ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιέζουν οι Αμερικανοί για εμπορική συμφωνία με την Κίνα έως τα μέσα Μαΐου

Σε γενικές γραμμές, θετικό ήταν το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων

Kathimerini.gr

Ολοκληρώθηκε χθες ο πιο πρόσφατος γύρος συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αντικείμενο τον τερματισμό τού μεταξύ τους εμπορικού πολέμου, που έχει οδηγήσει σε επιβολή δασμών σε εισαγωγές συνολικού ύψους 360 δισ. δολαρίων. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αξιολόγησε θετικά τις συνομιλίες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών. Σε δήλωσή του στο Twitter τις χαρακτήρισε «παραγωγικές», προσθέτοντας παράλληλα ότι αυτές θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Σε γενικές γραμμές, θετικό ήταν το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ενώ δεν είναι απίθανο σύντομα να υπάρξει μια συμφωνία που θα μπορούσε να αμβλύνει τις μεταξύ τους διαφορές. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι ΗΠΑ, που ζητούν να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα. Οπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, ο Λευκός Οίκος έχει εντείνει τις πιέσεις, ώστε να υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Κίνα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Μάλιστα οι ΗΠΑ, διά στόματος Μικ Μαλβέινι, ο οποίος εκτελεί χρέη προσωπάρχη του Αμερικανού προέδρου, προειδοποιούν ότι είναι προετοιμασμένες ακόμη και να αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις. Το αποτέλεσμα των συνομιλιών θα γίνει γνωστό τις επόμενες εβδομάδες «με οποιονδήποτε τρόπο», αναφέρει ο κ. Μαλβέινι.

Στο μεταξύ, ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, η Κίνα συνεχίζει να ανοίγει τη χρηματοπιστωτική της αγορά –η οποία αποτιμάται στα 44 τρισ. δολ.– προς ξένους ανταγωνιστές. Χθες ανακοίνωσε σχέδια που αφορούν την απαλοιφή των περιορισμών στο μετοχικό μερίδιο που μπορούν να έχουν ξένες εταιρείες σε κινεζικές τράπεζες, ενώ παράλληλα αποφάσισε να άρει ορισμένα εμπόδια για τη λειτουργία ξένων εταιρειών στην Κίνα. Επιπλέον, ανάμεσα στις αλλαγές που προωθεί η κινεζική κυβέρνηση είναι και η δυνατότητα των ξένων ασφαλιστικών εταιρειών να ιδρύσουν θυγατρική στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν μια προσπάθεια για εξεύρεση μιας κοινής γραμμής με τις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων, επιθυμεί οι διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν άμεσα. «Δεν θα διαρκέσουν για πάντα», σημείωσε ο κ. Μαλβέινι σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Milken Institute Global Conference στο Λος Αντζελες. «Κατά κάποιον τρόπο, στο πλαίσιο κάθε διαπραγμάτευσης, είμαστε κοντά στο να πετύχουμε κάτι, οπότε συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε. Από την άλλη, μπορεί να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να πεις ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούν πουθενά». Τέλος, πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του δεν επιθυμεί διακαώς να ολοκληρώσει μια συμφωνία με την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση