ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:18
 

Προβάδισμα στις ευρωεκλογές για το συντηρητικό κόμμα του Κουρτς στην Αυστρία

Στη δημοσκόπηση, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 30%

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Προβάδισμα, κατά τρεις μονάδες, έναντι του δευτέρου κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού, για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, καταγράφει, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 26ης Μαίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο σημερινό τεύχος του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil.

Όπως σχολιάζουν οι υπεύθυνοι της δημοσκόπησης, ικανοποιημένα με τα αποτελέσματά της πρέπει να είναι και τα τρία πρώτα κόμματα - Λαϊκό, Σοσιαλδημοκρατικό και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που συγκυβερνά με το Λαϊκό -- καθώς αυτά εμφανίζονται με βελτιωμένο το ποσοστό τους σε σχέση με το εκλογικό τους αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές του 2014.

Στη δημοσκόπηση, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 30% έναντι του 27% στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, οι Σοσιαλδημοκράτες με 27% (24,1% το 2014), το Κόμμα των Ελευθέρων με 23% (19,7%).

Ακολουθούν οι Πράσινοι, με μειωμένο το ποσοστό τους στο 10% σε σχέση με τον 14,5% στις τελευταίες Ευρωεκλογές, το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ανεπαίσθητη μείωση από το 8,1% στο 8% και το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, του οποίου επικεφαλής υποψήφια είναι η ελληνικής καταγωγής Κατερίνα Αναστασίου, με 1% (2,1% το 2014).

Στην ίδια δημοσκόπηση και στο ερώτημα "εάν οι Ευρωεκλογές είναι σημαντικότερες, το ίδιο σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές από τις εθνικές εκλογές", οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 5%, τις θεωρούν πιο σημαντικές, σε ποσοστό 49% εκτιμούν πως είναι το ίδιο σημαντικές, ενώ για ένα 41% είναι λιγότερο σημαντικές.

Σε προηγούμενη δημοσκόπηση του Profil τον περασμένο μήνα, ακριβώς ενάμιση χρόνο από τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017, τις οποίες το ίδιο είχε κερδίσει, το προβάδισμα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος εμφανιζόταν να εξακολουθεί να παραμένει σταθερό, ενώ μειωμένο, σε σχέση με το εκλογικό του αποτέλεσμα, ήταν το ποσοστό του Κόμματος των Ελευθέρων.

Και σε αυτή την δημοσκόπηση ως προς τις βουλευτικές εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα -- που από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Ελεύθερους -- βρισκόταν στην πρώτη θέση με βελτιωμένο στο 34% το ποσοστό του, έναντι 31,5% του εκλογικού αποτελέσματός του.

Στην δεύτερη θέση, ελαφρώς βελτιωμένο, εμφανιζόταν στη δημοσκόπηση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης -- το οποίο, ως πρώτο κόμμα, βρισκόταν επικεφαλής των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια -- με ποσοστό 28%, έναντι του 26,9% στις εκλογές, ενώ τρίτο ερχόταν το Κόμμα των Ελευθέρων, με μειωμένο το ποσοστό του στο 22% έναντι 26% στις εκλογές του 2017.

Η ίδια δημοσκόπηση έφερε ως τέταρτο κόμμα το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 7 % έναντι του 5,3% στις εκλογές, και ακολουθούσαν οι Πράσινοι με ποσοστό 5% (3,8%) και η "Λίστα Τώρα" (πρώην "Λίστα Πιλτς") με 2% (4,4% στις εκλογές).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν θα καταργηθεί η κάρτα οπάδου

«Αντε καλέ, η κάρτα φιλάθλου φταίει»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:41

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Ένας αγέλαστος και μοχθηρός άνθρωπος δεν είναι δυνατό να είναι και λογικός!!! »
ΑΚΑ  |  10:59

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, ανακοινώνει την απόφαση της επιτροπής, χθες, στο Καπιτώλιο. «Σήμερα ζητώ από τους προέδρους (των αρμόδιων επιτροπών) να συντάξουν τα άρθρα της παραπομπής», είπε.

Αντίστροφη μέτρηση για Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι εκβίασε τον Ουκρανό πρόεδρο να ανοίξει δικαστική έρευνα εναντίον του πολιτικού ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X