ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οριακή επικράτηση του ΝΑΙ στην Τουρκία

Σεβαστό το αποτέλεσμα από την αντιπολίτευση επίθεση Ερντογάν στη Δύση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με ξενοφοβικές κορώνες αλλά και επίθεση προς κράτη της Δύσης ο Ερντογάν πήρε αυτό που επιδίωκε από το δημοψήφισμα για τις Συνταγματικές Αναθεωρήσεις. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος από το 2019 και μετά θα καταστεί πανίσχυρος στην πρώτη του αντίδραση για το αποτέλεσμα άνοιξε για τα καλά το θέμα θανατικής ποινής με την επαναφορά της μέσω ενός νέου δημοψηφίσματος. Με βάση το αποτέλεσμα το ΝΑΙ συγκέντρωσε ποσοστό 51,37% και το ΟΧΙ 48,63%.

Ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν αμφισβητήθηκε από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ο οποίος ωστόσο έκανε λόγο για απώλεια του χαρακτήρα κοινωνικού συμβολαίου του Συντάγματος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Επίσης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης αντίδραση υπήρξε από την Kati Piri ευρωβουλευτή και εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Νίκος Στέλγιας η Ε.Ε. αναμένει «με αγωνία την έκθεση των ανεξάρτητων παρατηρητών. Περίπου η μισή κοινωνία της Τουρκίας ψήφισε όχι. Φανταστείτε τι θα γινόταν σε δίκαιες εκλογές. Σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή το πακέτο συνταγματικής αναθεώρησης δίχως αναθεώρηση θα διακοπούν οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε». Επίσης μετά το τέλος της ομιλίας Ερντογάν εμφανίσθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις κόσμου στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Επίθεση προς δυσμάς

Στις πρώτες του αντιδράσεις ο Ερντογάν εμφανίσθηκε να ρίχνει τους υψηλούς τόνους της προεκλογικής περιόδου και να εμφανίζεται συναινετικός με τους ψηφοφόρους του ΟΧΙ. Ωστόσο λίγο αργότερα απευθυνόμενος στο κοινό την Κωνσταντινούπολης εξαπέλυσε επίθεση προς χώρες της δύσης κάνοντας λόγο για επίθεση η οποία αποκρούστηκε. Το πιο σημαντικό όμως που προέκυψε από την ομιλία Ερντογάν ήταν ότι έβαλε στην μετεκλογική ατζέντα την επαναφορά της θανατικής ποινής. Όπως μεταδόθηκε από την Τουρκία ο Ερντογάν είπε ότι μπορεί να διενεργηθεί ένα νέο δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός. Ο Ερντογάν δεν απέφυγε τις εθνικιστικές εξάρσεις του τύπου «Ένα έθνος μια πατρίδα μια σημαία». Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το προεδρικό σύστημα είναι η «μοναδική λύση για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίας απέναντι στην τρομοκρατία» την ώρα που οι επικριτές του αντιτείνουν ότι προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη «μονοκρατορία» του στην πολιτική σκηνή. Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε πως κάποια από τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ ενώ άλλα θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο του 2019. Ο Ερντογάν προσδιόρισε την διαφορά ανάμεσα στο «Ναι» και το «Όχι», στα περίπου 1,3 εκατομμύρια ψήφους.

Στα χνάρια Ερντογάν

«Ας μάθει όποιος δεν το γνωρίζει, ας ακούσει όποιος δεν ακούει είμαστε αδέλφια, είμαστε ένα έθνος». Έτσι αντέδρασε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία ως σημαντική για το μέλλον της Τουρκίας. Στο κυβερνόν κόμμα το οριακό αποτέλεσμα έχει προκαλέσει προβληματισμό. Ειδικά τα ποσοστά που έλαβε σε μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη η Άγκυρα και η Αττάλεια.

Καταγγελίες για νοθεία

Την ώρα που η καταμέτρηση ήταν σε εξέλιξη εμφανίσθηκαν από πλευράς Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, κατήγγειλε καλπονοθεία καταγγέλλοντας την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια, δια στόματος του αναπληρωτή προέδρου του. Επίσης το φιλοκουρδικό κόμμα HDP εκφράζει ενστάσεις για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος καθώς οι πολιτική ηγέτες του παραμένουν φυλακισμένοι και το δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μάλιστα το HDP ανακοίνωσε πως θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος. Στην Κωνσταντινούπολη εκδηλώθηκαν διαμαρτυρίες υποστηριχτών του ΟΧΙ ενώ το κουρδικό κίνημα κάλεσε σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες όλους τους λαούς της Τουρκίας.

Νεκροί και συλλήψεις

Τρεις νεκροί σε εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ ένταση αλλά και αρκετές συλλήψεις, επτά στα Δαρδανέλλια σε εκλογικό κέντρο σημάδεψαν το τουρκικό δημοψήφισμα ο δολοφόνος στο Ντιγιαρμπακιρ είναι μέλος ΑΚΡ σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες. Στο Ντιγιαρμπακιρ και Μπατμαν δεν επιτράπηκε η επίβλεψη διεθνών παρατηρητών στα εκλογικά κέντρα ενώ σε εκλογικό κέντρο της Σμύρνης τέθηκε υπό σύλληψη στέλεχος του HDP. Στην Τραπεζούντα συνελήφθη άτομο όταν μετέβηκε σε εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει ενώ επίθεση δέχθηκε ο γνωστός αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής Γιενι Σαφακ Αλί Μπαϊράμογλου o οποίος είχει ανακοινώσει ότι θα ψήφιζε «όχι». Η επίθεση έλαβε χώρα σε εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης όπου ψήφιζε ο ίδιος.

ΟΧΙ στα κατεχόμενα

Στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν φαίνεται να επικράτησε το ΟΧΙ με ποσοστό κοντά στο 55% ενώ μετά τις 10 το βράδυ Κυριακής ξεκίνησαν πανηγυρισμοί υπέρ του ΝΑΙ. Εκτός Τουρκίας με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται να επικράτησε το ΟΧΙ με ποσοστό 62% και το ΝΑΙ με 38%

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση