ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κούβα θέλει να αποπληρώσει χρέος 270 εκατ. δολαρίων με ρουμί & χάπια

Συμφωνία Κούβας-Τσεχίας για εξόφληση χρέων αποκλειστικά με αλκοόλ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η Κούβα προσφέρθηκε να αποπληρώσει χρέος ύψους 270 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Τσεχία με ρούμι και φαρμακευτικά σκευάσματα αντί μετρητών. Ο Τσέχος υπουργός οικονομικών σχολίασε, από την πλευρά του, πως η χώρα του θα προτιμούσε αν, «μέρος τουλάχιστον του χρέους καταβαλλόταν σε μετρητά».

Ο υπουργός οικονομικών της Τσεχίας σχολίασε, από την πλευρά του, πως οι διαπραγματεύσεις για αυτό το παλιό χρέος είναι ακόμη σε προκαταρκτικά στάδια, τονίζοντας πως η χώρα του θα το προτιμούσε αν, «μέρος τουλάχιστον του χρέους καταβαλλόταν σε μετρητά».

«Η κουβανική πλευρά μας έστειλε μία λίστα με προϊόντα, μεταξύ των οποίων διάφορες ποικιλίες ρουμιού και μία μεγάλη γκάμα φαρμάκων με τα οποία επιθυμούν να μας αποζημιώσουν για μέρος του χρέους», εξηγεί η εκπρόσωπος του υπουργείου, Κατερίνα Βαντισόβα.

Μόλις το 2015, η Δημοκρατία της Τσεχίας εισήγαγε από την Κούβα, ρούμι συνολικής αξίας 17 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο απίθανο σενάριο που η Κούβα κατάφερνε μία συμφωνία αποπληρωμής του χρέους αποκλειστικά με αλκοόλ, θα έπρεπε να τροφοδοτεί την Τσεχία με ίσης ποσότητας ρούμι για τα επόμενα 15 χρόνια.

Η Βαντίσοβα διευκρίνισε πως οι δύο πλευρές δεν έχουν προς το παρόν συμφωνήσει στο ακριβές ύψος του χρέους καθώς αυτό ήταν αρχικώς υπολογισμένο σε σοβιετικά ρούβλια, και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες νομισματικές μετατροπές και πληθωριστική προσαρμογή.

Ασαφές παραμένει επίσης, πως θα αξιοποιούσε το τσέχικο δημόσιο με τόσο ρούμι. Η πρόταση για φαρμακευτικά είδη είναι επίσης έωλη, καθώς τα περισσότερα από τα ιατρικά σκευάσματα που παράγονται στο χρεοκοπημένο νησί της Κούβας δεν έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις και διαδικασίες ελέγχου.

Κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Σοβιετική Ένωση, ήταν συχνό φαινόμενο (οριακά πάγια τακτική) για τις κομουνιστικές χώρες να πληρώνουν τα χρέη τους σε είδη. Η Κούβα, για παράδειγμα, πολύ συχνά αντάλλαζε ζάχαρη για καύσιμα με την ΕΣΣΔ.

Το χρέος της Κούβας διογκώθηκε δραματικά κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με αποτέλεσμα την πτώχευσή της και, μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα, αλλά το νησί παραμένει αποκομμένο από τους μηχανισμούς διεθνούς χρηματοδότησης.

Άλλωστε από την δεκαετία του 1960, η χώρα είχε αποχωρήσει τόσο από την Παγκόσμια Τράπεζα όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προϋπόθεση για την επάνοδό της σε αυτούς τους οργανισμούς είναι και η επίτευξη κάποιου είδους διακανονισμού για τα χρέη της.

Η Λέσχη των Παρισίων, [ανεπίσημος οργανισμός ανεπτυγμένων κρατών για την διευθέτηση διεθνών χρεών], υπολόγιζε πέρυσι πως το χρέος της Κούβας προς τα μέλη του ξεπερνούσε τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αρκετά από τα μέλη της Λέσχης, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Γαλλία, έχουν ήδη συμφωνήσει να κουρέψουν ένα μέρος του χρέους της Κούβας, που σε αντάλλαγμα θα τους καταβάλλει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρονικό ορίζοντα 18 ετών («κατά προτίμηση σε μετρητά»).

Πιο γενναιόδωρη έχει σταθεί η Ρωσία, που συμφώνησε με τη διαγραφή του 90% του κουβανικού χρέους προς τη Μόσχα - ήτοι 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Παράξενα: Τελευταία Ενημέρωση