ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πρασινίζει» η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσε εξαιρετικά φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα

Kathimerini.gr

Η επιβεβαίωση της πρωτιάς των Πρασίνων σε ακόμη μία δημοσκόπηση, καθώς και η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που χαρακτήρισε ανεπαρκή την κυβερνητική πολιτική για την κλιματική κρίση, ασκεί έντονες πιέσεις στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ πέρασε χθες στην αντεπίθεση, ανακοινώνοντας εξαιρετικά φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα, με στόχο να γίνει η Βαυαρία «υπόδειγμα οικονομίας που λειτουργεί με σεβασμό στο περιβάλλον».

Ο Ζέντερ αναγνώρισε ότι η οικολογική συνείδηση «αποτελεί θεμελιώδη παράμετρο στην καθημερινότητα πολλών πολιτών» και σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός από τους Πρασίνους καθιστά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου «πολύ δύσκολες» για τη συντηρητική ένωση, που πρέπει «να πάρει στα σοβαρά» τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο Ζέντερ υποσχέθηκε ότι σε λιγότερο από 20 χρόνια, το 2040, η οικονομία του κρατιδίου θα λειτουργεί με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα (ο εθνικός στόχος της Γερμανίας είναι το 2050) και ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από σειρά παρεμβάσεων στην παραγωγή και στην κατανάλωση ενέργειας, στις μεταφορές κ.λπ. Πιο συγκεκριμένα, ο Βαυαρός πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «έφοδο προς τις καθαρές τεχνολογίες» με επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργία αγροτοφωτοβολταϊκών πάρκων, υποχρέωση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ σε όλα τα νεόδμητα κτίρια, αστικούς αγρούς, προτίμηση του ξύλου αντί του τσιμέντου στη δόμηση, ενίσχυση αστικών συγκοινωνιών και σιδηροδρόμων και απαγόρευση πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης το αργότερο το 2035.

Παράλληλα με τη μετατόπιση της εκλογικής πελατείας των Χριστιανοδημοκρατών προς τις πολιτικές που πρεσβεύουν οι Πράσινοι, οι Πράσινοι προχωρούν σε χειρονομίες που σκοπεύουν να αποδείξουν στο συντηρητικό ακροατήριο ότι ο ριζοσπαστισμός παλαιότερων δεκαετιών ανήκει αποφασιστικά στο παρελθόν. Ετσι, η υποψήφια του κόμματος για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ κατακεραύνωσε χθες την «αριστερή βία στους δρόμους του Βερολίνου» αναφερόμενη στα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Πρωτομαγιάς στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας. Η Μπέρμποκ πραγματοποίησε τις δηλώσεις αυτές στην εφημερίδα Bild, που απευθύνεται σε συντηρητικό κοινό. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση