ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προβληματισμός για τους θανάτους στη Νορβηγία

Δεν φαίνεται να έχουν σχέση με το εμβόλιο που δέχθηκαν οι υπερήλικες, αλλά το θέμα ερευνάται από την Pfizer και τον ΠΟΥ

Kathimerini.gr

Στοίχειωσε, τις τελευταίες ημέρες, τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19 παγκοσμίως, η είδηση του θανάτου 33 υπερηλίκων σε νορβηγικούς οίκους ευγηρίας, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα κατά της COVID-19 των Prizer/BioNTech.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, οι νορβηγικές υγειονομικές αρχές, που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχαν μάλιστα παραδώσει προς εξέταση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσαν ότι δεν διαπίστωσαν κάποια σχέση ανάμεσα στους θανάτους και το εμβόλιο.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του νορβηγικού ΕΟΦ, Στεϊνάρ Μάντσεν, δήλωσε ότι όσοι απεβίωσαν ήταν ήδη βαριά άρρωστοι και εξασθενημένοι τη στιγμή του εμβολιασμού. Επίσης, επισήμανε ότι «προφανώς η COVID-19 παραμένει πολύ πιο επικίνδυνη από το εμβόλιο» και κατέληξε ότι η κατάσταση δεν τους ανησυχεί. «Όλοι οι άνθρωποι που κατέληξαν είχαν εξαιρετικά βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Δεν μπορούμε να αποδώσουμε τον θάνατό τους στο εμβόλιο και δεν αποκλείεται να είναι μία τυχαία σύμπτωση», κατέληξε.

Οι αρχικές αναφορές για τους θανάτους των ηλικιωμένων στη Νορβηγία μονοπώλησαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο, που αγωνιά για τις πιθανές παρενέργειες των νέων εμβολίων. Η Νορβηγία, μέχρι την Παρασκευή, χρησιμοποιούσε μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Οι δύο φαρμακοβιομηχανίες συνεργάζονται με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Νορβηγίας προκειμένου να λύσουν το μυστήριο των θανάτων. Η πρώτη πανευρωπαϊκή μελέτη για την ασφάλεια του σκευάσματος από τις δύο εταιρείες πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στα τέλη του Ιανουαρίου.

Μέχρι σήμερα στη Νορβηγία έχουν εμβολιαστεί πάνω από 42.000 πολίτες, ενώ παγκοσμίως έχουν χορηγηθεί άνω των 42 εκατομμυρίων δόσεων διαφόρων εμβολίων. Στη σκανδιναβική χώρα προτεραιότητα στην εμβολιαστική εκστρατεία δόθηκε, όπως και σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19, δηλαδή στους ηλικιωμένους. Ο Μάντσεν εκτιμά πως οι γνωστές, ήπιες παρενέργειες του εμβολίου, όπως είναι η ναυτία, η διάρροια, ο πυρετός, ίσως επιδεινώνουν την κατάσταση εξαιρετικά ευάλωτων ανθρώπων που ήδη αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης τόνισε ότι η Νορβηγία έχει ήδη εμβολιάσει όλους τους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι είναι λιγότεροι από ένας ανά χίλιους εμβολιασμούς. Πάντως, πλέον, οι Νορβηγοί ιατροί εξετάζουν προσεκτικά ποιος ηλικιωμένος είναι σε κατάσταση που του επιτρέπει να εμβολιαστεί.

Oι δυσάρεστες εξελίξεις γέννησαν ανησυχία σε πολλά κράτη, που αμέσως ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν. Ανάμεσά τους και η Αυστραλία, όπου οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Ο επικεφαλής για την Υγεία και τη Βιοασφάλεια του Ερευνητικού Οργανισμού για τις Επιστήμες και τη Βιομηχανία της Κοινοπολιτείας, δρ Ρομπ Γκρένφελντ, δήλωσε ότι οι θάνατοι μπορεί να προκαλούν ανησυχία, αλλά όχι έκπληξη, και ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Αυστραλία δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας κινδυνεύουν κατά 80% έως 90% να νοσηλευθούν αν προσβληθούν από κορωνοϊό. Τόνισε, ωστόσο, ότι Αυστραλοί και Νορβηγοί επιστήμονες, σε συνεργασία με την Pfizer, θα αναζητήσουν τα αίτια της τραγικής κατάληξης των 33 Νορβηγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση