ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παραμένει το αδιέξοδο στη βόρεια Συρία

Κούρδοι, Αμερικανοί και Τούρκοι διαφωνούν για το μέλλον του Μίμπιτς

Το αδιέξοδο στο ζήτημα του Μίμπιτς παραμένει και αυτό παρά την πρόσφατη αμερικανοτουρκική συμφωνία για τη διαχείριση της περιοχής και την έναρξη της κοινής περιφρούρησης της από τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις.

Οι κουρδικές δυνάμεις προειδοποιούν ότι θα απαντήσουν σε περίπτωση που ο τουρκικός στρατός εισέλθει στην επικράτεια του Μίμπιτς, τη στιγμή που οι Αμερικανικοί στρατιωτικοί σπεύδουν να καθησυχάσουν την κουρδική πλευρά εντατικοποιώντας τις επαφές τους στη βόρεια Συρία και στέλνοντας καθησυχαστικά μηνύματα . Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά επιμένει στις θέσεις της και δηλώνει ότι η κατάληψη του Μίμπιτς παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της Άγκυρας στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.

Η τουρκική προπαγάνδα για το Άφριν

Στα πλαίσια της προβολής του προαναφερόμενου στόχου, η Άγκυρα επιχειρεί να εντυπωσιάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η ομαλότητα επιστρέφει στο Άφριν, όπου εισέβαλλαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι συμμαχικές δυνάμεις στα μέσα του Μαρτίου.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες από το Άφριν, που πλέον ξεχωρίζουν τα σύμβολα της εξουσίας και κατοχής της Τουρκίας, την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών, δια του στόματος του εκπροσώπου του Χαμί Άκσοϊ δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «η ζωή επανήλθε στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Οι γυναίκες και τα παιδιά κάνουν ψώνια. Βλέπουμε ότι σφύζει από ζωή. Δεν είδαμε ένα ερειπωμένο Αφρίν».

Απευθυνόμενος στα ξένα και τουρκικά μέσα, ο κ. Ακσοϊ υπογράμμισε: «Όπως ξέρετε πριν από λίγο καιρό οι κάτοικοι του Αφρίν σχημάτισαν το δικό τους δημοτικό συμβούλιο. Μέσα σε αυτό βρίσκονται Κούρδοι, Τουρκομάνοι και Άραβες. Σιγά-σιγά οι δομές ασφαλείας, οι στρατιωτικές δομές αρχίζουν να μεταβιβάζονται σε εκείνους. Η παραμονή της Τουρκίας θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα. Δεν είναι σωστό να κάνουμε λόγο για εβδομάδες, θέλω να κάνω μια διόρθωση σε εκείνο το θέμα. Αλλά όπως προανέφερα συνεχίζονται με μεγάλη ταχύτητα οι εργασίες για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των δυνάμεων ασφαλείας».

Ο Άκσοϊ δήλωσε επίσης, ότι πάνω από 140.000 κάτοικοι του Αφρίν επέστρεψαν στην πόλη και άρχισαν να εγκαθίστανται στα σπίτια τους και πως αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι άρχισε να εξομαλύνεται η κατάσταση.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση