ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΗΕ: Στη μαύρη λίστα η συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία

Για δολοφονίες και ακρωτηριασμούς παιδιών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία εμπλέκεται στον πόλεμο της Υεμένης συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα των χωρών και των οντοτήτων που διέπραξαν το 2016 φόνους και ακρωτηριασμούς παιδιών, την οποία δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.   Η προσθήκη της συμμαχίας αποφασίστηκε διότι οι δυνάμεις της σκότωσαν και τραυμάτισαν 683 παιδιά στην Υεμένη και εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δεκάδων σχολείων και νοσοκομείων το 2016, παρότι στην έκθεση γίνεται παραδεκτό ότι ελήφθησαν μέτρα για να βελτιωθεί η προστασία των παιδιών.   

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στη συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε την Πέμπτη σε μια ανακοίνωσή του ότι παγκοσμίως, "πάνω από 8.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν σε ένοπλες συρράξεις το 2016", κατά τη διάρκεια "απαράδεκτων επιθέσεων".   

Η μαύρη λίστα που επισυνάπτεται στην ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα παιδιά στις ένοπλες συρράξεις συμπεριλαμβάνει επίσης την προσκείμενη στο Ιράν οργάνωση των ανταρτών Χούθι, τις κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης, παραστρατιωτικές οργανώσεις προσκείμενες στην κυβέρνηση, αλλά και την οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), προσάπτοντας τους παραβιάσεις με θύματα παιδιά το 2016.   

Στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τονίζεται επίσης ότι οι σιίτες αντάρτες Χούθι και οι δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει μαζί τους σκότωσαν και τραυμάτισαν συνολικά 414 παιδιά το 2016. Η έκθεση υποβλήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη.   

Οι ενέργειες της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία "αντικειμενικά οδήγησαν" στο να συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα, καθώς οι δυνάμεις της σκότωσαν και τραυμάτισαν συνολικά 683 παιδιά και έκαναν 38 επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων το 2016, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία διευκρινίζεται πως όλα τα συμβάντα που αναφέρονται επαληθεύτηκαν από τον ΟΗΕ.

Η συμμαχία είχε προστεθεί για ένα βραχύ χρονικό διάστημα στη μαύρη λίστα το 2016, πριν αφαιρεθεί από τον τότε ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, προκειμένου η κατάσταση να αξιολογηθεί εκ νέου. Τότε, ο Μπαν είχε κατηγορήσει το Ριάντ ότι άσκησε "απαράδεκτες" πιέσεις για αυτό. Πηγές είχαν εξηγήσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η σαουδαραβική ηγεσία απείλησε να μειώσει τη χρηματοδότηση που παρέχει στα Ηνωμένα λθνη. Η Σαουδική Αραβία διέψευσε πως απείλησε τον Μπαν.

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι διαμάχες γύρω από την έκθεση, η μαύρη λίστα φέτος διαχωρίζεται σε δύο υποκαταλόγους. Στον έναν κατονομάζονται μέρη που έχουν πάρει μέτρα για την προστασία των παιδιών, και σε αυτόν συμπεριλήφθηκε η συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία. Στον άλλο υποκατάλογο κατονομάζονται μέρη που δεν έλαβαν μέτρα.

Η έκθεση, την οποία συνέγραψε η Βιρχίνια Γάμπα, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συρράξεις, εξ ονόματος του Γκουτέρες, δεν συνεπάγεται ότι οι χώρες που κατονομάζονται θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις ή άλλες ενέργειες του Οργανισμού: σκοπός της είναι να καταγγέλλονται οι παραβιάσεις και να ασκείται πίεση στα μέρη ένοπλων συρράξεων προκειμένου να εφαρμόζουν μέτρα για την προστασία των παιδιών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση