ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΟΥ - Βραζιλία: Η επιδημία του κορωνοϊού σταμάτησε να αυξάνεται ραγδαία

«Ο ιός δεν διπλασιάζεται στην κοινότητα όπως πριν, αλλά δεν υπάρχει καμιά απολύτως εγγύηση ότι θα υποχωρήσει από μόνος του»

ΑΜΠΕ

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού σταμάτησε να αυξάνεται στη Βραζιλία, δεύτερη χώρα περισσότερο πληγείσα από την Covid-19 στον κόσμο σε αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας τις αρχές να αδράξουν αυτή την «ευκαιρία για να θέσουν υπό έλεγχο τη νόσο, να την αποκρούσουν, να εξαλείψουν τη διασπορά της».

«Η αύξηση στη Βραζιλία δεν είναι πλέον εκθετική, η επιδημία σταμάτησε να αυξάνεται ραγδαία», δήλωσε ο διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ράιαν δήλωσε ότι ο δείκτης «R» -- ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής του ιού -- τώρα δείχνει να είναι μεταξύ 0,5 και 1,5 σε όλες τις πολιτείες της χώρας και ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί στα 40.000 με 45.000 κρούσματα ημερησίως. Την περίοδο Απριλίου-Μαΐου ο δείκτης «R» ήταν πάνω από 1,5 ή 2.

«Ο ιός δεν διπλασιάζεται στην κοινότητα όπως πριν, αλλά δεν υπάρχει καμιά απολύτως εγγύηση ότι θα υποχωρήσει από μόνος του», τόνισε.

Η Βραζιλία πέρασε την Πέμπτη το όριο των 2 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό παρουσιάζοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο απολογισμό στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, με τη χώρα να πλησιάζει τους 80.000 θανάτους.

«Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής κατέγραψε 45.403 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, αυξάνοντας σε 2.012.151 τον συνολικό τους αριθμό», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

«Έως σήμερα, σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, ο ιός είναι αυτός που όρισε τους κανόνες», πρόσθεσε τονίζοντας «Μόλις οι αριθμοί σταθεροποιηθούν, θα είναι δυνατό να περιοριστεί η διασπορά».

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε ότι η Βραζιλία έχει «τώρα τη δυνατότητα να το κάνει», αλλά «θα πρέπει να αναλάβει μια πολύ εντατική και συντονισμένη δράση για να το επιτύχει».

Ο αριθμός των θανάτων στη Βραζιλία αντιπροσωπεύει επίσης τον δεύτερο χειρότερο απολογισμό παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, σε αυτή τη χώρα της οποίας ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει μολυνθεί από τον ιό και βρίσκεται σε καραντίνα.

Ο Μπολσονάρου, που δηλώνει ανοιχτά τον σκεπτικισμό του για την πανδημία και είναι αντίθετος στα μέτρα προστασίας κατά του ιού, εξέφρασε την ανυπομονησία του απέναντι στη «φρικτή» στέρηση της ελευθερίας κινήσεων και την ακλόνητη πίστη του στην υδροξυχλωροκίνη. Δήλωσε ότι «πάει καλά» χάρη στο μόριο του οποίου η δραστικότητα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά έως τώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  |  ΗΠΑ  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X