένα, διάφορες πηγές από τον Λίβανο μεταδίδουν ότι πριν από λίγο, η Δαμασκός αρνήθηκε πρόταση της Μόσχας για την άμεση απομάκρυνση των ιρανικών δυνάμεων από τη χώρα με αντάλλαγμα την ανοικοδόμηση της Συρίας με την ενεργή υποστήριξη της Ρωσίας.

Ας σημειωθεί ότι η προοπτική της απομάκρυνσης των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ισραήλ με τη Ρωσία κατά τους προηγούμενους μήνες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση