ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΟΥ: Αποφυγή lockdown αν όλοι αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί

Στην Ευρώπη έχει σημειωθεί το 28% των παγκόσμιων περιστατικών κορωνοϊού και το 26% των θανάτων.

ΚΥΠΕ

Ο Διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε κάλεσε σήμερα τους πολίτες να αναλάβουν όλοι την ευθύνη που τους αναλογεί στην τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας έτσι ώστε να αποφευχθούν τα lockdown.

Μιλούσε στο πλαίσιο τακτικής διαδικτυακής ενημέρωσης δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κλούγκε στην Ευρώπη έχει σημειωθεί το 28% των παγκόσμιων περιστατικών κορωνοϊού και το 26% των θανάτων.

Στην περιοχή του ΠΟΥ Ευρώπης, το 80% των χωρών έχουν καταγράψει αύξηση των περιστατικών τις τελευταίες 14 ημέρες (άνω των 100 ανά 100.000 κατοίκους), με σχεδόν το ένα τρίτο να καταγράφουν πολύ ψηλά ποσοστά (άνω των 700 περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους).

Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, βλέπουμε αύξηση των ενδείξεων για υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας και αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Γαλλίας όπου για 10 ημέρες οι ΜΕΘ λειτουργούν στο 95% των δυνατοτήτων τους και της Ελβετίας όπου οι ΜΕΘ λειτουργούν στο μέγιστο.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για κρούσματα σε σχολεία, δομές φιλοξενίας και σε συγκεντρώσεις, είπε.

Ο κ. Κλούγκε ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι θάνατοι από την Covid-19 έχουν αυξηθεί κατά 18%. Την περασμένη εβδομάδα η Ευρώπη κατέγραψε πάνω από 29.000 νέους θανάτους, είπε, προσθέτοντας ότι ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 17 δευτερόλεπτα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια από τη νόσο.

Κάλεσε τους πολίτες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, σημειώνοντας ότι τα lockdown μπορούν να αποφευχθούν.

«Συνεχίζω να διατηρώ τη θέση ότι τα lockdown αποτελούν το ύστατο μέτρο», ανέφερε. Η χρήση της μάσκας δεν είναι πανάκεια και πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, ωστόσο αν η χρήση μάσκας ήταν στο 95% δεν θα χρειάζονταν lockdown, σημείωσε. Αλλά, πρόσθεσε, όταν τα ποσοστά χρήσης μάσκας είναι στο 60% ή χαμηλότερα τότε είναι δύσκολο να αποφευχθούν τα lockdown.

Επανάλαβε τη σύσταση για εφαρμογή συστήματος διάφορων επιπέδων ανάλογα με την σοβαρότητα της μετάδοσης στην κοινότητα, με ένα πακέτο μέτρων τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν για το κάθε επίπεδο.

Για τις εξελίξεις με τα εμβόλια, ανέφερε ότι αν και δεν απαντούν όλα τα ερωτήματα αποτελούν «μια μεγάλη ελπίδα στον πόλεμο εναντίον αυτού του ιού».

Αυτή η υπόσχεση ωστόσο, σημείωσε, «δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ αν δε διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες θα έχουν πρόσβαση στην αγορά εμβολίων, ότι η διάθεση θα γίνει ισότιμα, ότι θα διατεθούν αποτελεσματικά και ότι οι χώρες θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία το δισταγμό του εμβολιασμού».

Σύμφωνα με τον κ. Κλούγκε είναι επίσης αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν οι τεχνολογίες που είναι ήδη διαθέσιμες για την προστασία των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ανθρώπων δίνοντας το παράδειγμα του εμβολιασμού από την εποχική γρίπη.

Περαιτέρω, πρόσθεσε, η αναθεώρηση των πολιτικών για τη διενέργεια εξετάσεων, η απομόνωση των θετικών και ύποπτων κρουσμάτων, ο εντοπισμός εκδηλώσεων όπου πιθανόν να υπάρξει μεγάλη μετάδοση του ιού και η παρακολούθηση καταστάσεων υψηλού κινδύνου μέσω στοχευμένων διαγνωστικών εξετάσεων και επιτήρησης θα προσφέρουν τα μέγιστα στην προσπάθεια για περιορισμό της μετάδοσης.

Οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις της μεθόδου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου παρέχουν επίσης μια πολύτιμη εναλλακτική για να μετατεθεί το βάρος της μάχης κατά της πανδημίας από τα νοσοκομεία στα σπίτια, στα σημεία φροντίδας, στις κοινότητες, να θέσουμε τους ανθρώπους στο επίκεντρο, είπε.

Ο κ. Κλούγκε αναφέρθηκε επίσης στα παιδιά και επανάλαβε ότι ο ΠΟΥ εξακολουθεί να υποστηρίζει τις χώρες της Ευρώπης στο να κρατήσουν τα δημοτικά σχολεία ανοιχτά και να διασφαλίσουν ασφαλή μάθηση για όλους.

Τα παιδιά δεν θεωρούνται ως κύριοι μεταδότες του ιού και έτσι το κλείσιμο των σχολείων δεν θεωρείται ως ένα αποτελεσματικό μέτρο για να ελεγχθεί η Covid-19, είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X